Gęstwa drożdżowa bez startera

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zbysia
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2004.09
    • 907

    #1

    Gęstwa drożdżowa bez startera

    Jak w temacie.
    Wiem, że w konkretnych "Twoich warzeniach" o tym jest, ale chciałbym zebrać tutaj doświadczenia, za i przeciw, oraz "myki" kolegów w wiadomym celu - poszerzania horyzontów
    Pierwsze: dodawanie gęstwy jest związane z raczej systematycznym warzenie: zlewamy jedno piwo i nastepne ląduje w fermentorze. Pytanie: w czystym czy w tym samym, bezpośrednio na gęstwę na dnie? (pytam, bo ktoś robi wg drugiego sposobu)
    Drugie: do kiedy gęstwę możemy wykorzystywać bez robienia startera? Tzn. ile dni po pobraniu drożdży nie musimy robić starter i czy w tym czasie przechowujemy w lodówce, temp pokojowej?
    Trzecie: czy o tym, że drożdże trafił już szlag dowiemy się w momencie skwaśniałego kolejnego piwa, czy taki fakt raczej nie nastąpi? I jak postępować pomiędzy warzeniami z gęstwą aby się to nie stało.
    fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl
  • Wujcio_Shaggy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.01
    • 4628

    #2
    1) lepiej w czystym - pozostawiony osad może niekorzystnie wpłynąć na nową warkę.
    2) tydzień na pewno można - gęstwa przechowywana w lodówce ruszyła nam całkiem ładnie bez startera. Sądzę, że trzy tygodnie powinna taka gęstwa spokojnie przetrzymać.
    3) jeśli gęstwa wyraźnie śmierdzi, może to być oznaką zepsucia i wskazówką do nieużywania takowej. Między warzeniami trzymać w lodówce, przepłukać ostudzoną przegotowaną wodą.
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

    @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10806

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zbysia
      Pierwsze: dodawanie gęstwy jest związane z raczej systematycznym warzenie: zlewamy jedno piwo i nastepne ląduje w fermentorze. Pytanie: w czystym czy w tym samym, bezpośrednio na gęstwę na dnie? (pytam, bo ktoś robi wg drugiego sposobu)
      bywało że dodawałem brzeczkę bezpośrednio na gęstwę zaletą jest błyskawiczny start drożdży
      Drugie: do kiedy gęstwę możemy wykorzystywać bez robienia startera? Tzn. ile dni po pobraniu drożdży nie musimy robić starter i czy w tym czasie przechowujemy w lodówce, temp pokojowej?
      zawsze robilem starter
      Trzecie: czy o tym, że drożdże trafił już szlag dowiemy się w momencie skwaśniałego kolejnego piwa, czy taki fakt raczej nie nastąpi? I jak postępować pomiędzy warzeniami z gęstwą aby się to nie stało.
      po zlaniu z fermentatora wstawiam do lodówki , a gdy po odkręceniu słoika wydobywają sie podejrzany zapach rezygnuję z użycia tej gęstwy,
      Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2006-02-12, 21:20.
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • wirdar1
        Brewkit Czech Pils
        wirdar1
        Witam
        To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
        Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
        13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...
        2023-03-21, 16:51
      • darekd
        Wrocław, Zwycięska 14cc/b, Lobster Concept Store
        darekd
        Całkiem nowy lokal na wrocławskich Partynicach związany z Lobsterem.

        Na ok. 20 kranach również piwa z innych browarów, w lodówce dodatkowo oprócz Lobstera widziałem m.in. Łażany, Schlenkerlę, belgijskie lambiki i krieki i inne.
        Jest też lana kombucha robiona na miejscu....
        2025-03-24, 00:45
      • Javox
        ? [Funky Fluid], 100% Cryo NEIPA
        Javox
        NEIPA. Ekstrakt 16.0*, alko 6.5%.

        Do piwa trafiły wersje Cryo chmieli odmian Citra, HBC 630 oraz blend Cryo Pop

        Piana - więcej na początku potem grubsza warstwa.
        Lacing - sporo.
        Gaz - średni.
        Barwa - zamglony jasny pomarańczowy.
        Aromat - cytrusy...
        2025-03-21, 14:44
      • darekd
        Fortuna, Miłosław Jasne Pełne
        darekd
        Chyba nowość na rynku.

        Ekstr. 12,5%
        Alk. 5%

        Pełne i słodowe piwo jasne, które zachwyca zrównoważonym smakiem. Wyczuwalna, przyjemna goryczka subtelnie kontrastuje z bogatym, gładkim profilem słodowym, nawiązując do charakteru dawnych, mniej odfermentowanych lagerów....
        2025-03-20, 20:40
      • dadek
        Niemcy, Erlangen-Alterlangen, Alterlanger Straße 6, Drei Linden/Krapp Bräu
        dadek
        Alterlangen to dzielnica niskiej jednorodzinnej zabudowy w postaci stylowych domów o czerwonych, spadzistych dachach otoczonych zielenią. Leży po drugiej stronie rzeki Regnitz niż centrum Erlangen. Z dworca kolejowego do restauracji Drei Linden piechotą jest 1,7 km. Trasa wiedzie dwoma mostami...
        2025-02-12, 03:28
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...