wsypałem suche. Temperatura była 22-23 stopnie. Teraz temperatura jest 24 stopnie.
Kilka pytan absolutnego amatora.
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bommbelmam kolejne dwa dość załamująco amatorskie pytania:
1.)Czy rurka fermentacyjna powinna byc zanużona w piwie ?? mi się wydaje ze nie ale wolę się upewnić (wkoncu między pokrywką a piwem mam ok 10L wolnej przestrzeni)
2.)Kiedy drożdze powinny zacząć pracować ?? wszstko stoi juz od 14 jest po 21 a nic sie nie dzieje.
Z góry dzięki za wszstkie wasze odpowiedzi. Jesteście nieocenioną pomocą
Pozdrawiam
Czy dobrze zrozumiałam, że wsypałeś suche drożdże prosto do brzeczki? Jeśli tak to lepiej je rozpuścić w słoiczku, aż stworzą coś w postaci kremiku (proporcja na oko 1:10 drożdże:woda). Inaczej mogą zlepić się i nie rozprowadzić w całej objętości. Ale i tak fermentacja przebiegnie prawidłowo.
Wiem, że ktoś już o tym wszystkim tu pisał ale widzę, że zadajesz takie pytania, że wolę dokładnie opisać. Ja przy swojej pierwszej warce na kilka sposobów rozumiałam niektóre podpowiedziComment
-
Witam ponownie
Drożdże zaczęły już pracować. Zajrzałem dziś do środka żeby zrobić pomiar cukromierzem. Jest 7 Blg. Ale zastanawiają mnie brązowe grudki wewnątrz pojemnika. W większości są one ciut powyżej samej substancji ale cześć z nich w niej pływa w smaku są gorzkie i a w dotyku takie jakby kremowe . Cos z nimi zrobić czy tak ma być ?? Czy może to jest jakieś zakażenie i już mogę się pożegnać z browarkiem ??Comment
-
Spoko, to tylko chmieliny (nie mylić z przechmielinami) z pianą.
Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bommbel... Ale zastanawiają mnie brązowe grudki wewnątrz pojemnika. ... ale cześć z nich w niej pływa w smaku są gorzkie i a w dotyku takie jakby kremowe . Cos z nimi zrobić czy tak ma być ?? Czy może to jest jakieś zakażenie i już mogę się pożegnać z browarkiem ??
Jak najmniej ingerencji - to główna zasada (jak nabierzesz doświadczenia to trochę będziesz mógł ale też będziesz wiedział jak i kiedy).
Jeżeli "grzebałeś" sterylnymi narzedziami to będzie OK.
Zakażenie to mogłeś spowodować właśnie badając te grudki.Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"Comment
-
Witam.
Drożdże już przestały pracować wczoraj. Dziś zajrzałem do środka zrobiłem pomiar cukromierzem i wyszło 1Blg. Zmierzę to jeszcze jutro z rana i jak będzie 1Blg to biorę się za rozlew(czy może lepiej zmierzyć wieczorem i jak dalej będzie 1Blg to dziś rozlać ??). Akurat dziś przyjdzie do mnie kapslownica z kapslami i wężyk z pompka. Wiec póki co wszystko idzie chyba dobrze.
Dzięki za wszystkie podpowiedzi do tej pory. Wiele mi pomogły.Comment
-
Comment
-
Dobra skończyłem przelewać do butelek i sprzątać powstały bałagan. Strasznie męczące zajęcie. Teraz pozostaje mi czekać kilka tygodni na pierwsza degustacje. Mam nadzieje ze smak będzie o wiele lepszy niż to co dziś przelałem do butelek ... No ale starałem się jak mogłem. Pozostaje czekać. Odezwę się za jakiś czas żeby podzielić się wrażeniami po pierwszej degustacji.
Tymczasem pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za wszystkie rady podpowiedzi i uwagi.
Pozdrawiam BommbelComment
-
Witam po pewnej przerwieDziś skonsumowałem 5L mojego zacnego trunku wraz ze znajomymi
oceny całkiem pozytywne ... smakuje jak piwo choć trochę drożdżami podjeżdża aczkolwiek % i smak piwa ma
czyli cel osiągnięty
W związku z tym ogłaszam wszem i wobec ze będę kontynuował swoje dzieło zniszczenia szarych komórek i postanawiam wyprodukować 2 razy więcej trunku na wakacje
Jedyny minus to to ze poskąpiłem na miarkę do cukru i sypałem na „oko” i w sumie każda butelka ma nieco inny smak ... ale i tak jest ok.
Comment
-
Jak się konsumuje piwo 2 tygodnie po zabutelkowaniu to trudno oczekiwać, żeby nie było drożdżoweComment
Related Topics
Collapse
-
Technologia Piwowarstwa
Czy piwo to nie tylko Twój ulubiony napój, ale również prawdziwa pasja? Może chcesz poszerzyć swoja wiedzę na temat warzenia piwa, wprowadzić swoją pasje na nowy poziom lub planujesz przejść na zawodowstwo. A może marzysz o własnym browarze,...-
Channel: Piwo - ogólne
2023-09-14, 13:39 -
-
Witam
Sprzedam graty do warzenia piwa"
Gar zacierny emalia 30 l z pokrywką.
Wiadro z kranikiem i pokrywką.
Kapslownica Greta i młotkowa.
Korkownica do wina.
Kapsle.
Węgiel aktywny.
Woreczki do chmielenia 3 sztuki, pielucha tetrowa (używana...-
Channel: Targowisko piwowarskie
-
-
Witam Sprzedam biblioteczkę hobbysty, amatora domowego piwa, nalewek, wina, chleba, przetworów.... W skład wchodzi 15 pozycji: "Piwa Świata" Album opis ponad 350 piw z całego świata. "Domowy wyrób win, nalewek i miodów" "Swojskie wędliny i sery" "Z babcinego...
-
Channel: Kolekcjonerstwo
2017-08-07, 14:17 -
-
Sprzedam cały browar domowy za 200 zł.
W skład browaru wchodzą:
Śrutownik
Kapslownica + ok 800 kapsli
Garnek emaliowany 20L
Chłodnica zanurzeniowa - miedziana własnej budowy
Suszarka do butelek
7 skrzynek butelek, ok połowa z zamknięciem patentowym...5 Photos-
Channel: Targowisko piwowarskie
-
-
Jak w temacie:gar (po 30+ warkach) + 2 wiadra (jedno z otworem pod kranik) do umycia.
Cena 50 PLN, południowy Kraków. Czekam na PW.-
Channel: Targowisko piwowarskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment