Początki są najgorsze.... dobre rady są wskazane :)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19292

    #166
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AndrewZG
    Szanowny Panie e-prezesie!
    Pozwolę sobie zauważyć, że od "Pańskich czasów" sporo zmieniło się na rynku piw niekoncernowych, nietypowych, zagranicznych, także dostępności do nich - w związku z tym (przynajmniej wg mnie) moje pytania stają się aktualniejsze.
    Poza tym wątek dotyczy początków piwowarstwa domowego i dobrych rad dla zaczynających - jeżeli Pana to nudzi proponuję tego po prostu nie czytać.
    Pozdrawiam i życzę więcej cierpliwości.
    ...
    W moim odczuciu w temacie piwowarstwa domowego (a o tym jest ten wątek) nie zmieniło się nic - dalej warzy się ze słodu (jest tylko większy ich wybór). Metody dalej są te same. No ale jak tobie się wydaje, że ponownie odkrywasz Amerykę to nie będę Ci w tym przeszkadzał.

    Comment

    • jawron
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2007.06
      • 19

      #167
      Witam wszystkich,

      Dzisiaj/jutro zamierzam zamówić zestaw startowy (waham się jeszcze który w cenie do 200zł wybrać - rady bardzo mile widziane ), ale moje pytanie jest nieco inne.

      Jako że kursuję często między Warszawą (gdzie zamierzam warzyć) a Lublinem, w systemie (mocno zmiennym) 5 dni Wawa - 2 dni Lublin to moje pytanie jest następujące: Na ile mogę spokojnie zostawić piwo na te dwa dni bez opieki?

      Jeszcze dodatkowe pytanie - czy zapach fermentacji nie będzie przeszkadzać innym użytkownikom mieszkania?

      Pozdrawiam

      Comment

      • Infam
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.05
        • 715

        #168
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jawron
        Na ile mogę spokojnie zostawić piwo na te dwa dni bez opieki?
        Jeszcze dodatkowe pytanie - czy zapach fermentacji nie będzie przeszkadzać innym użytkownikom mieszkania?
        Napisz coś więcej o użytkownikach mieszkania to może będziemy mogli Ci określić zagrożenie, jakim jest pozostawienie piwa bez opieki
        A na poważnie. Co takiego może się stać piwu pozostawionemu przez dwa dni bez opieki? Przynajmniej nie będziesz tam grzebał, to wyjdzie na dobre. Tylko, żeby ci użytkownicy tam nie mieszali.
        Fermentujące piwko nie będzie, jak sądzę, komukolwiek przeszkadzać. W niższych temperaturach, przy dolniakach są bardziej wysublimowane zapachy (siarkowodór) ale górniaki to co innego.
        "Dużo to nie znaczy Dobrze
        Dobrze znaczy dużo"

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3491

          #169
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jawron
          Jeszcze dodatkowe pytanie - czy zapach fermentacji nie będzie przeszkadzać innym użytkownikom mieszkania?
          Drożdże górnej fermentacji nie śmierdzą a wręcz przeciwnie, niektóre szczepy ładnie pachną w czasie fermentacji.
          Co do lagerów to ich zapach jest nieprzyjemny ale nie trzyma się ich w mieszkaniu bo fermentujemy je w 6-12*C.
          O tej porze roku nawet balkon w bloku to idealna fermentownia piw dolnej fermentacji.
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • wojtemac
            Zestaw do domowego warzenia piwa + 3 skrzynki z butelkami
            wojtemac
            Mam do sprzedania zestaw startowy do domowej produkcji piwa; W skład zestawu wchodzą:
            - pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą
            - pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą oraz kranik
            - termometr analogowy
            - ballingometr / areometr / cukromierz 0-25º BLG wraz ze szklaną...
            2024-09-15, 11:09
          • grodek
            Sprzedam zestaw do warzenia z zacieraniem
            grodek
            Mam do sprzedania zestaw do domowego warzenia piwa w skład którego wchodzi:
            - garnek emaliowany z pokrywką o pojemności 30L 200 zł
            - drewniana warząchew (łyżka) 10 zł
            - śrutownik stołowy 200 zł
            - chłodnica zanurzeniowa ze stali nierdzewnej 100 zł
            - refraktometr 0-40°Brix'a...
            2024-03-10, 19:01
          • Goozer
            Pierwsze warzenie-Zestaw surowców
            Goozer
            Witam wszystkich

            Planuję swoje pierwsze piwo z zacieraniem z zestawu surowców.
            Przeglądając oferty zauważyłem że sklepy oferują różną ilość słodów np: dla tego samego piwa o Blg 12 w jednym jest to 4,5 kg a w innym 6,5 kg.
            Nie znam się za bardzo jednak 2...
            2018-05-24, 16:05
          • dadek
            Belgia, Gent, Dok Noord 4B (Hal 16), Dok Brewing Company
            dadek
            Tereny poprzemysłowe otoczone kanałami na północ od centrum miasta. Stare budynki fabryczne wykorzystano jako knajpy, restauracje, sklepy, galerie i centra zabaw. Jest też i browar z wyszynkiem na miejscu w dużej hali z charakterystycznymi świetlikami na dachu. Można tu dojechać tramwajem nr....
            2024-09-19, 02:44
          • karpiofil
            Sprzedam zestaw surowców na Porter Bałtycki
            karpiofil
            Zestaw surowców do uwarzenia 15l piwa. Do zestawu dołączona jest instrukcja warzenia.

            W skład zestawu wchodzą:

            Słód pilzneński 2,5 kg
            Słód monachijski 2,7 kg
            Słód karmelowy ciemny 0,35 kg
            Słód palony 0,1 kg
            (słody ześrutowane,...
            2017-06-08, 13:17
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...