deeking pierwsze zacieranie klopoty

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • joelka
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.03
    • 817

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika deeking
    do marek -c

    a tak na powaznie to temp przez 60 min 67C pozniej 72C proba jodowa i 76C koniec (to tak po angielsku)
    no i na dodatek odkrylem ze moj BA termometr cygani o 7C czyli niby 67C a tu 74C itd - co mi z te go wyszlo to nie wiem. dowiem sie pozniej
    Polecam zrobić jakieś piwo stosując więcej przerw niż tą jedną. Będziesz miał porównanie co do wydajności w zacieraniu ale też do smaku późniejszego piwa. Manewrując chociażby przerwami przy 63st i przy 73st uzyskasz różne w smaku piwa.

    Wiem, że to było bardzo w skrócie, więc proszę nie dokuczać

    Comment

    • deeking
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2002.01
      • 20

      #17
      dzieki wam wszystkim za cenne uwagi i pomoc, przy nastepnej warce musze sie bardziej postarac.

      Joelka - przekonalas mnie, tym razem zrobie 2 przerwy, no i termometr musze sobie jakis nowy sprawic
      - deeking -

      Comment

      • joelka
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.03
        • 817

        #18
        Termometr mogę polecić z biowinu. Duży wybór i przystępne ceny. Jest to elektroniczny czujnik. Rtęciowe też są ok ale np. w niezgrabnych dłoniach (takich jak moje) mogą się stłuc w garnku
        Osobiście używam Pt100. Na allegro można znaleźć czasem fajne okazje.

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika deeking
          - przekonalas mnie, tym razem zrobie 2 przerwy, no i termometr musze sobie jakis nowy sprawic
          Jeśli jesteś leniem, tak jak ja, to namawiam do wykonania jednej przerwy. W zupełności wystarcza, a piwo jest doskonałe.
          Termometr mam klasyczny laboratoryjny, "zorganizowany" jakieś trzydzieści lat temu, jeszcze w czasach licealnych, jak bawiłem się w chemię.

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #20
            Chciałabym jeszcze przypomnieć, ze standardowo do zacierania daje się ok. 3 l wody na 1 kg słodu, zatem przy 4,6 kg wystarczyłoby 15 litrów.

            Olorider - jesli robisz pomiar ballingometrem brzeczki przed gotowaniem ( o takiej tu była mowa) to nie musisz dezynfekować ballingometru
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • olorider
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2006.01
              • 123

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
              Olorider - jesli robisz pomiar ballingometrem brzeczki przed gotowaniem ( o takiej tu była mowa) to nie musisz dezynfekować ballingometru
              No jasne..przydałaby sie taka mordka, co to sie w głowe młotkiem wali, właśnie bym jej użył
              zdrowie za bystrość

              Comment

              • joelka
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.03
                • 817

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                Jeśli jesteś leniem, tak jak ja, to namawiam do wykonania jednej przerwy. W zupełności wystarcza, a piwo jest doskonałe.
                Przecież taką zrobił, niech sobie zatrze z kilkoma przerwami i porówna wyniki

                Comment

                • deeking
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2002.01
                  • 20

                  #23
                  tym razem na pewno zrobie 2 przerwy, dla porownania , termometr juz skombinowalem elektroniczny na razie pozyczany do czasu az sie nie dorobie swojego .
                  A z tymi litrami to rzeczywiscie przesadzilem odrazu 20litrow do gara wlalem, zasugerowalem sie instrukcja z BA zamiast pomyslec wpierw - ehhh..... a tyle na ten temat czytalem, zacieranie to jednak inna bajka niz warzenie z gotowego ekstraktu.
                  - deeking -

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X