Na korbę znalazłem coś takiego, jest regulacja i jest przystępna cena
zastapienie śrutownika
Collapse
X
-
już polecałem ten link http://www.allegro.pl/item92881921_z...ata_60_te.html Użyam podobnego, wczoraj testowałem i 1,6 kg ześrutowałem w 25 minut. Może to dużo czasu może nie, ale jest to całkiem rozsądne jak na moje warunki (raczej nie przekroczę 5 warek w roku)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tomek-Pasiekajuż polecałem ten link http://www.allegro.pl/item92881921_z...ata_60_te.html Użyam podobnego, wczoraj testowałem i 1,6 kg ześrutowałem w 25 minut. Może to dużo czasu może nie, ale jest to całkiem rozsądne jak na moje warunki (raczej nie przekroczę 5 warek w roku)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tomek-Pasiekajuż polecałem ten link http://www.allegro.pl/item92881921_z...ata_60_te.html Użyam podobnego, wczoraj testowałem i 1,6 kg ześrutowałem w 25 minut. Może to dużo czasu może nie, ale jest to całkiem rozsądne jak na moje warunki (raczej nie przekroczę 5 warek w roku)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zbysiaMożna używać.
Ale musi być to tzw. "10", czyli rzadki typ i do tego specjalne końcówki śrutujące, tzw. kaszowniki - cena w komplecie ok 6 zł
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Młynek żarnowy, kiedyś kawowy po drobnych modyfikacjach ( regulacja rozstawu żaren ) spisuje się doskonale.
Mam żarnowy młynek do kawy (raczej młyn, bo całość waży chyba z 50 kg, silnik 1,5 kW trójfazowy). Tarcze (żarna) mają ostre nacięcia. Czy mam je zeszlifować?
Browamatorski Porkert ma żarna całkiem "tępe"."Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika InfamMożesz coś napisać o tych drobnych modyfikacjach?
Mam żarnowy młynek do kawy (raczej młyn, bo całość waży chyba z 50 kg, silnik 1,5 kW trójfazowy). Tarcze (żarna) mają ostre nacięcia. Czy mam je zeszlifować?
Browamatorski Porkert ma żarna całkiem "tępe".
Powinno działać, po regulacji rozstawu żaren żeby na mąkę nie mieliło, ja mam rozstaw 2,2 mm.Last edited by mark33; 2006-03-27, 10:59.
Comment
-
-
Dzięki za podpowiedź. Sprawdzę więc ją na słodzie bez przeróbek. Jeśli coś będzie nie tak to dopiero pomyślę co zepsuć. Krawędzie na żarnach sa naprawdę ostre i obawiałem się, że będą cięły łuskę. Ale jak wspomniałem pokombinuję najpierw z samym rozstawem żaren. Myślałem również o zmniejszeniu prędkości obr. ale w trójfazówce nie jest to zbyt tanie (przekształtnik częstotliwości)."Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Jakie to ma obroty na żarnach?
Dochodzi jeszcze jedna kwestia - nie ma sprzęgła. Co będzie jeśli wpadnie jakiś kamyk? Może bezpiecznik mechaniczny. Przy zwielokrotnieniu momentu na osi byłby ścinany przez oś. Tyle tylko, że to mało praktyczne rozwiązanie - konieczność rozbierania żaren i wymiany za każdym razem gdy zadziała."Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika InfamWydaje mi się że 598/min ale sprawdzę.
Dochodzi jeszcze jedna kwestia - nie ma sprzęgła. Co będzie jeśli wpadnie jakiś kamyk? Może bezpiecznik mechaniczny. Przy zwielokrotnieniu momentu na osi byłby ścinany przez oś. Tyle tylko, że to mało praktyczne rozwiązanie - konieczność rozbierania żaren i wymiany za każdym razem gdy zadziała.
Comment
-
Comment