Jakie dobre drożdże suche? Jak to jest z płynnymi?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • msiewierski
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.10
    • 6

    Jakie dobre drożdże suche? Jak to jest z płynnymi?

    Witam,
    Jakie polecalibyscie drożdże suche zarówno do fermentacji górnej jak i dolnej, najlepiej by bylo gdyby byly w przestępnej cenie.
    BTW:
    Jak to jest z drożdżami płynnymi?- Po zakończonej fermetacji jest ich wiecej niż sie dało na początku? W jaki sposoób zbieracie tą gęstwę (drożdże plynne po fermentacji) skoro po fermentacji one opadaja na dno i chyba żeby je zebrać trzeba mieć stożkowy fementor, który jest bardzo drogi.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    o drożdżach poczytaj tutaj
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Twilight_Alehouse
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.06
      • 6310

      #3
      W tematach podanych przez Anteksa da się wynaleźć stosowne informacje, ale chętnie odpowiem.

      Jeśli chodzi o suche dolne drożdże, to nie ma większego wyboru - na naszym rynku są tylko SafLager firmy Fermentis.
      A co do górnych - ja polecam rewelacyjne SafAle US-56, frakcja wrocławska będzie polecała drożdże z serii Danstar... Ciężko tu coś rekomendować, bo każdy ma inny gust i trzeba troche poeksperymentować z drożdżami żeby określic które dają najciekawsze dla własnego podniebienia efekty.

      Tak, drożdży jest zdecydowanie więcej po fermentacji niż przed nią.
      I do zlewania gęstwy z płynnych drożdży nie trzeba fermentora stożkowego Po zdekantowaniu piwa znad gęstwy, wystarczy ją delikatnie przelać do wyszorowanego i wyparzonego wrzątiem słoika. Naprawdę Ja to robię bezczelnie przechylając fermentor, można też wyparzoną łychą.
      Last edited by Twilight_Alehouse; 2006-02-12, 11:52.

      Comment

      • WES
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2003.11
        • 111

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
        Jeśli chodzi o suche dolne drożdże, to nie ma większego wyboru - na naszym rynku są tylko SafLager firmy Fermentis.
        Nie tylko.
        -
        Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie

        Comment

        • msiewierski
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.10
          • 6

          #5
          ok

          wielkie dzieki

          Comment

          • Twilight_Alehouse
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.06
            • 6310

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WES
            Nie tylko.
            Faktycznie, WES ma w swojej ofercie jeszcze dolne drożdże Brau Partner. Ale drogi WESie, proponuję wyszczególnić to na liście drożdży, bo teraz trzeba wejść w opis żeby się tego dowiedzieć

            Comment

            • WES
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2003.11
              • 111

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
              drogi WESie, proponuję wyszczególnić to na liście drożdży
              Sugestia warta zastanowienia.
              Szkoda, że nie zgłosiłeś jej na wes.pl
              -
              Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie

              Comment

              • Twilight_Alehouse
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.06
                • 6310

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WES
                Sugestia warta zastanowienia.
                Szkoda, że nie zgłosiłeś jej na wes.pl
                Nie zgłosiłem na wes.pl, bo przyszła mi do głowy dopiero dziś w reakcji na Twojego wcześniejszego posta. Zaraz pędzę wpisać i tam.

                Comment

                • WES
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2003.11
                  • 111

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
                  Faktycznie, WES ma w swojej ofercie jeszcze dolne drożdże Brau Partner.
                  Nie tylko.
                  -
                  Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X