Witam ponownie. Szykuje się do kolejnej produkcji i rozważam dodanie słodu zamiast cukru. Stad moje pytanie ile potrzeba słodu na jedna puchę gotowca ?? I czy później przy przelewaniu do butelek tez się sypie słód (o ile jest w proszku) czy cukier a może nic się już nie sypie ?? I ostatnie pytanie... wiem ze po burzliwej fermentacji zamiast do każdej z butelek sypać cukier można do brzeczki sypnąć cukru i wymieszać ... ale w jakiej ilości ??
Kilka pytan absolutnego amatora.
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bommbelWitam ponownie. Szykuje się do kolejnej produkcji i rozważam dodanie słodu zamiast cukru. Stad moje pytanie ile potrzeba słodu na jedna puchę gotowca ?? I czy później przy przelewaniu do butelek tez się sypie słód (o ile jest w proszku) czy cukier a może nic się już nie sypie ?? I ostatnie pytanie... wiem ze po burzliwej fermentacji zamiast do każdej z butelek sypać cukier można do brzeczki sypnąć cukru i wymieszać ... ale w jakiej ilości ??
W Twojej wypowiedzi jest tyle bzdur, że nie wiem od prostowania której zacząć. Chyba wcale nie zacznęOstatnia zmiana dokonana przez darko; 2006-04-20, 16:37.
Comment
-
-
gdybym wiedzial jak co sie robi to bym sie nie pytal ... ja wiem ze moje pytania moga brzmiec jak belkot z kosmosu. Otwarty jestem na wszelka krytyke i jak ktos mnie zjedzie to nic mi sie nie stanie. Zobaczylem w biowinie cos takiego >><< i cos takiego >><< i chcialem sie dowiedziec ile tego sie sypie ... w przypadku tego pierwszego widze ze sie cala puche daje ale w przypadku tego drugiego to juz niebardzo ...
no i juz wiem ze to pierwsze daje sie zamiast cukru przy pierwszej fermentacji a to drugie przy butelkowaniuOstatnia zmiana dokonana przez bommbel; 2006-04-20, 16:58.
Comment
-
-
Aż nie wiem co powiedzieć Serio. Ale z drugiej strony skoro wiem więcej to wolę wyprowadzić Cię z błędu, bo szkoda żebyś zmarnował swoją pracę, surowce i zraził się.
Po pierwsze zanim zabierzesz się za kolejne piwo doczytaj czym się róźni warzenie piwa z zacieraniem ześrutowanego słodu a robieniem piwa z gotowców. To co znalazłeś (jako drugie) w biowinie to ekstrakt słodowy. Gotowy, w proszku i najlepiej używać go jako dodatek do butelek na refermentację w butelkach. (Gdzieś jest temat ile dodawać na ile litrów piwa.) To pierwsze nie chce mi się otworzyć więc wstrzymam się z komentarzem.
Teraz jak juz wiesz, że to ekstrakt a nie słód, to podpowiem Ci, że możesz do butelek dodawać cukier lub glukozę, lub właśnie sproszkowany ekstrakt. Możesz dodać tez syropu owocowego o ile masz pewność, że nie zawiera konserwantów.
Mam nadzieję, że to że Ci odpowiedziałam na posta nie spowoduje u Ciebie lenistwa, a zachęci do poznawania tajników produkcji piwa. Która jest banalna.
Koniecznie sprawdź czym jest SŁÓD bo bez tego nie masz po co sie zabierać za robienie piwa. Musisz odróźniać pojęcia. Tego za Ciebie nikt nie zrobi.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bommbelgdybym wiedzial jak co sie robi to bym sie nie pytal ... ja wiem ze moje pytania moga brzmiec jak belkot z kosmosu. Otwarty jestem na wszelka krytyke i jak ktos mnie zjedzie to nic mi sie nie stanie. Zobaczylem w biowinie cos takiego >><< i cos takiego >><< i chcialem sie dowiedziec ile tego sie sypie ... w przypadku tego pierwszego widze ze sie cala puche daje ale w przypadku tego drugiego to juz niebardzo ...
no i juz wiem ze to pierwsze daje sie zamiast cukru przy pierwszej fermentacji a to drugie przy butelkowaniu
pozdrawiam.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bommbelWitam ponownie. Szykuje się do kolejnej produkcji i rozważam dodanie słodu zamiast cukru. Stad moje pytanie ile potrzeba słodu na jedna puchę gotowca ?? I czy później przy przelewaniu do butelek tez się sypie słód (o ile jest w proszku) czy cukier a może nic się już nie sypie ?? I ostatnie pytanie... wiem ze po burzliwej fermentacji zamiast do każdej z butelek sypać cukier można do brzeczki sypnąć cukru i wymieszać ... ale w jakiej ilości ??
Nie obraź się ale i mnie trochę zaskoczył ww. tekst.
Słód to odpowiednio przygotowane ziarno.
Jeśli zaś chodzi o sypanie cukru do butelek (osobiście dodaję glukozy lub rzadziej brzeczki). Tak czy inaczej - jeśli chcesz mieć piwko nagazowane to musisz czegoś dodać. Po fermentacji (najlepiej cichej) przelej znad osadu (niektórzy Starsi mówią zdekantuj) przyszłe piwko (podobno się nazywa zielone ale jak będzie miało taki kolor to daj sobie spokój z refermentacją i po wypiciu zasięgnij porady lekarza ) do pojemnika, w którym uprzednio zamieścisz roztwór glukozy. Ja w ok 0,5 l wody rozpuszczam 4...4,5 g glukozy na butlę. Tak więc na 20 l piwa wyjdzie 160...180 g glukozy. I do butelek."Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"
Comment
-
Comment