Brak fermentacji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mbrs
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.12
    • 16

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Ja bym butelkował niżej balling nie zejdzie. Do piwa przy butelkowaniu musisz dodać jakieś papu ( cukier lub glukoza lub suchy ekstrakt ) dla drożdży, żeby wytworzyły.
    No tak, ale zawartość cukru jest wysoka (4,5 st. Blg).

    Comment

    • Shlangbaum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2005.03
      • 5828

      #17
      Ale potrzebujesz jeszcze jakiś cukier do refermentacji (tamtego w butelkach drożdże już zbyt dużo, o ile wogóle nie przerobią) byś miał pianę i nagazowanie

      Krakowski Konkurs Piw Domowych !

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mbrs
        No tak, ale zawartość cukru jest wysoka (4,5 st. Blg).
        Jeżeli chodzi o BLG to 4,5 jest w normie, u mnie standard to 5 blg, po prostu piwo będzie treściwsze w smaku. Niżej i tak Ci nie zejdzie, fermentacja dobiegła końca. Refermentacja w butelkach to temat następny.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X