czy potrzeby słód

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzesiu_p
    a co gdyby "potraktowane" enzymami zobze zmieszac w stosunki 50/50 ze słodem. miałoby to na celu zastąpienie cukru. czy takie piwo smakowałoby lepiej niz piwo z dodatkiem cukru. ps. dzieki za pomysly na bimber/mocz z alkoholem itp. ale nie skorzystam
    Jeśli zmieniłbyś proporcje na rzecz 2/3 słodu i 1/3 niesłodowanego ziarna, to nie potrzebujesz enzymów, bo te zawarte w słodzie poradzą sobie z niesłodowanym materiałem.
    Co do stosunku 50/50 nie wypowiem się, bo nie wiem czy enzymy nie wytrawiłyby za bardzo brzeczki.

    Comment

    • Marcin_wc
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.09
      • 2115

      #17
      Z zobzem będzie ok

      Jeżeli sam nie zrobi tego "piwa" i nie sprawdzisz jak smakuje, to nigdy się nie dowiesz. Mało kto traktuje piwowarstwo domowe, jako sposób na oszczędzanie.
      Możesz zatrzeć 4-5l, przefermentować w pięciolitrowej butelce po wodzie mineralnej i będziesz wiedział, czy ma to sens i jak smakuje, a jeśli się nie uda, to straty nie będą wielkie

      Pisz po polsku.

      Comment

      • zbysia
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2004.09
        • 907

        #18
        Z jednej strony popieram, a z drugiej (i nie chodzi mi o ten temat - bo eksperyment ciekawy i na sensoryczną rozpoznawalność piwa byłby jak znalazł) to jakby odpowiadać sensownie na wszelkie pytania, ktoś w końcu zarzucił by, że np.: ...się powtarzasz koleś, już w 5-tym temacie...
        A do merituum: to co w nawiasie jest jak najbardziej poważne, ja wiem, że jeden eksperyment nie jest ostatecznym rozwiązaniem kwestii, czy tak się da i czy to jest prawdziwe smakowo piwo, ale byłby to znaczący krok (może nawet w dziejach ludzkości )
        fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl

        Comment

        • joelka
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.03
          • 817

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zbysia
          jakby odpowiadać sensownie na wszelkie pytania, ktoś w końcu zarzucił by, że np.: ...się powtarzasz koleś, już w 5-tym temacie...
          Też tak do tej pory uważałam ale stwierdziłam, że lepiej się powtarzać z sensownymi odpowiedziami niż z czepianiem się o interpunkcję. Jak ktoś chce innych interpunkcji uczyć to zapraszam na PW żeby nie zaśmiecać tematów

          Co do użycia zboża niesłodowanego, to jestem ciekawa jak smakowały ludziom przepisy z przed wielu lat, gdzie jak czytam w książkach, słodu nie było w przepisie, a jedynie duża ilość cukru, chmiel, drożdże... To chyba jakieś nalewki chmielowe były, cy cuś...

          Comment

          • Tomek-Pasieka
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2005.10
            • 197

            #20
            słód za 3,10 znajdziesz na allegro lub tutaj http://www.piwowarklub.republika.pl/ Jeszcze go nie próbowałem (jakoś nie mogę się zebrać by przejechać 13 km w celu osobistego odbioru), ale z tego co pytałem człowieka, który kupował na allegro słód jest dobry jakościowo Pozdrawiam

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23985

              #21
              przepychanki zostały przechmielone: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=59028
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19285

                #22
                też jestem/byłem winiarzem, ale to co ty próbujesz nazwać winiarstwem to zwykłe dziadostwo. wcale się nie dziwię, że w UE patrzą na nasze winiarstwo z przymróżeniem oka i politowaniem. jak sądzisz ile zaoszczędzisz na użyciu tych enzymów?? 15 gr? jest sens?
                takie pomysły przypomniały mi o tym, że w Polsce to norma: tanio -> za grosze, a najlepiej za darmo. najgorsze w tym, że dotyczy to nie tylko piwowarstwa.
                sam przyznałeś się, że "wino" mocniej kopie. idąc tym tropem najlepiej zrobić bimber, ten to dopiero kopie.

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23985

                  #23
                  no i następny w kolejce
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • Antałek
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2005.12
                    • 164

                    #24
                    To znowu ja . A czy jak dodałem do mojej trzeciej warki ciemnego extraktu słodowego to piwo będę miał ciemne z widoku (bo jest ciemno w butelkach) czy też w ogóle się zrobi jakieś ciemne, jakie dawniej można było się napić na dworcu w Katowicach do bułki z kiełbasą?
                    ps
                    No już naprawdę nie wiem, czy dobrze zrobiłem, że wziąłem ten ciemny słód. Druga warka z bursztynowym jest piękna i pięknie smakuje, hihihi. Pozdrawiam

                    Comment

                    • Wujcio_Shaggy
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.01
                      • 4628

                      #25
                      O ile mamy na myśli to samo piwo na dworcu w Katowicach (ja je pamiętam z połowy lat 80-tych), to było to piwo słodowe - też ciemne w kolorze, ale raczej "młodzieżowe", o niskiej ekstraktywności (i alkoholowości) - dziś już takiego się nie warzy. I Twoje raczej też takie nie będzie...

                      Natomiast będzie ciemne (chyba, że dodałeś ciemnego ekstraktu w jakiejś nikczemnej proporcji), a obawy co do smaku i koloru są chyba przewczesne...
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                      Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                      @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                      Comment

                      • zbysia
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2004.09
                        • 907

                        #26
                        A Diament?
                        fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl

                        Comment

                        • JAckson
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🍼🍼
                          • 2004.05
                          • 6123

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zbysia
                          A Diament?
                          To już historia
                          MM961
                          4:-)

                          Comment

                          • Wujcio_Shaggy
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.01
                            • 4628

                            #28
                            Zresztą Diament nie był piwem słodowym... Piwo słodowe miało kilka procent ekstraktu i niewiele pow. 1 % alk.
                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                            Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                            @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                            Comment

                            • zbysia
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2004.09
                              • 907

                              #29
                              Nie będzie to post czepialski
                              Chciałbym się po prostu dowiedzieć co znaczy "piwo słodowe"? Spotkałem się też z określeniem "słodowa whisky" - i nie wiem czy to nie jakieś "masło z masła", a może ma jakieś podłoże, głębsze na ten przykład?
                              fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl

                              Comment

                              • Wujcio_Shaggy
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.01
                                • 4628

                                #30
                                Oficjalnie nazywało się to "napój słodowy"; ja - dziecięciem będąc - słyszałem taką nazwę. Zapewne wykształciła się ona w języku potocznym - zamiast "napój słodowy" mówiono "piwo", zaś przymiotnik "słodowe" dodany był dla odróżnienia od "zwykłego" piwa.

                                Zaś określenie "słodowa whisky" jest najpewniej używane w celu zaznaczenia, że to prawdziwa i porządna whisky, a nie jakieś byle co...
                                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                                Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                                @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X