dysponuje amylogalem i glukopolem. czy w takim razie moge zastąpic słod zwykłym zborzem dodając enzymy. to zmniejszyłoby cene warki.
czy potrzeby słód
Collapse
X
-
Aby gotowy produkt nazywał się piwem, to z definicji musi być wytworzony ze słodu.bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzesiu_pok rozumiem. ale dlaczego gdzies wyczytalem ze enzymy sa uzywane przez piwowarow. czy produkt zrobiony przy uzyciu enzymow byłby bardzo "piwo-podobny" ??
Wybór należy do każdego. Albo robisz piwo albo napój eksperymentalny.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzesiu_pwiec zapytam wprost. czy takie cos bedzie smakować jak piwo??
Na zdrowy rozum to nie będzie to piwo. Jak chcesz wiedzieć jak smakuje, masz czas i zapał to próbuj... Ale jak coś to nie ja Cię zachęcałam
Comment
-
-
Niesłusznie odsądzacie grzesia_p od czci i wiary!
Jego pomysł jest w zasadzie możliwy do realizacji, a ewentualny produkt byłby jak najbardziej piwem.
Taki projekt był zresztą realizowany w latach 1980-tych w Nigerii, gdy miejscowy rząd zabronił importu drogiego słodu jęczmiennego chcąc zmusić nigeryjskie piwowarstwo do używania wyłącznie krajowych surowców (Nigeria nie miała słodowni).
Warzono więc wyłącznie w oparciu o zboże (głównie sorgo) niesłodowane, traktując je przemysłowymi preparatami enzymatycznymi.
Czy wyszło taniej, to wątpięO!Nanobrowar Domowy "PiwU"
Comment
-
-
Kangurpl z tak ordynarnym argumentem jeszcze sie nie spotkalem. ja po prostu pytam a tu prosze jedyne co od ciebie emanyje to.. a moze lepiej ugryze sie w jezyk. chce wiedziec a pociag do wiedzy to nic zlego. a 1410 to przpis na bimber(na zaicier) i nie musze nikogo o to pytac. to ze mam 4-moze 5 postow nie znaczy ze jestem jakims niedoukiem. a co do ceny slodu. to po moich wyliczeniach wynika ze 0,5l pilsa kosztowalo by mnie ok 90gr. fakt to niewiele w porownaniu ze sklepem. ale litro wina kosztuje mnie ok zlotowki a jest kilka razy bardziej wydajny (znaczy mocniej kopie). jestem studentem i po prostu mam ochote poeksperymantowac. a ze mam troszke enzymow w domku to sie zastanawiam czy nie mozna czegoś z nich zrobic. ps. jesli komuś uryna smakje podobnie jak chmiel to powienien sie zgłosci do lekarza
Comment
-
-
Oj chyba zaraz ta dyskusja powędruje do przechmielin
Wypełnij profil to łatwiej będzie radzić Ci gdzie można tanio coś dostać jeśli zależy Ci na smacznym piwie. Skup się na poście Czesa a nie Kangura i poczytaj też sobie jakąś literaturę. Sama tez mam książkę o piwach z któregoś wieku gdzie nie używano słodu, a przepisy na piwo sprawdzały się. Zastanawiam się tylko czy jest sens marnować czas na eksperymenty skoro dostęp do słodów jest coraz lepszy.
Comment
-
-
postu czesa jeszcze nie widzialem jak pisalem swoj. prosze nie przenosic postu. ja po prostu mam pewne srodki i zastanawiam sie czy ich nie wykozystać. a co do słodow to najtanszy pizenski znalazlem za 36 zlotych za 9 kilo. dla mnie to duzo gdzyz jestem winiarzem i jestem przyzwyczajony ze wszystko jest tansze
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzesiu_ppostu czesa jeszcze nie widzialem jak pisalem swoj. prosze nie przenosic postu. ja po prostu mam pewne srodki i zastanawiam sie czy ich nie wykozystać. a co do słodow to najtanszy pizenski znalazlem za 36 zlotych za 9 kilo. dla mnie to duzo gdzyz jestem winiarzem i jestem przyzwyczajony ze wszystko jest tansze
Comment
-
-
1. Na początek zainwestuj w słownik ortograficzny i zacznij pisać po polsku. Tu jest taki obowiązek.
2. Ze zboża i enzymów może pewnie wyjść coś w rodzaju mocnego piwa z hipermarketu. Jeżeli gustujesz w czymś takim, to pewnie będziesz usatysfakcjonowany. Ale jeśli zależy tobie na procentach, to ciągle najtaniej wychodzi bimber z ziemniaków.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzesiu_ppostu czesa jeszcze nie widzialem jak pisalem swoj. prosze nie przenosic postu. ja po prostu mam pewne srodki i zastanawiam sie czy ich nie wykozystać. a co do słodow to najtanszy pizenski znalazlem za 36 zlotych za 9 kilo. dla mnie to duzo gdzyz jestem winiarzem i jestem przyzwyczajony ze wszystko jest tanszeŻycie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
Comment
-
-
a co gdyby "potraktowane" enzymami zobze zmieszac w stosunki 50/50 ze słodem. miałoby to na celu zastąpienie cukru. czy takie piwo smakowałoby lepiej niz piwo z dodatkiem cukru. ps. dzieki za pomysly na bimber/mocz z alkoholem itp. ale nie skorzystam
Comment
-
Comment