Witam po raz pierwszy szanowną brać piwowarską i proszę o pomoc na ten pierwszy raz, w wyborze pomiędzy brew-kitami Coopersa w których to jestem posiadaniu - Pilsener czy Stout oto jest pytanie ? Wiem, że to dwa rózne gatunki piwa (w przeciwieństwie do warzenia z degustacją jestem do przodu, kilka może kilkanaście warek już mam na liczniku). Do jasnego mam ekstrakt słodowy z WES-u, do ciemnego glukozę. Czy któreś z nich łatwiej/trudniej uwarzyć ?
Pilsener czy Stout ?
Collapse
X
-
Warzenie będzie o podobnej skali trudności
wybór to temperatury fermentacji i to powinno zaważyć na wyborze piwa..fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl
-
-
Ale tu nie będzie przecież żadnego wyboru temperatury fermentacji. Ten pils z gotowca jest pilsem tylko z nazwy, do takich gotowców też dołącza się drożdże górnej fermentacji.
Rób więc najpierw to, co bardziej Ci smakuje. Nie rozumiem tylko dlaczego uważasz, że do pilsa ekstrakt słodowy, a do stouta glukoza? Do obydwu powinien być ekstrakt. Dodatek glukozy da Ci wprawdzie piwo o odpowiednim ekstrakcie oraz zawartości alkoholu, ale wyjałowione w smaku.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_AlehouseAle tu nie będzie przecież żadnego wyboru temperatury fermentacji. Ten pils z gotowca jest pilsem tylko z nazwy, do takich gotowców też dołącza się drożdże górnej fermentacji.
Rób więc najpierw to, co bardziej Ci smakuje. Nie rozumiem tylko dlaczego uważasz, że do pilsa ekstrakt słodowy, a do stouta glukoza? Do obydwu powinien być ekstrakt. Dodatek glukozy da Ci wprawdzie piwo o odpowiednim ekstrakcie oraz zawartości alkoholu, ale wyjałowione w smaku.
Comment
-
-
Glukozę będziesz mógł wykorzystać przy butelkowaniu, do fermentacji wtórnej.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
Comment
-
Comment