Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AndrewZG
Wyświetlenie odpowiedzi
Początki są najgorsze.... dobre rady są wskazane :)
Collapse
X
-
-
-
Witam wszystkich,
Dzisiaj/jutro zamierzam zamówić zestaw startowy (waham się jeszcze który w cenie do 200zł wybrać - rady bardzo mile widziane ), ale moje pytanie jest nieco inne.
Jako że kursuję często między Warszawą (gdzie zamierzam warzyć) a Lublinem, w systemie (mocno zmiennym) 5 dni Wawa - 2 dni Lublin to moje pytanie jest następujące: Na ile mogę spokojnie zostawić piwo na te dwa dni bez opieki?
Jeszcze dodatkowe pytanie - czy zapach fermentacji nie będzie przeszkadzać innym użytkownikom mieszkania?
Pozdrawiam
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jawron Wyświetlenie odpowiedziNa ile mogę spokojnie zostawić piwo na te dwa dni bez opieki?
Jeszcze dodatkowe pytanie - czy zapach fermentacji nie będzie przeszkadzać innym użytkownikom mieszkania?
A na poważnie. Co takiego może się stać piwu pozostawionemu przez dwa dni bez opieki? Przynajmniej nie będziesz tam grzebał, to wyjdzie na dobre. Tylko, żeby ci użytkownicy tam nie mieszali.
Fermentujące piwko nie będzie, jak sądzę, komukolwiek przeszkadzać. W niższych temperaturach, przy dolniakach są bardziej wysublimowane zapachy (siarkowodór) ale górniaki to co innego."Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jawron Wyświetlenie odpowiedziJeszcze dodatkowe pytanie - czy zapach fermentacji nie będzie przeszkadzać innym użytkownikom mieszkania?
Co do lagerów to ich zapach jest nieprzyjemny ale nie trzyma się ich w mieszkaniu bo fermentujemy je w 6-12*C.
O tej porze roku nawet balkon w bloku to idealna fermentownia piw dolnej fermentacji."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
Comment