Początki są najgorsze.... dobre rady są wskazane :)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maggyk
    Szara Adminiscjencja
    🍼
    • 2004.05
    • 5618

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
    Kupowanie butelek odradzam.
    Jakieś złe doświadczenia?
    Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
    Piwo domowe -
    Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

    Reklama w BROWARZE
    PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

    Comment

    • Twilight_Alehouse
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.06
      • 6310

      #17
      Ja metr wężyka zamieniłbym na półtora metra. Większa swoboda przy przelewaniu.
      A tak w ogóle, to zamiast zwykłego elastycznego polecam wąż tej samej średnicy, tyle że z przeplotem. Nie zwęża się od zbyt ciepłej brzeczki.

      Comment

      • DanielJakubowski
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.12
        • 791

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C
        -termometr (ostatnio się przekonałem że te z instalatora do pieców CO zawyżają o ok. 6`C)
        Jestes pewien ze zawyżają ? Używam takiego właśnie i muszę przyznać, że mnie lekko wystraszyłeś Zazwyczaj zacierałem po 30 minut w 62 i 72 stopniach, piwko wychodziło chyba ok, choć fakt - nie mam żadnego punktu odniesienia.
        Pozdrawiam
        dj

        Comment

        • Marek-C
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.12
          • 848

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
          Jestes pewien ze zawyżają ? Używam takiego właśnie i muszę przyznać, że mnie lekko wystraszyłeś Zazwyczaj zacierałem po 30 minut w 62 i 72 stopniach, piwko wychodziło chyba ok, choć fakt - nie mam żadnego punktu odniesienia.

          ano się przekonałem! woda wrze (przy pomiarze tym termometrem) w 106`C brrr,
          porównywałem z drugim (http://www.allegro.pl/item94245675_t...300_od_ss.html) elektronicznym - ten pokazywał 96.5`C.

          Się za bardzo nie martw! Zrobiłem na tym od CO 3 warki i - mi smakują!

          Myślę że to może być prawda - bo te termometry do CO są w dodatkowej obudowie, my używamy bez tych obudów i stąd te rozbieżności. Jeśli te termometry były skalowane (a raczej były) z takim dodatkowym izolatorem/obudową to właśnie bez tej obudowy powinny pokazywać więcej.

          To pomyśl jak ja się boję - w butelkach jest pils po przerwie białkowej/ferulikowej bo było 50 lub 44`C!

          pozdrawiam Marek

          ps. no i wodę do wysładzania też tym CO mierzyłem!
          Ostatnia zmiana dokonana przez Marek-C; 2006-03-29, 15:27.
          Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

          Comment

          • Marek-C
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.12
            • 848

            #20
            ano wracając do dyskusji:
            jeśli kolega ma miejsce i trochę zdolności manualno-technicznych to polecam od razu zrezygnować z gara ~30l i kadzi filtracyjnej, a kupić kega 30l wyciąć górę, wywiercić dziurę wstawić zawór, prosty filtrator - warzenie staję się miła 5-6 godzinną zabawą!
            Niestety potrzebny jest taboret gazowy + butla.

            Czyli:

            -gar ~30l + wkład: 90 + 29 PLN = 119PLN
            -keg + zaworek + butla + taboret: 30 + 15 + 80 + 90 = 215PLN

            napełnienie butli 30-40PLN.

            no cóż to jest opcja 'zaawansowna', a następnym krokiem jest drugi keg 50l

            i





            no to mam bana jak nic
            Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

            Comment

            • joelka
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.03
              • 817

              #21
              To jak już się rozpędziliśmy w temacie i doszliśmy do kegów, to polecam zainteresować się w jakiś knajpach czy nie mają na zbyciu lub w jakiś browarach typu Lwówek cy cóś.
              Butelek też nie polecam kupować. Lepiej kupić skrzynkę piwa i wypić a kaucji nie odzyskiwać. Wyjdzie 35 gr za sztukę . Taniej niż z huty
              Albo zajrzeć po okolicznych sklepach czy nie wywalają przypadkiem butelek, których nie oddają na wymianę. Oczywiście nie grzebać po śmietnikach tylko pogadać z kim trzeba
              A jak kupować wiadra to min 1 na fermentację, a 2 na filtrację chyba, że kolega sprawi sobie filtr w postaci rurki.

              Nadal nie jestem za gotowym zestawem. Lepiej jest dostosować sprzęt do własnych potrzeb, a nie dostosowywać się do gotowych części. Termometr wtedy można dobrać z odpowiednią czułością na allegro lub biowin.itd
              I jedyne czego nie da się zastąpić, to Grecia, poczciwa kapslownica. tania i dobra

              Comment

              • Marcin_wc
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.09
                • 2115

                #22
                Moim zdaniem nejlepsza jest propozycja pojawienia się w piątek na spotkaniu.

                Comment

                • Marek-C
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.12
                  • 848

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
                  Jestes pewien ze zawyżają ? Używam takiego właśnie i muszę przyznać, że mnie lekko wystraszyłeś Zazwyczaj zacierałem po 30 minut w 62 i 72 stopniach, piwko wychodziło chyba ok, choć fakt - nie mam żadnego punktu odniesienia.

                  No i sprawdziłem organoleptycznie:
                  Wczoraj przelałem Ale na cichą. Burzliwa 11 dni od 15blg do 3.5! Już miałem dość czekania na wolny fermentor i coś mi ta pianka za długo pływała!

                  Po pomiarze degustowałem i ... jak to piszą piwko 'bardziej wytrawne' w smaku. wrrr a miało być z 'bukietem'

                  Niby zacierałem w 67, ale jak uwzględnić błąd pomiarowy to ... 62`C przez 120min!

                  Drżyjcie browary nadchodzi Mareczek ze swoim 'strong Ale'! Warka Strong się może ....
                  Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                  Comment

                  • trix
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2006.03
                    • 89

                    #24
                    Z Waszych wypowiedzi wnioskuje, że za gotowe zestawy sprzętu dopłaca sie za wygode, tzn. wszystko naraz i bez szukania. Co do jakości sprzętu to nieróżni sie od kupowanego pojedyńczo ( nie w BA). Pomimo tak wielu argumentów za składaniem sprzętu dalej zastanawiam się nad zakupem zestawu. Z jednego powodu, pomijając wygodę, trudno nie znając się na rzeczy wybierać i kupować najlepsze zamienniki. Wdzięczny bym był za rady co/dzie/za ile/w zamian za co...
                    a propos pierwszej warki... jakies propozycje? Wybrać jak najtaniej? Czy może są rodzaje piw, które warzy się bezproblemowo a i warunki do ich warzenia nie są zbyt wymagające.....
                    Dzięki, pozdrawiam!

                    Comment

                    • Marek-C
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2005.12
                      • 848

                      #25
                      Jak masz pienądze to kup to i i to oczywiście z z tym

                      jeśli nie to pierwszy punkt zmień na to


                      ten zestaw maxi raczej odpuść - sam połapiesz czego potrzebujesz, ja np. mam na zbyciu wkład kadzi... no i może gar 30l!

                      Marek
                      Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                      Comment

                      • zbysia
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2004.09
                        • 907

                        #26
                        Ciężko będzie Ci doradzić, bo widzę, że masz wielkie "parcie" na kupno Maximatora.. i nie chcesz przeczytać, że kupno podstawowych rzeczy pojedyńczo w browamatorze wyjdzie taniej, a za resztę kupisz surowce na warki.
                        Ja radzę sobię w dużym garze, dwóch beczkach plastikowych, takich jak w sklepach rolniczych, filtrator zrobiony z oplotu wężyka sanitarnego (koszt wraz ze złączkami ok 20 zł), wężyków silikonowych ( w rolniczych ok 2-3 zł za m), w Obi cukromierz - 9,90 zł, polecam jeszcze rurkę z pompką, zamiast zasysania, służy do filtracji i do dekantacji i rozlewu - ok 17 zł; termometr w sklepie z odczynnikami, elekronicznych; łycha - AGD; butelki po piwie; i to wszystko + dokładne przeczytanie jak inni warzyli.
                        Bo skąd wiesz, że jak wydasz na Maximatora to ta zabawa będzie Ci się podobać? Maximator sam piwa nie zrobi - ważny jest czynnik ludzki.
                        fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl

                        Comment

                        • trix
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2006.03
                          • 89

                          #27
                          Dzięki Marek-C. za tak konkretne rady. Sugerujesz pierwsze piwo z brew-kitów? Zestaw "MAX..." faktycznie jest drogi ale zawiera co najważniejsze: gar 30l i zestaw surowców na bazie słodów. Jeżeli chciałbym to dokupić to w BA musze doliczyć ok130 zł - w sumie różnica jest niewielka. Problem ten rozwiążę tylko wtedy jak uda mi się kupić gar taniej niż w BA! Brew kita planuje zastąpić zestawem surowców na bazie słodów (np. takim jak jest w zestawie "MAKSIMATOR") DLATEGO GAR BĘDZIE NIEZBĘDNY.
                          Mam kolejne pytanie: gdzie można gotować w tym ganku? Czy na zwykłej kuchence elektrycznej, takiej z płaskim blatem? Czy kuchenka wytrzyma? Bo nie stać mnie na palnik gazowy proponowany przezBA! jakieś propozycje, czy jestem zmuszony go kupic?
                          dzięki!

                          Comment

                          • Tomek-Pasieka
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2005.10
                            • 197

                            #28
                            Zerknij na mój pierwszy wpis. Wymieniłem to, co zakupiłem przy pierwszym podejściu. Później doszedł do tego termometr (do 100 st.), zacisk na wąż, wskaźnik skrobii i filtrator z rurek PCV - na zdjęciu tutaj http://www.browar.biz/forum/showthre...561#post563561

                            Comment

                            • trix
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2006.03
                              • 89

                              #29
                              Ewentuale kupno zestawu (nie koniecznie największego) pasuje mi dlatego, że
                              - wygodne (mam wszystko pomimo tego,że z części nie będe potrzebował)
                              - mam za mało wiedzy praktycznej żebym mógł wybierać pojedyńcze sprzęty lub ich zamienniki.
                              Twoje rady z pewnością przydadzą się jeżeli zdecyduję się na kompletowanie sprzętu, dzięki.
                              A propos mojego "niechcenia", to czytałem, liczyłem, itd. ale kto nie pyta ten błądzi...
                              Pozdrawiam.

                              Comment

                              • joelka
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.03
                                • 817

                                #30
                                Nie rozumiem co miałoby dać ci zrobienie piwa z brew kitu Kto to wymyślił że powinno się od tego zaczynać? ja zaczęłam pełną parą z zacieraniem i odrazu dobre piwo zrobiłam. A błędy jeszcze nie raz będę robić i tego brew kit nie załatwi. trzeba czytac, czytać i praktykować.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X