hmmm mówisz o refermentacji w butelkach? Ja odlałem 2,5 butelki brzeczki (po wysłodzeniu wyszło mi 25 l więc było z czego odlać) i tym zastąpię glukozę
Kolego trixie. Ja się dowiedziałam z tego tematu http://www.browar.biz/forum/showthre...749#post563749 żeś ty z mojej uczelni Czy to prawda? A jeśli tak to czemu nie podszedłeś jeszcze sprzęt do warzenia obejrzeć?
Ostatnia zmiana dokonana przez joelka; 2006-03-30, 21:53.
"hmmm mówisz o refermentacji w butelkach? Ja odlałem 2,5 butelki brzeczki (po wysłodzeniu wyszło mi 25 l więc było z czego odlać) i tym zastąpię glukozę" - Tomek-Pasieka.
Czyli jest to trzecia możliwość ( jeżeli brzeczki jest nadmiar) ale można to przyrównać do ekstraktu słodowego, tak czy nie?
Slyszałem też o możliwości dodania zwykłego cukru ale negatywnie odbija się to na smaku piwa, prawda?
A propos "taboretów gazowych" pod gar, aktualnie są na allegro za 145zł i 150zł! Jakby ktoś przyuważył okazje (gdziekolwiek) dajcie znać !
Zdrowie!
"
Czyli jest to trzecia możliwość ( jeżeli brzeczki jest nadmiar) ale można to przyrównać do ekstraktu słodowego, tak czy nie?
Slyszałem też o możliwości dodania zwykłego cukru ale negatywnie odbija się to na smaku piwa, prawda?
No witam! Tak jestem z AE, w kole też się udzielam (od niedawna)! Gdzie można go obejrzeć?
glukoza/extrakt słodowy/nadmiar brzeczki??
Dzisiaj miało być warzenie ale zabrali nam salę. Możliwe, że jeszcze przez pare tygodni piwa robić nie będziemy ale tak czy inaczej zapraszam obejrzeć garnek, wiadra i inne rzeczy. Ww przyszłym tygodniu będę we wtorek na AE to przypomnij mi, a pokażę Ci na czym robimy piwo. Pisz na PW do mnie jak coś.
We wtorek będe prawie cały dzień na AE ale ten sprzęt z kółka widziałem...
Napiszę na PW, tylko....... co to???
Ale i tak chciałbym się spotkać w ten wtorek.... chciałem już zamawiać sprzęcior ale się powstrzymam aż mi coś doradzisz!
zdrowie!
a propos dodawania nadmiaru brzeczki do refermentacji.....(... Tomek-Pasieka)
No i jasne... dzieki wielki, to pomoże zaoszczędzić.
ale sam nie wiem czy zdecyduję się na to na pierwszy raz....
a może! Pierwszą chce mieć jak z książki... tak jak mówią instrukcje!
Ale pomysł, idąc za browarami niemieckimi, jest ciekawy!!!!!!!!!
Dzięki... zdrowie!
a propos dodawania nadmiaru brzeczki do refermentacji.....(... Tomek-Pasieka)
No i jasne... dzieki wielki, to pomoże zaoszczędzić.
ale sam nie wiem czy zdecyduję się na to na pierwszy raz....!
A to akurat najoszczędniejsza i przynosząca pozytywne efekty wersja. i najprostsza bo nie trzeba lecieć po glukozę do sklepu
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika trix
Pierwszą chce mieć jak z książki... tak jak mówią instrukcje!
Ciekawośc mnie zżera wg jakiej ksiązki będziesz robić piwo. W niektórych, zalecają autorzy dodatek cukru, a na tym to dobrze nie wyjdziesz
Mam do sprzedania zestaw startowy do domowej produkcji piwa; W skład zestawu wchodzą:
- pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą
- pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą oraz kranik
- termometr analogowy
- ballingometr / areometr / cukromierz 0-25º BLG wraz ze szklaną...
Mam do sprzedania zestaw do domowego warzenia piwa w skład którego wchodzi: - garnek emaliowany z pokrywką o pojemności 30L 200 zł - drewniana warząchew (łyżka) 10 zł - śrutownik stołowy 200 zł - chłodnica zanurzeniowa ze stali nierdzewnej 100 zł - refraktometr 0-40°Brix'a...
Planuję swoje pierwsze piwo z zacieraniem z zestawu surowców.
Przeglądając oferty zauważyłem że sklepy oferują różną ilość słodów np: dla tego samego piwa o Blg 12 w jednym jest to 4,5 kg a w innym 6,5 kg.
Nie znam się za bardzo jednak 2...
Tereny poprzemysłowe otoczone kanałami na północ od centrum miasta. Stare budynki fabryczne wykorzystano jako knajpy, restauracje, sklepy, galerie i centra zabaw. Jest też i browar z wyszynkiem na miejscu w dużej hali z charakterystycznymi świetlikami na dachu. Można tu dojechać tramwajem nr....
Comment