Ześrutowałem ... ale

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • majkelos
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.11
    • 18

    #1

    Ześrutowałem ... ale

    Witam serdecznie, jutro zamierzam rozpocząć proces warzenia mojego drugirgo piwka, ześrutowałem dzisiaj jęczmień. Robiłem to za pomocą blendera (mechanizm ten sam jak w elektrycznym młynku do kawy) no i wszytko pięknie, ale jest sporo niepolecanej przez Was mączki... i sądze że może być problem z filtracją więc prosze o rady ...
    ..pozdrawiam i z góry dziękuje
    ==============================
    Aby pokochać jakąś rzecz, wystarczy sobie powiedzieć, że można ją utracić.
    ==============================
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19308

    #2
    a do czego ci ten jęczmień?

    Comment

    • majkelos
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2005.11
      • 18

      #3
      no ześrutowałem słód ... ale problemem jest dalej ta mączka ... a nie nazwa
      pozdrawiam
      ==============================
      Aby pokochać jakąś rzecz, wystarczy sobie powiedzieć, że można ją utracić.
      ==============================

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        #4
        Określ ile tej mąki jest w całości śruty np. w procentach .
        Jeżeli nie jest zbyt dużo to nie ma problemu.

        Comment

        • jerzy
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.10
          • 4707

          #5
          A łuski też są?
          Najlepiej jakbyś zamieścił zdjęcie, bo takie gadanie "na sucho" to na nic.
          browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

          Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

          Comment

          • mgła_na_kocich_łapkach
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2006.03
            • 56

            #6
            Właśnie uwarzyłem piwko ze słodu który pierwszy raz samodzielnie ześrutowałem (zrobiłem to za pomocą znanego czeskiego śrutownika) i wyszło drobniej jak śrutuje browamator, udział tzw. mączki był kilku %, objętość śruty przy wysładzaniu była znacznie mniejsza, bardzo ładnie filtrowało, uzyskałem jak na taką ilość słodu wysokie Blg ---- warto samemu śrutować.

            Comment

            • majkelos
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2005.11
              • 18

              #7
              ....w załącznikach są zdjęcia , mam nadzieje ze będą pomocne, pozdrawiam
              Attached Files
              ==============================
              Aby pokochać jakąś rzecz, wystarczy sobie powiedzieć, że można ją utracić.
              ==============================

              Comment

              • kangurpl
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.03
                • 2660

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika majkelos
                ....w załącznikach są zdjęcia , mam nadzieje ze będą pomocne, pozdrawiam
                Ilość mąki jest OK.
                Ale to co wygląda na ziarno to są mam nadzieję tylko łuski?
                Jeżeli tak, to nie przejmuj się i warz piwo
                Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                Comment

                • Marek-C
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.12
                  • 848

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika majkelos
                  ....w załącznikach są zdjęcia , mam nadzieje ze będą pomocne, pozdrawiam

                  niestety cieńko będzie, jeśli to pierwsze zdjęcie oddaje stan faktyczny, to są to całe ziarna i trochę połupanych.

                  Ten blender (ang. mikser) raczej do czego innego służy.

                  Marek
                  Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                  Comment

                  • Shlangbaum
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2005.03
                    • 5828

                    #10
                    A w jaki sposób filtrujesz Masz kadź filtracyjną z BA, czy jakiś inny patent ?

                    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                    Comment

                    • joelka
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.03
                      • 817

                      #11
                      Też mnie się zdaje, że to jest raczej grubo ześrutowany słód, a nie na mączkę
                      Co do tego, co ktoś poleca lub nie, to różnie bywa. Jedni śrutują na bardzo grubo, inni na mączkę. Z filtracją bywa też różnie. Ja np nawet jak robię pszeniczne, to problemów nie mam żadnych przy drobno ześrutowanym słodzie pszenicznym.
                      Też pytam, w jaki sposób będziesz filtrował?

                      Comment

                      • Makaron
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.08
                        • 2107

                        #12
                        No jak najbardziej nadaje sie do warzenia piwa. Ta maka zostanie przerobiona podczas zacierania. Ale moze faktycznie wydajnosc zacierania nie bedzie fascynujaca, ale na pewno wyjdzie z tego piwo. Milej zabawy.
                        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                        Comment

                        • Twilight_Alehouse
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2004.06
                          • 6310

                          #13
                          Według mnie wydajność zacierania powinna wręcz być większa. Tyle że filtracja będzie bardziej mozolna.

                          Comment

                          • Makaron
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.08
                            • 2107

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
                            Według mnie wydajność zacierania powinna wręcz być większa. Tyle że filtracja będzie bardziej mozolna.
                            Przy grubo zmnielonym slodzie? W sumie ze zdjecia ciezko ocenic jak to naprawde wyglada. Dla mnie wygladana polamany grubo slod. Dlatego napisalem ,ze wydajnosc moze byc niska.
                            "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                            Comment

                            • Twilight_Alehouse
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2004.06
                              • 6310

                              #15
                              Źle zrozumiałem. Nie wiem dlaczego wydawało mi się, że chodzi o drobno zmielony...

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • darekd
                                ReCraft, Styrian Dragon Sprau AIPA
                                darekd
                                Piwo ciekawostka, bo nie tylko jest w nim oryginalny chmiel słoweński (Styrian Dragon), ale dodatkowo słodowany bobik (pastewna odmiana bobu).

                                Ekstr. 15%
                                Alk. 6,0%

                                Aromat - cytrusy i lekka trawa od chmielu
                                Piana - wyższa, niezbyt trwała, dłuższa koronka...
                                2025-01-22, 23:57
                              • darekd
                                Eichbaum, Cronus German Pilsner
                                darekd
                                Piwo dostępne w Sieci Stokrotka. Puszka była tak oldskulowa, że musiałem to kupić, szczególnie że cena (ok. 2,80 PLN) zachęcała do podjęcia tego ryzyka.
                                Jest to piwo kierowane do litewskiej firmy Maxima (która jest właścicielem Stokrotki). Na puszce jest skład (woda, słód, chmiel)...
                                2025-01-04, 02:50
                              • etman
                                Warzenie bez kompromisów, Randy Mosher (wydanie polskie)
                                etman
                                Wreszcie dotarło i do nas nowe wydawnictwo w jęz. polskim - "Warzenie bez kompromisów" Randy'ego Moshera.


                                Dzięki Tomkowi z Piwo.org elroy i Piotrowi Kucharskiemu Twilight_Alehouse powstało polskie wydanie tej niejako kultowej książki.

                                Zawiera polski dodatek...
                                2025-01-03, 01:43
                              • darekd
                                Wrowar, Black River
                                darekd
                                Wrowar to następca browaru Cześć Brat z podwrocławskiego Jelcza-Laskowic. Ruszyli w tym roku.

                                Oatmeal Stout, 4,6% alk.
                                Aromat – słodowy, palony, bardziej kakao niż czekolada a paloność w kierunku kawowych niuansów
                                Piana – średnia, nie jest zwarta, nietrwała, szybko całkowicie
                                ...
                                2024-12-30, 15:42
                              • AaLeX
                                Braniewo, Złoty Dukat
                                AaLeX
                                Nowość z braniewskiego browaru (kod LG). Przynajmniej nigdy wcześniej tego nigdzie nie widziałem. Brak wątku na tym forum również to potwierdza. Alkohol 6%. Skład: woda, słód jęczmienny, jęczmień browarny, chmiel, ekstrakt chmielu. Opisy w 3 językach, po polsku, angielsku i włosku. Po...
                                2024-06-25, 17:50
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...