Początki są najgorsze.... dobre rady są wskazane :)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • trix
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.03
    • 89

    Początki są najgorsze.... dobre rady są wskazane :)

    Witam! Zaczynam przygode z warzeniem piwa. (piwa z brew-kitów ODPADAJĄ) Wszystko było ok do momentu kiedy zdecydowałem się przejść do praktyki. A konkretniej chcę zaopatrzyć się w swój sprzęt! i tu zaczynają sie pytania.
    Czy warto kupić jeden z zestawów z BA? Jeżeli tak, to który? Jeżeli nie, to gdzie i jaki sprzęt mam mieć abym na dłuższą metę był z niego zadowolony. Docelowo planuję mieć sprzęt, który wchodzi w skład "MAKSIMATORA" z BA!
    Jaki zestaw surowców wybrać na pierwszy raz?
    Za rady i wskazówki z góry dziękuję!
  • Tomek-Pasieka
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.10
    • 197

    #2
    Oto co zakupiłem na początek:
    1. Zestaw BROWAMATOR Super Start, sztuk: 1
    2. Glukoza krystaliczna 200 g, sztuk: 2
    3. Prawdziwe "Ale" - zestaw surowców., sztuk: 1
    4. Zimowe Mocne - zestaw surowców., sztuk: 1
    5. Zestaw Dezynfekcyjny Browamator 200 g, sztuk: 1
    6. Siateczka do gotowania chmielu - 1 szt, sztuk: 4
    7. Kapsle TWARDE 300 szt., sztuk: 1
    8. Syfon z pompką, sztuk: 1

    Dokupiłem 4 siatki, by lepiej przytrzymały granulat (z pojedynczej sporo wylatuje). Jeśli myślisz o zacieraniu zrezygnuj z kadzi filtracyjnej i zmontuj zestaw z rurek Cu lub PCV do ciepłej wody (szybsze to w użyciu). Przyda się termometr i jodowy wskaźnik skrobii i garnek 29 l (w Nakle kupiłem za jakieś 62 zł bez pokrywki)
    Hmmm tyle mi się teraz pomyślało.

    Comment

    • joelka
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.03
      • 817

      #3
      A zajrzyj młody piwowarze do tematu o spotkaniach ekipy wrocławskiej. Przy piwie dowiesz się czego dusza zapragnie. A jak już chcesz mieć natychmiast poradę, to ja Ci odradzę gotowy zestaw. Chyba że jesteś wygodny, to proszę bardzo. Ale ja mam dwa argumenty: 1. cena zbyt wysoka, 2. wielu bajerów z zestawu nie będziesz potrzebował.

      Comment

      • Shlangbaum
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2005.03
        • 5828

        #4
        Jak chcesz kupić zestaw, to po prostu przelicz, w którym jest jak najwięcej sprzętu za jak najniższą cenę. Tak naprawdę na początek wystarczy Ci jeden fermentor - 22,84 zł - w promocji (opcjonalnie dwa, jak od razu chcesz cichą fermentację stosować), ballingomierz (21 zł), kapslownica (44 zł) i coś do filtracji (nie koniecznie kadź filtracyjna, poszukaj na forum patentu z rurką do filtracji) no i termometr (19 zł), ale bez niego też da się piwo warzyć, tyle że mniej wydajniej bo "na fuksa" Do tego wężyk silikonowy ale tańsze niż w BA są w marketach budowlanych i w sklepach rolniczych (3-6 zł / metr).

        razem około 120 zł - licząc najdroższe rozwiązanie (ale bez drugiego fermentora z kranikiem). Zestaw BROWAMATOR Eko Start jest tańszy bo kosztuje 89 zł ale więcej w nim małych plastykowych badziewi niż porządnego sprzętu Jakbyś chciał kupić drugi fermentor to koniecznie z kranikiem - potrzebny jest on przy filtracji z wkładem z BA i pomaga przy zlewaniu piwa.

        A co do surowców, to kup na początek:

        1. Dwa ześrutowane słody: pilzneński (32 zł/ 7kg) i monachijski (24 zł/ 5kg), ewentualnie trzeci - karmel (6,50zł/ 1kg). Najlepiej od razu z 12-15 kg żebyś miał na trzy pierwsze warki PAMIĘTAJ ŻEBY KUPIĆ ZEŚRUTOWANY (śrutowanie usługowe) SŁÓD JAK NIE MASZ ŚRUTOWNIKA BO BĘDZIE BOLAŁO (50 gr/kg)

        2. Do tego najprostsze drożdże suche typu saflager S-23 ale są one sezonowo drogie (12 zł) więc polecam Safale US-56 (7,50 zł), na których jak moje skromne doświadczenie pokazało przefermentujesz w temperaturze zarówno piw dolnych (u mnie fermentowały w 7*C) jak i górnych. Poza tym Safale US-56 tworzą solidny osad więc zbierzesz sobie je i będziesz miał na kilka pierwszych warek.

        3. Co do chmielu to kup Lubelski 50 g (3 zł) i Marynkę 100 g (6 zł) - też na trzy warki Ci starczy.

        Łącznie pierwsze trzy warki (60 litrów piwa) wyjdzie Cię 86,50 zł czyli jedno piwo za 0,72 zł Nie licząc kapsli (9 zł/ 300 szt.) i butelek (jakoś sobie je skombinujesz, nie warto kupować ich w BA na pewno bo tam drogo wychodzą).


        Na przyszłość polecam jednak i tak sklep na www.browar.biz Tu ceny są najlepsze, szczególnie dla Premium Użytkowników - polecam
        Last edited by Shlangbaum; 2006-03-28, 23:48.

        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

        Comment

        • joelka
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.03
          • 817

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum

          Na przyszłość polecam jednak i tak sklep na www.browar.biz Tu ceny są najlepsze, szczególnie dla Premium Użytkowników - polecam
          I chmiel jest dobry i kapsle 100 razy lepsze niż w BA
          ... dzień bez wazeliny...

          Comment

          • Shlangbaum
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2005.03
            • 5828

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
            ... dzień bez wazeliny...
            No bez przesady To są fakty, a zniżek za podlizywanie się Art jeszcze nie daje

            Krakowski Konkurs Piw Domowych !

            Comment

            • joelka
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.03
              • 817

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
              No bez przesady To są fakty, a zniżek za podlizywanie się Art jeszcze nie daje
              Ale ja żartowałam tzn z wazeliną. Bo do reszty to sprawdziłam i polecam. Kapsle z BA są tak beznadzijne, że gaz mi z butelek w jedne warce uleciał. Musiałam wypić dużo piwa w krótkim czasie... co było jedyną przyjemnością w zaistaniałej sytuacji

              Comment

              • trix
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2006.03
                • 89

                #8
                Dzięki wielkie za tak konkretne rady!
                Może i jestem wygodny, bo i po co utrudniać sobie życie ale z innej strony tak mało wiem na ten temat, że wolałbym kupić zestaw. To przyśpieszy mój "początek" i będe pewny , że ewentualne kiepskie wyniki będą leżały wyłącznie po mojej stronie a nie będzie to wina wadliwego sprzętu.
                A propos spotkań "wrocławskiej ekipy" to dobry pomysł, bardzo dobry!
                Czekam na kolejne uwagi i wskazówki...

                Comment

                • Shlangbaum
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2005.03
                  • 5828

                  #9
                  Sprzęt ma taką samą jakość w zestawie jak i kupowany osobno. Te małe zestawy się nie opłacają a Maksimator jest drogi. Naprawdę warto samemu sprzęt skompletować.

                  Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                  Comment

                  • joelka
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.03
                    • 817

                    #10
                    Shlangbaum ma rację. Można sporo zaoszczędzić ,a sprzęt masz od tego samego producenta, od którego sprowadza BA. Wiadra możesz najtaniej dostać na euwo-win.pl czy jakoś tak i są to te wiadra co w BA. Garnek najtaniej to z "babcinej" piwnicy. Ponoć dawniej pościel się w takich gotowano, a do dziś niektórzy słoiki pasteryzują. Są też na wagę we wszystkich hiper- supermarketach. A niedługo sezon ogórkowy, to będzie do wyboru i koloru, i w niskich cenach termometr zwykły Ci starczy. Ten naklejany na wiadro, to tylko bajer. Łycha drewniana ze straganu.
                    Surowce hurtem do spółki z innymi lub z WEs.pl lub z browar.biz. I już robisz piwo. Ja nie mam nic więcej i 17 udanych warek zrobiłam

                    Powodzenia

                    Comment

                    • Tomek-Pasieka
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2005.10
                      • 197

                      #11
                      i słuszna koncepcja, tyle, że myślącego o piwowarstwie może przerażać. pamiętam jak podchodziłem do tego ze 4 miesiące temu i wiem, że wówczas nie rzuciłbym się na samodzielne kompletowanie sprzętu. Poza tym zakupy w jednym miejscu owocują obniżeniem kosztów transportu, a przy odpowiednich zakupach jakimś procentowym upustem (np. dzięki życzliwości Marka Wojtaszka, który zrobił zamówienie ze swojego konta kupiłem 10% taniej i nie płaciłem za transport).
                      Zatem wszystko jest kwestią wyliczeń i podpowiedzi doświadczonych piwowarów

                      Dodam, że jeżeli masz dostęp do darmowego szklanego gąsiora na wino odejdzie Ci problem jednego fermentatora. Poza tym gdybyś wypatrzył przypadkiem jakiś duży garnek po babci albo rodzicach (jak ja to zrobiłem) sprawdź czy nie ma wytłuczonej emalii, bo jak twierdzą znawcy, czeka Cię metaliczne piwo

                      Comment

                      • joelka
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.03
                        • 817

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tomek-Pasieka
                        Poza tym zakupy w jednym miejscu owocują obniżeniem kosztów transportu, a przy odpowiednich zakupach jakimś procentowym upustem (np. dzięki życzliwości Marka Wojtaszka, który zrobił zamówienie ze swojego konta kupiłem 10% taniej i nie płaciłem za transport).
                        Zatem wszystko jest kwestią wyliczeń i podpowiedzi doświadczonych piwowarów
                        Masz 100% racji. Ale zmierzamy do jednego: wyliczenia trza zrobić, a nie rzucać się na sprzęt, którego nawet jeszcze nie wiemy jak użyć. Po moich wyliczeniach okazało się, że jak kupię 3 wiadra w eurowin to z przesyłką zapłacę taniej niż bez przesyłki w sklepie we Wrocławiu
                        Także licz młody piwowarze, licz.
                        ps. ballingomierz najtaszy jest w obi lub practikerze. ok 7 zł

                        Comment

                        • Marek-C
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2005.12
                          • 848

                          #13
                          dobra - a ktoś poradzi co kupić na start:

                          -1 lub lepiej 2 wiadra ok. 30l z przykrywkami
                          -garnek ok. 30l
                          -termometr (ostatnio się przekonałem że te z instalatora do pieców CO zawyżają o ok. 6`C)
                          -kapslownica + kapsle + butelki
                          -duża łycha
                          -metr wężyka (w OBI 'ogólnego przeznaczenia' = 'specjalistyczny' z BA), dobra jest rurka do rozlewu z zaworkiem
                          -filtrator

                          Jeśli chodzi o pomiar temp. fermentacji to wystarczy położyć zwykły termometr (ale bez drewienka) na pokrywie wiadra.


                          Marek
                          Last edited by Marek-C; 2006-03-29, 13:50.
                          Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                          Comment

                          • Maggyk
                            Szara Adminiscjencja
                            🍼
                            • 2004.05
                            • 5617

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C
                            dobra - a ktoś poradzi co kupić na start:

                            -1 lub lepiej 2 wiadra ok. 30l z przykrywkami
                            -garnek ok. 30l
                            -termometr (ostatnio się przekonałem że te z instalatora do pieców CO zawyżają o ok. 6`C)
                            -kapslownica + kapsle + butelki
                            -duża łycha
                            -metr wężyka (w OBI 'ogólnego przeznaczenia' = 'specjalistyczny' z BA), dobra jest rurka do rozlewu z zaworkiem
                            -filtrator

                            Jeśli chodzi o pomiar temp. fermentacji to wystarczy położyć zwykły termometr (ale bez drewienka) na pokrywie wiadra.


                            Marek

                            ps.
                            Dobra to ja dodam do tej listy balingometr.
                            A co do wiaderek to dwa, w tym jedno z kranikiem, wtedy rurka nie konieczna, przynajmniej my z niej nie korzystaliśmy kiedyś.
                            Dodam też pońchochy czy cuśs w tym stylu, które świetnie sprawują się jako woreczki do gotowania chmielu
                            Co do butelek, to jak się nie ma z odzysku, to faktycznie trzeba kupić.
                            Last edited by Maggyk; 2006-03-29, 13:54.
                            Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                            Piwo domowe -
                            Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                            Reklama w BROWARZE
                            PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                            Comment

                            • Marcin_wc
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.09
                              • 2115

                              #15
                              Jeśli kupisz zestaw w BA, to będzie Cię on kosztował 432zł razem z przesyłką, co moim zdaniem nie jest złą opcją. Surowce(nie gotowe zestawy surowców) najlepiej będzie, jak sam wybierzesz.

                              Kupowanie butelek odradzam.
                              Last edited by Marcin_wc; 2006-03-29, 13:54.

                              Comment

                              Przetwarzanie...