piwo zakonczylo wczesnie fermentacje

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • macbie
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.02
    • 33

piwo zakonczylo wczesnie fermentacje

Witam. Znowu problem . Otoz robilem "Swiateczne" z gotowca, wsszystko szlo dobrze, ale wyjechalem na 2 dni i jak wrocilem, piwo juz nie fermentuje (co widze po braku ruchu w rurce ferm.), za to Blg-mierz wskazuje cos kolo 1Blg. Zazanczam, ze fermentacja zaczela sie 3 dni temu, a piwo jest dosc mocne, Blg poczatkowe = 15. Poza tym, po wylaniu z kranika do balingomierza piwo ma dosc duza piane i taki hmmm... dziwny smak. Czy wszystko w porzadku i przelewac na cicha fermentacje, czy powiniennem do WC wylac piwo?
  • macbie
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.02
    • 33

A no i po otwarciu fermentora okazuje sie ze po powierzchni "cos" plywa - podejrzewam, ze to drozdze, bo kolor brazowy jest, ale wyglada to dziwnie

Comment

• peter007
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.06
      • 2820

Skoro blg spadło do tego stopnia to spokojnie możesz przelewać na cichą. W tej fazie piwo może mieć nieciekawy smak. Jedno jest pewne, nie wylewaj go tylko czekaj cierpliwie.
      Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

Comment

• Tomek-Pasieka
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.10
        • 197

ja nie wiem... mnie piwa kończyły fermentację na 5 Blg (jedna ruszała z pułapu 17 druga z 10) i tragedii nie robiłem... Widzę, że większość nastawia się na dużą ilość alkoholu... Jak kto lubi. (a próbkę na badanie lepiej brać ze środka, a nie z kranu - zaciągnąłeś pewnie sporą ilość szlamu z dna)

Comment

• macbie
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2006.02
          • 33

Nie chodzi o ilosc alko tylko o to, ze zeszlo tak szybko, ale jak tak radzicie - to przelewam!

Comment

• anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10768

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tomek-Pasieka
            ja nie wiem... mnie piwa kończyły fermentację na 5 Blg (jedna ruszała z pułapu 17 druga z 10) i tragedii nie robiłem... Widzę, że większość nastawia się na dużą ilość alkoholu... )
            to znaczy że jak nie chcesz zbyt wiele alkoholu w piwie to przerywasz fermentację
            Mniej książków więcej piwa

Comment

• Tomek-Pasieka
              • 2005.10
              • 197

a skąd! przelewam jak kończy fermentację. a dotychczas samo mi się tak zatrzymywało

Comment

• Antałek
                • 2005.12
                • 164

A mnie przestało bulgotać po jednym dniu (bąbelki szły co kilka sekund). Piany ani na lekarstwo. Nie ma też żadnych innych "pływaków". Temperatura w pomieszczeniu 25 stopni. Kurczę, co robić??

Comment

• Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

To samo. Poczekać parę dni, potem przelać na wtórną, a po tygodniu do butelek. Po miesiącu można pić.

Comment

• Antałek
                    • 2005.12
                    • 164

Krzysiu, miałem chęć zjrzeć Lwu w paszczę i zapytać właśnie Ciebie ale stchórzyłem (tym razem). To moja trzecia warka, nigdy nie zlewałem na wtórną, ale teraz chyba tak zrobię. Wezmę drugi dymion i przeleję brzeczkę. Tylko, czy ja mam tam jeszcze dodawać jakiegoś cukru czy zostawić tak, jak było. Blg zeszło z 11 do 5. Zamiast cukru użyłem bursztynowego słodu z biowinu. Dziękuję za zainteresowanie i pozdrawiam.

Comment

• Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Antałek
                      Krzysiu, miałem chęć zjrzeć Lwu w paszczę...
                      Ja jestem Ryby. Nawet jakbyś zajrzał mi w paszczę, to nic ciekawego tam nie ma.

Comment

• joelka
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.03
                        • 817

Wezmę drugi dymion i przeleję brzeczkę. Tylko, czy ja mam tam jeszcze dodawać jakiegoś cukru czy zostawić tak, jak było. Blg zeszło z 11 do 5. Zamiast cukru użyłem bursztynowego słodu z biowinu. Dziękuję za zainteresowanie i pozdrawiam.
                        ŁO matko! Na cichą? Z cukrem? Z czymkolwiek?
                        To ty drugą burzliwą chyba właśnie zrobiłeś
                        Na cicha zlewasz do pojemnika, szczelnie zamykasz + rurka lub bez i zostawiasz w temp troszkę niższej niż burzliwa np ok 3 stopmni mniej juz jest bezpiecznie
                        Antałku krzycz głośniej na drugi raz jak o coś pytasz
                        Pozdrawiam

Comment

• Antałek
                          • 2005.12
                          • 164

Jeszcze nie przelałem, hehe. Byłoby tak jak z moja pierwszą warką, gdzie zlałem do butelek jeszcze fermentującą brzeczkę. Ale nic nie wybuchło i nawet smakuje. Co prawda tak jak niektórzy przewidywali, zrobiła się taka "mocna lura", bo dodałem cukru. Teraz już daję tylko słód za przykazaniem Krzysia. Joeleczko, dzięki, że jesteś, powiedziałbym blisko i czuwasz nad nami niedorajdami (przynajmniej piwnymi). Na pewno co nieco mojej produkcji, jeśli się kiedyś spotkamy, bo przecież Ty, Krzysiu i kilka innych osób macie w niej udział. Pozdrawiam serdecznie.

Comment

• Antałek
                            • 2005.12
                            • 164

He, he. Fakt- przez paszczę duszy się nie ogląda. Pozdrawiam cieplutko
                            ps
                            Ja jestem lew

Comment

• joelka
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.03
                              • 817

Co prawda tak jak niektórzy przewidywali, zrobiła się taka "mocna lura", bo dodałem cukru. Teraz już daję tylko słód za przykazaniem Krzysia.
                              Ale chyba nie na refermentację do butelek co?

Joeleczko, dzięki, że jesteś, powiedziałbym blisko i czuwasz nad nami niedorajdami (przynajmniej piwnymi). Na pewno co nieco mojej produkcji, jeśli się kiedyś spotkamy, bo przecież Ty, Krzysiu i kilka innych osób macie w niej udział. Pozdrawiam serdecznie.
                              Ach Antałeczku, nie słodź mi tutaj bo ze mnie też jest jeszcze niedorajda piwna

Comment

Przetwarzanie...
                              X