Początki są najgorsze.... dobre rady są wskazane :)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19275

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AndrewZG Wyświetlenie odpowiedzi
    Szanowny Panie e-prezesie!
    Pozwolę sobie zauważyć, że od "Pańskich czasów" sporo zmieniło się na rynku piw niekoncernowych, nietypowych, zagranicznych, także dostępności do nich - w związku z tym (przynajmniej wg mnie) moje pytania stają się aktualniejsze.
    Poza tym wątek dotyczy początków piwowarstwa domowego i dobrych rad dla zaczynających - jeżeli Pana to nudzi proponuję tego po prostu nie czytać.
    Pozdrawiam i życzę więcej cierpliwości.
    ...
    W moim odczuciu w temacie piwowarstwa domowego (a o tym jest ten wątek) nie zmieniło się nic - dalej warzy się ze słodu (jest tylko większy ich wybór). Metody dalej są te same. No ale jak tobie się wydaje, że ponownie odkrywasz Amerykę to nie będę Ci w tym przeszkadzał.

    Comment

    • jawron
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2007.06
      • 19

      Witam wszystkich,

      Dzisiaj/jutro zamierzam zamówić zestaw startowy (waham się jeszcze który w cenie do 200zł wybrać - rady bardzo mile widziane ), ale moje pytanie jest nieco inne.

      Jako że kursuję często między Warszawą (gdzie zamierzam warzyć) a Lublinem, w systemie (mocno zmiennym) 5 dni Wawa - 2 dni Lublin to moje pytanie jest następujące: Na ile mogę spokojnie zostawić piwo na te dwa dni bez opieki?

      Jeszcze dodatkowe pytanie - czy zapach fermentacji nie będzie przeszkadzać innym użytkownikom mieszkania?

      Pozdrawiam

      Comment

      • Infam
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.05
        • 715

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jawron Wyświetlenie odpowiedzi
        Na ile mogę spokojnie zostawić piwo na te dwa dni bez opieki?
        Jeszcze dodatkowe pytanie - czy zapach fermentacji nie będzie przeszkadzać innym użytkownikom mieszkania?
        Napisz coś więcej o użytkownikach mieszkania to może będziemy mogli Ci określić zagrożenie, jakim jest pozostawienie piwa bez opieki
        A na poważnie. Co takiego może się stać piwu pozostawionemu przez dwa dni bez opieki? Przynajmniej nie będziesz tam grzebał, to wyjdzie na dobre. Tylko, żeby ci użytkownicy tam nie mieszali.
        Fermentujące piwko nie będzie, jak sądzę, komukolwiek przeszkadzać. W niższych temperaturach, przy dolniakach są bardziej wysublimowane zapachy (siarkowodór) ale górniaki to co innego.
        "Dużo to nie znaczy Dobrze
        Dobrze znaczy dużo"

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3491

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jawron Wyświetlenie odpowiedzi
          Jeszcze dodatkowe pytanie - czy zapach fermentacji nie będzie przeszkadzać innym użytkownikom mieszkania?
          Drożdże górnej fermentacji nie śmierdzą a wręcz przeciwnie, niektóre szczepy ładnie pachną w czasie fermentacji.
          Co do lagerów to ich zapach jest nieprzyjemny ale nie trzyma się ich w mieszkaniu bo fermentujemy je w 6-12*C.
          O tej porze roku nawet balkon w bloku to idealna fermentownia piw dolnej fermentacji.
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          Przetwarzanie...
          X