Chyba nie jest dobrze... Po ok 55. godzinach cisza... Ale od początku:
Brew-kit Cooper's Wheat + 1,7 kg ekstraktu słodowego pszenicznego WES + ok. 18 l wody. Baling 12,5 st. Temperatura podczas dodania drożdży ok. 25 st., drożdże wcześniej posiedziały 30 min w pół szklanki wody o temp. 26 st. z dodatkiem 2 łyżeczek cukru. Pierwsza doba w temperaturze ok. 18 st, ale potem 22. Na stronie Biowinu napisane, żeby trzymać w temp poniżej 20 st, a w ulotce powyżej 21. Zwariować można.
Wszystko siedzi w pojemniku, woda w rurce fermentacyjnej ani drgnie...
Ratunku, co robić? Pomieszać? Poczekać? Zagotować, wystudzić dodać jakiś drożdży (jakich)...
Liczę na Waszą pomoc. Forum przeczytełem, ale wszystkie przypadki są indywidualne.
Brew-kit Cooper's Wheat + 1,7 kg ekstraktu słodowego pszenicznego WES + ok. 18 l wody. Baling 12,5 st. Temperatura podczas dodania drożdży ok. 25 st., drożdże wcześniej posiedziały 30 min w pół szklanki wody o temp. 26 st. z dodatkiem 2 łyżeczek cukru. Pierwsza doba w temperaturze ok. 18 st, ale potem 22. Na stronie Biowinu napisane, żeby trzymać w temp poniżej 20 st, a w ulotce powyżej 21. Zwariować można.
Wszystko siedzi w pojemniku, woda w rurce fermentacyjnej ani drgnie...
Ratunku, co robić? Pomieszać? Poczekać? Zagotować, wystudzić dodać jakiś drożdży (jakich)...
Liczę na Waszą pomoc. Forum przeczytełem, ale wszystkie przypadki są indywidualne.
Comment