czy potrzeby słód

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • grzesiu_p
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.03
    • 23

    czy potrzeby słód

    dysponuje amylogalem i glukopolem. czy w takim razie moge zastąpic słod zwykłym zborzem dodając enzymy. to zmniejszyłoby cene warki.
  • iron
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2002.08
    • 6771

    #2
    Aby gotowy produkt nazywał się piwem, to z definicji musi być wytworzony ze słodu.
    bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
    Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
    Rock, Honor, Ojczyzna

    Comment

    • grzesiu_p
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2006.03
      • 23

      #3
      ok rozumiem. ale dlaczego gdzies wyczytalem ze enzymy sa uzywane przez piwowarow. czy produkt zrobiony przy uzyciu enzymow byłby bardzo "piwo-podobny" ??

      Comment

      • joelka
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.03
        • 817

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzesiu_p
        ok rozumiem. ale dlaczego gdzies wyczytalem ze enzymy sa uzywane przez piwowarow. czy produkt zrobiony przy uzyciu enzymow byłby bardzo "piwo-podobny" ??
        To jest trochę kwestia podejścia. Zawsze jakiś napój alkoholowy wyjdzie Ci z cukru, chmielu i drożdży tylko czy chciałbyś pić takie "piwo"? W browarach używa się enzymów żeby zwiększyć wydajność zacierania do maksimum. Dodaje się też przeróżnej innej chemii. Idea browarnictwa domowego to aby pić piwo robione wg tradycyjnych receptur. W tym wypadku z definicji piwa wyłania nam się spis składników: słód, woda, chmiel, drożdże.
        Wybór należy do każdego. Albo robisz piwo albo napój eksperymentalny.

        Comment

        • grzesiu_p
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2006.03
          • 23

          #5
          wiec zapytam wprost. czy takie cos bedzie smakować jak piwo??

          Comment

          • joelka
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.03
            • 817

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzesiu_p
            wiec zapytam wprost. czy takie cos bedzie smakować jak piwo??
            Cóż może ujawni się ktoś kto próbował eksperymentować z Twoim pomysłem

            Na zdrowy rozum to nie będzie to piwo. Jak chcesz wiedzieć jak smakuje, masz czas i zapał to próbuj... Ale jak coś to nie ja Cię zachęcałam

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19284

              #7
              ludzie! przecież słód nie jest DROGI. na jaką ch... ktoś chce psuć sobie smak czymś takim. ile razy trzeba to na forum pisać?!

              Comment

              • Czes
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2001.06
                • 752

                #8
                Niesłusznie odsądzacie grzesia_p od czci i wiary!
                Jego pomysł jest w zasadzie możliwy do realizacji, a ewentualny produkt byłby jak najbardziej piwem.
                Taki projekt był zresztą realizowany w latach 1980-tych w Nigerii, gdy miejscowy rząd zabronił importu drogiego słodu jęczmiennego chcąc zmusić nigeryjskie piwowarstwo do używania wyłącznie krajowych surowców (Nigeria nie miała słodowni).
                Warzono więc wyłącznie w oparciu o zboże (głównie sorgo) niesłodowane, traktując je przemysłowymi preparatami enzymatycznymi.
                Czy wyszło taniej, to wątpię
                O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                Comment

                • grzesiu_p
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2006.03
                  • 23

                  #9
                  Kangurpl z tak ordynarnym argumentem jeszcze sie nie spotkalem. ja po prostu pytam a tu prosze jedyne co od ciebie emanyje to.. a moze lepiej ugryze sie w jezyk. chce wiedziec a pociag do wiedzy to nic zlego. a 1410 to przpis na bimber(na zaicier) i nie musze nikogo o to pytac. to ze mam 4-moze 5 postow nie znaczy ze jestem jakims niedoukiem. a co do ceny slodu. to po moich wyliczeniach wynika ze 0,5l pilsa kosztowalo by mnie ok 90gr. fakt to niewiele w porownaniu ze sklepem. ale litro wina kosztuje mnie ok zlotowki a jest kilka razy bardziej wydajny (znaczy mocniej kopie). jestem studentem i po prostu mam ochote poeksperymantowac. a ze mam troszke enzymow w domku to sie zastanawiam czy nie mozna czegoś z nich zrobic. ps. jesli komuś uryna smakje podobnie jak chmiel to powienien sie zgłosci do lekarza

                  Comment

                  • joelka
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.03
                    • 817

                    #10
                    Oj chyba zaraz ta dyskusja powędruje do przechmielin
                    Wypełnij profil to łatwiej będzie radzić Ci gdzie można tanio coś dostać jeśli zależy Ci na smacznym piwie. Skup się na poście Czesa a nie Kangura i poczytaj też sobie jakąś literaturę. Sama tez mam książkę o piwach z któregoś wieku gdzie nie używano słodu, a przepisy na piwo sprawdzały się. Zastanawiam się tylko czy jest sens marnować czas na eksperymenty skoro dostęp do słodów jest coraz lepszy.

                    Comment

                    • grzesiu_p
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2006.03
                      • 23

                      #11
                      postu czesa jeszcze nie widzialem jak pisalem swoj. prosze nie przenosic postu. ja po prostu mam pewne srodki i zastanawiam sie czy ich nie wykozystać. a co do słodow to najtanszy pizenski znalazlem za 36 zlotych za 9 kilo. dla mnie to duzo gdzyz jestem winiarzem i jestem przyzwyczajony ze wszystko jest tansze

                      Comment

                      • joelka
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.03
                        • 817

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzesiu_p
                        postu czesa jeszcze nie widzialem jak pisalem swoj. prosze nie przenosic postu. ja po prostu mam pewne srodki i zastanawiam sie czy ich nie wykozystać. a co do słodow to najtanszy pizenski znalazlem za 36 zlotych za 9 kilo. dla mnie to duzo gdzyz jestem winiarzem i jestem przyzwyczajony ze wszystko jest tansze
                        No kolega z Krakowa Juz lepiej. Jak czytuję posty piwowarów z Krakowa to powątpiewam by ktoś taki drogi słód kupował Spróbuj zagadać do kogoś o jakąś poradę. Ja mogę jedynie podzielić się pilzneńskim w obrębie Wrocławia. Dalej nie sięgam.

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #13
                          1. Na początek zainwestuj w słownik ortograficzny i zacznij pisać po polsku. Tu jest taki obowiązek.
                          2. Ze zboża i enzymów może pewnie wyjść coś w rodzaju mocnego piwa z hipermarketu. Jeżeli gustujesz w czymś takim, to pewnie będziesz usatysfakcjonowany. Ale jeśli zależy tobie na procentach, to ciągle najtaniej wychodzi bimber z ziemniaków.

                          Comment

                          • Maggyk
                            Szara Adminiscjencja
                            🍼
                            • 2004.05
                            • 5618

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzesiu_p
                            postu czesa jeszcze nie widzialem jak pisalem swoj. prosze nie przenosic postu. ja po prostu mam pewne srodki i zastanawiam sie czy ich nie wykozystać. a co do słodow to najtanszy pizenski znalazlem za 36 zlotych za 9 kilo. dla mnie to duzo gdzyz jestem winiarzem i jestem przyzwyczajony ze wszystko jest tansze
                            Sprawdź też tutaj (autoreklama) i jako żeś kandydat na LajboCKa zajrzyj do tego tematu.
                            Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                            Piwo domowe -
                            Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                            Reklama w BROWARZE
                            PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                            Comment

                            • grzesiu_p
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2006.03
                              • 23

                              #15
                              a co gdyby "potraktowane" enzymami zobze zmieszac w stosunki 50/50 ze słodem. miałoby to na celu zastąpienie cukru. czy takie piwo smakowałoby lepiej niz piwo z dodatkiem cukru. ps. dzieki za pomysly na bimber/mocz z alkoholem itp. ale nie skorzystam

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X