Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
Ześrutowałem ... ale
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika InfamMiałem pokusić się o ześrutowanie niedużej ilości słodu na moim przyszłym młynie i zamieszczenmie fotki w celu zasięgnięcia opinii. Dam sobie chyba spokój..
Majkelos - jak się udało warzenie?Ostatnia zmiana dokonana przez jerzy; 2006-04-08, 21:06.browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika solikniewiem czy to rozsądne ale ja śrutuje słód takim elektrycznym maszynkiem do miesaz popuszczonym sitkiem takl ze nóz na dosyć duża przerwe od sitka i niemieli na mąke co wy nato?
Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika solikniespodka ... słót ...Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzyJeśli chcesz zamieścić takie nieostre zdjęcia z oddalenia, to rzeczywiście daruj sobie.
Na pierwszy ogień - winowajca - żarno z ostrymi krawędziami;
następnie skutek w kilku ujęciachOstatnia zmiana dokonana przez Infam; 2006-04-11, 00:34."Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"Comment
-
Comment
-
Jeżeli mnie spytacie jaki był odstęp między żarnami - nie wiem. Syfmiarki nie można było tam wsadzić. Na oko 1,8mm (+-0,2)
Jeżeli zmniejszałem odstęp to łuska również zmniejszała swoje wymiary.
Tak więc zasadnicze pytanie - stępić żarna?
(na zmniejszenie obrotów nie liczcie)
"Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"Comment
-
Mimo niskiej rozdzielczości da się zauważyć, że ziarno jest bardzo słabo zgniecione - co prawda filtracja będzie błyskawiczna, ale wydajność zacierania raczej bardzo marna.browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika InfamChyba założę stronkę www BO ART TAK OGRANICZYŁ WYMIARY I ROZDZ. ZAŁĄCZNIKÓW, ŻE WYSZŁO TAK JAK NIE CHCIAŁ JERZY- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
Related Topics
Collapse
-
Piwo ciekawostka, bo nie tylko jest w nim oryginalny chmiel słoweński (Styrian Dragon), ale dodatkowo słodowany bobik (pastewna odmiana bobu).
Ekstr. 15%
Alk. 6,0%
Aromat - cytrusy i lekka trawa od chmielu
Piana - wyższa, niezbyt trwała, dłuższa koronka...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Piwo dostępne w Sieci Stokrotka. Puszka była tak oldskulowa, że musiałem to kupić, szczególnie że cena (ok. 2,80 PLN) zachęcała do podjęcia tego ryzyka.
Jest to piwo kierowane do litewskiej firmy Maxima (która jest właścicielem Stokrotki). Na puszce jest skład (woda, słód, chmiel)...-
Channel: Niemcy
2025-01-04, 02:50 -
-
Wreszcie dotarło i do nas nowe wydawnictwo w jęz. polskim - "Warzenie bez kompromisów" Randy'ego Moshera.
Dzięki Tomkowi z Piwo.org elroy i Piotrowi Kucharskiemu Twilight_Alehouse powstało polskie wydanie tej niejako kultowej książki.
Zawiera polski dodatek...2025-01-03, 01:43 -
Wrowar to następca browaru Cześć Brat z podwrocławskiego Jelcza-Laskowic. Ruszyli w tym roku.
Oatmeal Stout, 4,6% alk.
Aromat – słodowy, palony, bardziej kakao niż czekolada a paloność w kierunku kawowych niuansów
Piana – średnia, nie jest zwarta, nietrwała, szybko całkowicie...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Nowość z braniewskiego browaru (kod LG). Przynajmniej nigdy wcześniej tego nigdzie nie widziałem. Brak wątku na tym forum również to potwierdza. Alkohol 6%. Skład: woda, słód jęczmienny, jęczmień browarny, chmiel, ekstrakt chmielu. Opisy w 3 językach, po polsku, angielsku i włosku. Po...
-
Channel: Piwo - konkretnie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment