Witam. Znowu problem . Otoz robilem "Swiateczne" z gotowca, wsszystko szlo dobrze, ale wyjechalem na 2 dni i jak wrocilem, piwo juz nie fermentuje (co widze po braku ruchu w rurce ferm.), za to Blg-mierz wskazuje cos kolo 1Blg. Zazanczam, ze fermentacja zaczela sie 3 dni temu, a piwo jest dosc mocne, Blg poczatkowe = 15. Poza tym, po wylaniu z kranika do balingomierza piwo ma dosc duza piane i taki hmmm... dziwny smak. Czy wszystko w porzadku i przelewac na cicha fermentacje, czy powiniennem do WC wylac piwo?
piwo zakonczylo wczesnie fermentacje
Collapse
X
-
Skoro blg spadło do tego stopnia to spokojnie możesz przelewać na cichą. W tej fazie piwo może mieć nieciekawy smak. Jedno jest pewne, nie wylewaj go tylko czekaj cierpliwie.Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się
Comment
-
-
ja nie wiem... mnie piwa kończyły fermentację na 5 Blg (jedna ruszała z pułapu 17 druga z 10) i tragedii nie robiłem... Widzę, że większość nastawia się na dużą ilość alkoholu... Jak kto lubi. (a próbkę na badanie lepiej brać ze środka, a nie z kranu - zaciągnąłeś pewnie sporą ilość szlamu z dna)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tomek-Pasiekaja nie wiem... mnie piwa kończyły fermentację na 5 Blg (jedna ruszała z pułapu 17 druga z 10) i tragedii nie robiłem... Widzę, że większość nastawia się na dużą ilość alkoholu... )Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Krzysiu, miałem chęć zjrzeć Lwu w paszczę i zapytać właśnie Ciebie ale stchórzyłem (tym razem). To moja trzecia warka, nigdy nie zlewałem na wtórną, ale teraz chyba tak zrobię. Wezmę drugi dymion i przeleję brzeczkę. Tylko, czy ja mam tam jeszcze dodawać jakiegoś cukru czy zostawić tak, jak było. Blg zeszło z 11 do 5. Zamiast cukru użyłem bursztynowego słodu z biowinu. Dziękuję za zainteresowanie i pozdrawiam.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AntałekWezmę drugi dymion i przeleję brzeczkę. Tylko, czy ja mam tam jeszcze dodawać jakiegoś cukru czy zostawić tak, jak było. Blg zeszło z 11 do 5. Zamiast cukru użyłem bursztynowego słodu z biowinu. Dziękuję za zainteresowanie i pozdrawiam.
To ty drugą burzliwą chyba właśnie zrobiłeś
Na cicha zlewasz do pojemnika, szczelnie zamykasz + rurka lub bez i zostawiasz w temp troszkę niższej niż burzliwa np ok 3 stopmni mniej juz jest bezpiecznie
Antałku krzycz głośniej na drugi raz jak o coś pytasz
Pozdrawiam
Comment
-
-
Jeszcze nie przelałem, hehe. Byłoby tak jak z moja pierwszą warką, gdzie zlałem do butelek jeszcze fermentującą brzeczkę. Ale nic nie wybuchło i nawet smakuje. Co prawda tak jak niektórzy przewidywali, zrobiła się taka "mocna lura", bo dodałem cukru. Teraz już daję tylko słód za przykazaniem Krzysia. Joeleczko, dzięki, że jesteś, powiedziałbym blisko i czuwasz nad nami niedorajdami (przynajmniej piwnymi). Na pewno co nieco mojej produkcji, jeśli się kiedyś spotkamy, bo przecież Ty, Krzysiu i kilka innych osób macie w niej udział. Pozdrawiam serdecznie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AntałekCo prawda tak jak niektórzy przewidywali, zrobiła się taka "mocna lura", bo dodałem cukru. Teraz już daję tylko słód za przykazaniem Krzysia.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AntałekJoeleczko, dzięki, że jesteś, powiedziałbym blisko i czuwasz nad nami niedorajdami (przynajmniej piwnymi). Na pewno co nieco mojej produkcji, jeśli się kiedyś spotkamy, bo przecież Ty, Krzysiu i kilka innych osób macie w niej udział. Pozdrawiam serdecznie.
Comment
-
Comment