deeking pierwsze zacieranie klopoty

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • deeking
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2002.01
    • 20

    deeking pierwsze zacieranie klopoty

    powiedzcie gdzie zrobilem blad i w czym rzecz

    otoz do 20 l wody wsypalem 4.6kg slodu po zacieraniu infuzyjnym i odfiltrowaniu (nie wiem czy prawidlowym) - potem juz po uwarzeniu brzeczki a przed zadaniem drozdzami sprawdzilem ekstrakt i wyszlo mi z ledwoscia 11 blg a powinno 14 , no i gdzie tu blad
    pomozcie prosze, zoltodziobowi przy zacieraniu - za niedlugo kroi sie kolejna 2 juz warka z zacieraniem, mam nadzieje uniknac juz takiego problemu.


    - deeking -
    - deeking -
  • olorider
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2006.01
    • 123

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika deeking
    powiedzcie gdzie zrobilem blad i w czym rzecz

    otoz do 20 l wody wsypalem 4.6kg slodu po zacieraniu infuzyjnym i odfiltrowaniu (nie wiem czy prawidlowym)
    napisz może coś o tej filtracji

    Comment

    • deeking
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2002.01
      • 20

      #3
      fitracja niby standardowa
      wiadro 20 l z wkladem tez 20l czyli pelny zacier wszedl za drugim razem.
      Po dwukrotnym zawroceniu filtratu odkrecilem kurek na stale i po zlaniu wszystkiego przemylem mloto jeszcze 6 litrami wody tak do 20 litrow,
      nie sprawdzalem ekstraktu (a moze trza bylo ) , no i dalej juz rozpoczelo sie chmielenie.


      - deeking -
      - deeking -

      Comment

      • Maggyk
        Szara Adminiscjencja
        🍼
        • 2004.05
        • 5617

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika deeking
        (a moze trza bylo )
        Trza było z pewnością, wtedy byś wiedział ile wody dolać, by uzyskać pożądany baling, albo czy nie dolewać jej wogóle. A tak masz nauczkę na przyszłość.
        Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
        Piwo domowe -
        Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

        Reklama w BROWARZE
        PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

        Comment

        • olorider
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2006.01
          • 123

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
          Trza było z pewnością, wtedy byś wiedział ile wody dolać, by uzyskać pożądany baling, albo czy nie dolewać jej wogóle. A tak masz nauczkę na przyszłość.
          No nie bardzo, bo brzeczka jest gorąca i balling wyszedłby fałszywy

          Comment

          • Maggyk
            Szara Adminiscjencja
            🍼
            • 2004.05
            • 5617

            #6
            Można ostudzić - tyle brzeczki ile mieści się w menzurce, czy w innym naczyniu do mierzenia blg to chyba nie problem ostudzić.
            Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
            Piwo domowe -
            Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

            Reklama w BROWARZE
            PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

            Comment

            • olorider
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2006.01
              • 123

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
              Można ostudzić - tyle brzeczki ile mieści się w menzurce, czy w innym naczyniu do mierzenia blg to chyba nie problem ostudzić.
              No masz rację, nie pomyslałem o tym, bo ja wkładam ballingtometr do całej brzeczki, uprzednio go przecierając spirytusem

              Comment

              • Wujcio_Shaggy
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.01
                • 4628

                #8
                Jeśli brzeczki nastawnej wyszło Ci 20 litrów, to przy tej ilości słodu trudno, żeby miała 14°Blg. Wygląda na to, że za bardzo ją rozcieńczyłeś...

                A wynik pomiaru gęstości ciepłej brzeczki można skorygować - ok. +0,5°Blg na każde 10°C ponad 20°C.
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                Comment

                • deeking
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2002.01
                  • 20

                  #9
                  dzieki chopy za powyzsze odpowiedzi.

                  Jeden blad juz mamy - wiemy ze powinienem zmierzyc baling.

                  ale drugie pytanie jest takie co zrobic jak zmierzymy i bedzie za maly, czy przemywac mloto tak dlugo az bedzie te upragnione 14 (czy ma to sens), czy jeszcze od czegos innego to zalezy. Moze od temp zacierania

                  Po prostu chcialbym wiedziec jak uzyskac odpowiedni baling i zrobic dobrze

                  - deeking -
                  - deeking -

                  Comment

                  • Chris
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2004.05
                    • 812

                    #10
                    za te chopy to pani Maggyk chyba się nie obrazi
                    A co do warzenia to poprostu wyszło Ci mało wydajnie....nie ma co z góry zakładać ,że wyjdzie tyle ile masz w zamyśle.
                    chickkiller :)

                    Comment

                    • Marek-C
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2005.12
                      • 848

                      #11
                      A jakie były przerwy - bo od tego zależy 'wydajność' ot co!

                      A tak sobie: chopie kaj mieszkosz, może by my spykli? W sobota byda warzył można by pogodać, łoblukoł byś..
                      Jo jest z Katowic Podlysia mom sam chałpa, a w chlywiku moga wynokwiać co ino chca! Pić nie byda bo dyć wielki post i żech łobiecoł.

                      Marek
                      Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                      Comment

                      • deeking
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2002.01
                        • 20

                        #12
                        Maggyk wybacz mi moj blad to bylo z niewiedzy i z nieznajomosci jak widac mimio mojego wieku "rejestracyjnego" nadal jestem juniorem o 8 postach, ale mam nadzieje za niedlugo to sie zmieni

                        - deeking -
                        - deeking -

                        Comment

                        • deeking
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2002.01
                          • 20

                          #13
                          do marek -c

                          kejsik chopie by mysie mogli spyknac kaj ino chcesz ino czasu mom malo na razie - rozumisz robota robota i robota no i w tym internecie od biedy idzie posiedziec. Dzieyki za propozycja i zycza ci udanygo warzynio. Biera sie zas do roboty

                          a tak na powaznie to temp przez 60 min 67C pozniej 72C proba jodowa i 76C koniec (to tak po angielsku)
                          no i na dodatek odkrylem ze moj BA termometr cygani o 7C czyli niby 67C a tu 74C itd - co mi z te go wyszlo to nie wiem. dowiem sie pozniej
                          - deeking -

                          Comment

                          • deeking
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2002.01
                            • 20

                            #14
                            jeszczejedno mam pytanie.

                            Czy po filtracji i stwierdzeniu ze baling jest prawidlowy np: te 14Blg, nie zimeni on sie po gotowaniu i chmieleniu ? tzn. czy baling przed zadaniem drozdzami bedzie taki sam jak zaraz po filtracji ?
                            - deeking -

                            Comment

                            • mark33
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.04
                              • 3283

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika deeking
                              jeszczejedno mam pytanie.

                              Czy po filtracji i stwierdzeniu ze baling jest prawidlowy np: te 14Blg, nie zimeni on sie po gotowaniu i chmieleniu ? tzn. czy baling przed zadaniem drozdzami bedzie taki sam jak zaraz po filtracji ?
                              Po filtracji następuje standardowo godzinne chmielenie podczas którego odparowywuje od 2 do ~4 litrów wody, słodzycz pozostaje więc balling rośnie o 2 lub 3 punkty, warto więc wysładzać dokładniej do np. 12 blg chcąc otrzymać 14.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X