Witam ponownie. Szykuje się do kolejnej produkcji i rozważam dodanie słodu zamiast cukru. Stad moje pytanie ile potrzeba słodu na jedna puchę gotowca ?? I czy później przy przelewaniu do butelek tez się sypie słód (o ile jest w proszku) czy cukier a może nic się już nie sypie ?? I ostatnie pytanie... wiem ze po burzliwej fermentacji zamiast do każdej z butelek sypać cukier można do brzeczki sypnąć cukru i wymieszać ... ale w jakiej ilości ??
Kilka pytan absolutnego amatora.
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bommbelWitam ponownie. Szykuje się do kolejnej produkcji i rozważam dodanie słodu zamiast cukru. Stad moje pytanie ile potrzeba słodu na jedna puchę gotowca ?? I czy później przy przelewaniu do butelek tez się sypie słód (o ile jest w proszku) czy cukier a może nic się już nie sypie ?? I ostatnie pytanie... wiem ze po burzliwej fermentacji zamiast do każdej z butelek sypać cukier można do brzeczki sypnąć cukru i wymieszać ... ale w jakiej ilości ??.
W Twojej wypowiedzi jest tyle bzdur, że nie wiem od prostowania której zacząć. Chyba wcale nie zacznęOstatnia zmiana dokonana przez darko; 2006-04-20, 17:37.Comment
-
gdybym wiedzial jak co sie robi to bym sie nie pytal ... ja wiem ze moje pytania moga brzmiec jak belkot z kosmosu. Otwarty jestem na wszelka krytyke i jak ktos mnie zjedzie to nic mi sie nie stanie. Zobaczylem w biowinie cos takiego >><< i cos takiego >><< i chcialem sie dowiedziec ile tego sie sypie ... w przypadku tego pierwszego widze ze sie cala puche daje ale w przypadku tego drugiego to juz niebardzo ...
no i juz wiem ze to pierwsze daje sie zamiast cukru przy pierwszej fermentacji a to drugie przy butelkowaniuOstatnia zmiana dokonana przez bommbel; 2006-04-20, 17:58.Comment
-
Aż nie wiem co powiedziećSerio. Ale z drugiej strony skoro wiem więcej to wolę wyprowadzić Cię z błędu, bo szkoda żebyś zmarnował swoją pracę, surowce i zraził się.
Po pierwsze zanim zabierzesz się za kolejne piwo doczytaj czym się róźni warzenie piwa z zacieraniem ześrutowanego słodu a robieniem piwa z gotowców. To co znalazłeś (jako drugie) w biowinie to ekstrakt słodowy. Gotowy, w proszku i najlepiej używać go jako dodatek do butelek na refermentację w butelkach. (Gdzieś jest temat ile dodawać na ile litrów piwa.) To pierwsze nie chce mi się otworzyć więc wstrzymam się z komentarzem.
Teraz jak juz wiesz, że to ekstrakt a nie słód, to podpowiem Ci, że możesz do butelek dodawać cukier lub glukozę, lub właśnie sproszkowany ekstrakt. Możesz dodać tez syropu owocowego o ile masz pewność, że nie zawiera konserwantów.
Mam nadzieję, że to że Ci odpowiedziałam na posta nie spowoduje u Ciebie lenistwa, a zachęci do poznawania tajników produkcji piwa. Która jest banalna.
Koniecznie sprawdź czym jest SŁÓD bo bez tego nie masz po co sie zabierać za robienie piwa. Musisz odróźniać pojęcia. Tego za Ciebie nikt nie zrobi.Comment
-
To drugie jest zamiennikiem cukru/glukozy który dodaje się do butelek przed rozlaniem do nich piwa.Pozdrawiam
djComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bommbelgdybym wiedzial jak co sie robi to bym sie nie pytal ... ja wiem ze moje pytania moga brzmiec jak belkot z kosmosu. Otwarty jestem na wszelka krytyke i jak ktos mnie zjedzie to nic mi sie nie stanie. Zobaczylem w biowinie cos takiego >><< i cos takiego >><< i chcialem sie dowiedziec ile tego sie sypie ... w przypadku tego pierwszego widze ze sie cala puche daje ale w przypadku tego drugiego to juz niebardzo ...
no i juz wiem ze to pierwsze daje sie zamiast cukru przy pierwszej fermentacji a to drugie przy butelkowaniu
pozdrawiam.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bommbelWitam ponownie. Szykuje się do kolejnej produkcji i rozważam dodanie słodu zamiast cukru. Stad moje pytanie ile potrzeba słodu na jedna puchę gotowca ?? I czy później przy przelewaniu do butelek tez się sypie słód (o ile jest w proszku) czy cukier a może nic się już nie sypie ?? I ostatnie pytanie... wiem ze po burzliwej fermentacji zamiast do każdej z butelek sypać cukier można do brzeczki sypnąć cukru i wymieszać ... ale w jakiej ilości ??
Nie obraź się ale i mnie trochę zaskoczył ww. tekst.
Słód to odpowiednio przygotowane ziarno.
Jeśli zaś chodzi o sypanie cukru do butelek (osobiście dodaję glukozy lub rzadziej brzeczki). Tak czy inaczej - jeśli chcesz mieć piwko nagazowane to musisz czegoś dodać. Po fermentacji (najlepiej cichej) przelej znad osadu (niektórzy Starsi mówią zdekantuj) przyszłe piwko (podobno się nazywa zielone ale jak będzie miało taki kolor to daj sobie spokój z refermentacją i po wypiciu zasięgnij porady lekarza) do pojemnika, w którym uprzednio zamieścisz roztwór glukozy. Ja w ok 0,5 l wody rozpuszczam 4...4,5 g glukozy na butlę. Tak więc na 20 l piwa wyjdzie 160...180 g glukozy. I do butelek.
"Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"Comment
Related Topics
Collapse
-
Technologia Piwowarstwa
Czy piwo to nie tylko Twój ulubiony napój, ale również prawdziwa pasja? Może chcesz poszerzyć swoja wiedzę na temat warzenia piwa, wprowadzić swoją pasje na nowy poziom lub planujesz przejść na zawodowstwo. A może marzysz o własnym browarze,...-
Channel: Piwo - ogólne
2023-09-14, 13:39 -
-
Witam
Sprzedam graty do warzenia piwa"
Gar zacierny emalia 30 l z pokrywką.
Wiadro z kranikiem i pokrywką.
Kapslownica Greta i młotkowa.
Korkownica do wina.
Kapsle.
Węgiel aktywny.
Woreczki do chmielenia 3 sztuki, pielucha tetrowa (używana...-
Channel: Targowisko piwowarskie
-
-
Witam Sprzedam biblioteczkę hobbysty, amatora domowego piwa, nalewek, wina, chleba, przetworów.... W skład wchodzi 15 pozycji: "Piwa Świata" Album opis ponad 350 piw z całego świata. "Domowy wyrób win, nalewek i miodów" "Swojskie wędliny i sery" "Z babcinego...
-
Channel: Kolekcjonerstwo
2017-08-07, 14:17 -
-
Sprzedam cały browar domowy za 200 zł.
W skład browaru wchodzą:
Śrutownik
Kapslownica + ok 800 kapsli
Garnek emaliowany 20L
Chłodnica zanurzeniowa - miedziana własnej budowy
Suszarka do butelek
7 skrzynek butelek, ok połowa z zamknięciem patentowym...5 Photos-
Channel: Targowisko piwowarskie
-
-
Jak w temacie:gar (po 30+ warkach) + 2 wiadra (jedno z otworem pod kranik) do umycia.
Cena 50 PLN, południowy Kraków. Czekam na PW.-
Channel: Targowisko piwowarskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment