Witam po raz pierwszy szanowną brać piwowarską i proszę o pomoc na ten pierwszy raz, w wyborze pomiędzy brew-kitami Coopersa w których to jestem posiadaniu - Pilsener czy Stout oto jest pytanie ? Wiem, że to dwa rózne gatunki piwa (w przeciwieństwie do warzenia z degustacją jestem do przodu, kilka może kilkanaście warek już mam na liczniku). Do jasnego mam ekstrakt słodowy z WES-u, do ciemnego glukozę. Czy któreś z nich łatwiej/trudniej uwarzyć ?
Pilsener czy Stout ?
Collapse
X
-
Warzenie będzie o podobnej skali trudności
wybór to temperatury fermentacji i to powinno zaważyć na wyborze piwa..fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl -
Ale tu nie będzie przecież żadnego wyboru temperatury fermentacji. Ten pils z gotowca jest pilsem tylko z nazwy, do takich gotowców też dołącza się drożdże górnej fermentacji.
Rób więc najpierw to, co bardziej Ci smakuje. Nie rozumiem tylko dlaczego uważasz, że do pilsa ekstrakt słodowy, a do stouta glukoza? Do obydwu powinien być ekstrakt. Dodatek glukozy da Ci wprawdzie piwo o odpowiednim ekstrakcie oraz zawartości alkoholu, ale wyjałowione w smaku.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_AlehouseAle tu nie będzie przecież żadnego wyboru temperatury fermentacji. Ten pils z gotowca jest pilsem tylko z nazwy, do takich gotowców też dołącza się drożdże górnej fermentacji.
Rób więc najpierw to, co bardziej Ci smakuje. Nie rozumiem tylko dlaczego uważasz, że do pilsa ekstrakt słodowy, a do stouta glukoza? Do obydwu powinien być ekstrakt. Dodatek glukozy da Ci wprawdzie piwo o odpowiednim ekstrakcie oraz zawartości alkoholu, ale wyjałowione w smaku.Comment
-
Glukozę będziesz mógł wykorzystać przy butelkowaniu, do fermentacji wtórnej.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawetComment
Related Topics
Collapse
-
Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w Jubileuszowym X Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego.
Termin konkursu będzie zgodny z IV Częstochowskim Festiwalem Piwa (szczegóły... -
Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w
XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego
Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem... -
Piwo jest opisane tu:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...taxis-pilsener
ale ten browar z Ratyzbony (Regensburg) już długo nie działa, choć na kontrze jest podany adres (rzeczywiście są budynki magazynowe Thurn und Taxisa),...-
Channel: Niemcy
-
-
Znany browar z saksońskiego Chemnitz.
Ich pilznery były już opisane, bo warzą swoje piwa pod różnymi markami:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...usner-pilsener
https://www.browar.biz/forum/piwo/piwo-konkretnie...-
Channel: Niemcy
-
-
Co prawda marka była już opisywana, ale nie jako Dortmunder Actien Brauerei (DAB), gdzie obecnie jest warzone (w ramach grupy Radebergera, należącej do Oetkera)
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...BCler-pilsener
4,9% alk....-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment