Cicha fermentacja a dodatki niesłodowe

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopt
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2005.11
    • 44

    #1

    Cicha fermentacja a dodatki niesłodowe

    Witam, właśnie przelałem piwo imbirowe na cichą fermentację. Uszczknąłem przy okazji nieco i zauważyłem, że imbirowe jest tylko z nazwy. Dałem 80g zamiast 60g imbiru + 2 laski cynamonu w czasie warzenia, mimo to smakuje jak zwyczajne, jasne piwo. Zastanawiam się, czy mógłbym dorobić imbirowo-cynamonowego wywaru i po schłodzeniu dolać do fermentatora. No i oczywiście ile tego imbiru... Jak sądzicie?
    Z góry wielkie dzięki,
    J
  • huanghua
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.10
    • 1910

    #2
    hehe.
    Widzę, że wici rozpusciłeś po wszelakich forach.
    Odpowiedziałem Ci na stronie BA.
    Pozdrawiam
    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      Cynamon i imbir to nie są dodatki niesłodowe, tylko przyprawy. Dodatki niesłodowe są to substancje, zwiększające ilosć cukrów fermentowalnych w brzeczce, takie jak cukier, syropy glukozowa-fruktozowe i zboża niesłodowane.

      Comment

      • miodzik
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2004.08
        • 103

        #4
        No to ja Cie uspokoje, 190 g to za dużo. Ja spróbowałbym dodać wywar z 50g do cichej.

        Pozdrawiam
        ------------------------------------------------------
        Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10796

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopt
          Dałem 80g zamiast 60g imbiru + 2 laski cynamonu
          niewiem jaka była warka ale na 20 l piwa jest to wystarczajaca ilość
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • Marcin_wc
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.09
            • 2115

            #6
            A ja Ci powiem, dodaj ile chcesz, piwo i tak Ci będzie smakować i skończy się szybciej, niż zdążysz zauważyć. Jeśli chodzi o zbyt duże ilości różnych dodatków, to ja też się o tym nasłuchałem. Pierwszą i najważniejszą zasadą jest to, że piwowarstwo domowe jest eksperymentem.

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10796

              #7
              znajomi pijąc moje stwierdzili że dobre tylko za dużo "perfumiku"
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • woosaa
                Przyspieszona cicha
                woosaa
                Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
                2025-01-09, 16:18
              • Krzysiu
                Dodatki niesłodowe
                Krzysiu
                Crizz coś osłabł, więc poddaję pod dyskusję następne opracowanie.

                Dodatki niesłodowe

                Podstawowym surowcem do produkcji piwa jest słód. Często jednak używa się - z różnych względów - innych surowców, nie będących słodami. Nazywa się je dodatkami niesłodowymi....
                2005-08-21, 06:29
              • Charlie44
                Pierwsze zlewanie na cichą.
                Charlie44
                Cześć wszystkim,

                Planuję zrobić za jakiś czas zrobić moją trzecią warkę z zacieru i po raz pierwszy zastosować fermentację cichą oraz chmielenie na zimno, w związku z tym mam dwa małe pytanka:

                1) Zdarzyło mi się parę razy zetknąć z instrukcją mówiącą...
                2018-10-22, 11:08
              • fligiert
                Drożdże na cichą?
                fligiert
                Witam
                Robiłem stouta i spieprzyłem wysładzania o wyszedł mi baling 20. Po 2 tygodniach mam 9, oddzieliłem od gęstwy i przerzuciłem na cichą, i się zastanawiam czy nie dodać drożdży bo strasznie dużo cukru zostało, czy tak można robić?
                Pozdrawiam

                Sent from my...
                2019-06-24, 18:34
              • kaczka116
                ReCraft, [Za Miastem] Cicha Noc
                kaczka116
                Piwo gotowe do oceny
                2020-02-08, 08:32
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...