Cicha fermentacja a dodatki niesłodowe

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopt
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2005.11
    • 44

    Cicha fermentacja a dodatki niesłodowe

    Witam, właśnie przelałem piwo imbirowe na cichą fermentację. Uszczknąłem przy okazji nieco i zauważyłem, że imbirowe jest tylko z nazwy. Dałem 80g zamiast 60g imbiru + 2 laski cynamonu w czasie warzenia, mimo to smakuje jak zwyczajne, jasne piwo. Zastanawiam się, czy mógłbym dorobić imbirowo-cynamonowego wywaru i po schłodzeniu dolać do fermentatora. No i oczywiście ile tego imbiru... Jak sądzicie?
    Z góry wielkie dzięki,
    J
  • huanghua
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.10
    • 1910

    #2
    hehe.
    Widzę, że wici rozpusciłeś po wszelakich forach.
    Odpowiedziałem Ci na stronie BA.
    Pozdrawiam
    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      Cynamon i imbir to nie są dodatki niesłodowe, tylko przyprawy. Dodatki niesłodowe są to substancje, zwiększające ilosć cukrów fermentowalnych w brzeczce, takie jak cukier, syropy glukozowa-fruktozowe i zboża niesłodowane.

      Comment

      • miodzik
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2004.08
        • 103

        #4
        No to ja Cie uspokoje, 190 g to za dużo. Ja spróbowałbym dodać wywar z 50g do cichej.

        Pozdrawiam
        ------------------------------------------------------
        Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10769

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopt
          Dałem 80g zamiast 60g imbiru + 2 laski cynamonu
          niewiem jaka była warka ale na 20 l piwa jest to wystarczajaca ilość
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • Marcin_wc
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.09
            • 2115

            #6
            A ja Ci powiem, dodaj ile chcesz, piwo i tak Ci będzie smakować i skończy się szybciej, niż zdążysz zauważyć. Jeśli chodzi o zbyt duże ilości różnych dodatków, to ja też się o tym nasłuchałem. Pierwszą i najważniejszą zasadą jest to, że piwowarstwo domowe jest eksperymentem.

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10769

              #7
              znajomi pijąc moje stwierdzili że dobre tylko za dużo "perfumiku"
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              Przetwarzanie...
              X