Pilsener czy Stout ?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bemito
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.02
    • 8

    Pilsener czy Stout ?

    Witam po raz pierwszy szanowną brać piwowarską i proszę o pomoc na ten pierwszy raz, w wyborze pomiędzy brew-kitami Coopersa w których to jestem posiadaniu - Pilsener czy Stout oto jest pytanie ? Wiem, że to dwa rózne gatunki piwa (w przeciwieństwie do warzenia z degustacją jestem do przodu, kilka może kilkanaście warek już mam na liczniku). Do jasnego mam ekstrakt słodowy z WES-u, do ciemnego glukozę. Czy któreś z nich łatwiej/trudniej uwarzyć ?
  • zbysia
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2004.09
    • 907

    #2
    Warzenie będzie o podobnej skali trudności
    wybór to temperatury fermentacji i to powinno zaważyć na wyborze piwa..
    fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl

    Comment

    • Twilight_Alehouse
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.06
      • 6310

      #3
      Ale tu nie będzie przecież żadnego wyboru temperatury fermentacji. Ten pils z gotowca jest pilsem tylko z nazwy, do takich gotowców też dołącza się drożdże górnej fermentacji.
      Rób więc najpierw to, co bardziej Ci smakuje. Nie rozumiem tylko dlaczego uważasz, że do pilsa ekstrakt słodowy, a do stouta glukoza? Do obydwu powinien być ekstrakt. Dodatek glukozy da Ci wprawdzie piwo o odpowiednim ekstrakcie oraz zawartości alkoholu, ale wyjałowione w smaku.

      Comment

      • bemito
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2006.02
        • 8

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
        Ale tu nie będzie przecież żadnego wyboru temperatury fermentacji. Ten pils z gotowca jest pilsem tylko z nazwy, do takich gotowców też dołącza się drożdże górnej fermentacji.
        Rób więc najpierw to, co bardziej Ci smakuje. Nie rozumiem tylko dlaczego uważasz, że do pilsa ekstrakt słodowy, a do stouta glukoza? Do obydwu powinien być ekstrakt. Dodatek glukozy da Ci wprawdzie piwo o odpowiednim ekstrakcie oraz zawartości alkoholu, ale wyjałowione w smaku.
        Dzięki za odpowiedź, a dlaczego ekstrakt i glukoza? ponieważ te produkty mam w posiadaniu, ale tak jak radzisz to stouta też zakupię ekstrakt.

        Comment

        • Wujcio_Shaggy
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.01
          • 4628

          #5
          Glukozę będziesz mógł wykorzystać przy butelkowaniu, do fermentacji wtórnej.
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

          Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

          @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

          Comment

          Przetwarzanie...
          X