Ześrutowałem ... ale

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • majkelos
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.11
    • 18

    Ześrutowałem ... ale

    Witam serdecznie, jutro zamierzam rozpocząć proces warzenia mojego drugirgo piwka, ześrutowałem dzisiaj jęczmień. Robiłem to za pomocą blendera (mechanizm ten sam jak w elektrycznym młynku do kawy) no i wszytko pięknie, ale jest sporo niepolecanej przez Was mączki... i sądze że może być problem z filtracją więc prosze o rady ...
    ..pozdrawiam i z góry dziękuje
    ==============================
    Aby pokochać jakąś rzecz, wystarczy sobie powiedzieć, że można ją utracić.
    ==============================
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19284

    #2
    a do czego ci ten jęczmień?

    Comment

    • majkelos
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2005.11
      • 18

      #3
      no ześrutowałem słód ... ale problemem jest dalej ta mączka ... a nie nazwa
      pozdrawiam
      ==============================
      Aby pokochać jakąś rzecz, wystarczy sobie powiedzieć, że można ją utracić.
      ==============================

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        #4
        Określ ile tej mąki jest w całości śruty np. w procentach .
        Jeżeli nie jest zbyt dużo to nie ma problemu.

        Comment

        • jerzy
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.10
          • 4707

          #5
          A łuski też są?
          Najlepiej jakbyś zamieścił zdjęcie, bo takie gadanie "na sucho" to na nic.
          browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

          Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

          Comment

          • mgła_na_kocich_łapkach
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2006.03
            • 56

            #6
            Właśnie uwarzyłem piwko ze słodu który pierwszy raz samodzielnie ześrutowałem (zrobiłem to za pomocą znanego czeskiego śrutownika) i wyszło drobniej jak śrutuje browamator, udział tzw. mączki był kilku %, objętość śruty przy wysładzaniu była znacznie mniejsza, bardzo ładnie filtrowało, uzyskałem jak na taką ilość słodu wysokie Blg ---- warto samemu śrutować.

            Comment

            • majkelos
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2005.11
              • 18

              #7
              ....w załącznikach są zdjęcia , mam nadzieje ze będą pomocne, pozdrawiam
              Attached Files
              ==============================
              Aby pokochać jakąś rzecz, wystarczy sobie powiedzieć, że można ją utracić.
              ==============================

              Comment

              • kangurpl
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.03
                • 2660

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika majkelos
                ....w załącznikach są zdjęcia , mam nadzieje ze będą pomocne, pozdrawiam
                Ilość mąki jest OK.
                Ale to co wygląda na ziarno to są mam nadzieję tylko łuski?
                Jeżeli tak, to nie przejmuj się i warz piwo
                Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                Comment

                • Marek-C
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.12
                  • 848

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika majkelos
                  ....w załącznikach są zdjęcia , mam nadzieje ze będą pomocne, pozdrawiam

                  niestety cieńko będzie, jeśli to pierwsze zdjęcie oddaje stan faktyczny, to są to całe ziarna i trochę połupanych.

                  Ten blender (ang. mikser) raczej do czego innego służy.

                  Marek
                  Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                  Comment

                  • Shlangbaum
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2005.03
                    • 5828

                    #10
                    A w jaki sposób filtrujesz Masz kadź filtracyjną z BA, czy jakiś inny patent ?

                    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                    Comment

                    • joelka
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.03
                      • 817

                      #11
                      Też mnie się zdaje, że to jest raczej grubo ześrutowany słód, a nie na mączkę
                      Co do tego, co ktoś poleca lub nie, to różnie bywa. Jedni śrutują na bardzo grubo, inni na mączkę. Z filtracją bywa też różnie. Ja np nawet jak robię pszeniczne, to problemów nie mam żadnych przy drobno ześrutowanym słodzie pszenicznym.
                      Też pytam, w jaki sposób będziesz filtrował?

                      Comment

                      • Makaron
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.08
                        • 2107

                        #12
                        No jak najbardziej nadaje sie do warzenia piwa. Ta maka zostanie przerobiona podczas zacierania. Ale moze faktycznie wydajnosc zacierania nie bedzie fascynujaca, ale na pewno wyjdzie z tego piwo. Milej zabawy.
                        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                        Comment

                        • Twilight_Alehouse
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2004.06
                          • 6310

                          #13
                          Według mnie wydajność zacierania powinna wręcz być większa. Tyle że filtracja będzie bardziej mozolna.

                          Comment

                          • Makaron
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.08
                            • 2107

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
                            Według mnie wydajność zacierania powinna wręcz być większa. Tyle że filtracja będzie bardziej mozolna.
                            Przy grubo zmnielonym slodzie? W sumie ze zdjecia ciezko ocenic jak to naprawde wyglada. Dla mnie wygladana polamany grubo slod. Dlatego napisalem ,ze wydajnosc moze byc niska.
                            "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                            Comment

                            • Twilight_Alehouse
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2004.06
                              • 6310

                              #15
                              Źle zrozumiałem. Nie wiem dlaczego wydawało mi się, że chodzi o drobno zmielony...

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X