Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
Początki są najgorsze.... dobre rady są wskazane :)
Collapse
X
-
Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C-termometr (ostatnio się przekonałem że te z instalatora do pieców CO zawyżają o ok. 6`C)Pozdrawiam
dj
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowskiJestes pewien ze zawyżają ? Używam takiego właśnie i muszę przyznać, że mnie lekko wystraszyłeś Zazwyczaj zacierałem po 30 minut w 62 i 72 stopniach, piwko wychodziło chyba ok, choć fakt - nie mam żadnego punktu odniesienia.
ano się przekonałem! woda wrze (przy pomiarze tym termometrem) w 106`C brrr,
porównywałem z drugim (http://www.allegro.pl/item94245675_t...300_od_ss.html) elektronicznym - ten pokazywał 96.5`C.
Się za bardzo nie martw! Zrobiłem na tym od CO 3 warki i - mi smakują!
Myślę że to może być prawda - bo te termometry do CO są w dodatkowej obudowie, my używamy bez tych obudów i stąd te rozbieżności. Jeśli te termometry były skalowane (a raczej były) z takim dodatkowym izolatorem/obudową to właśnie bez tej obudowy powinny pokazywać więcej.
To pomyśl jak ja się boję - w butelkach jest pils po przerwie białkowej/ferulikowej bo było 50 lub 44`C!
pozdrawiam Marek
ps. no i wodę do wysładzania też tym CO mierzyłem!Ostatnia zmiana dokonana przez Marek-C; 2006-03-29, 15:27.Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
ano wracając do dyskusji:
jeśli kolega ma miejsce i trochę zdolności manualno-technicznych to polecam od razu zrezygnować z gara ~30l i kadzi filtracyjnej, a kupić kega 30l wyciąć górę, wywiercić dziurę wstawić zawór, prosty filtrator - warzenie staję się miła 5-6 godzinną zabawą!
Niestety potrzebny jest taboret gazowy + butla.
Czyli:
-gar ~30l + wkład: 90 + 29 PLN = 119PLN
-keg + zaworek + butla + taboret: 30 + 15 + 80 + 90 = 215PLN
napełnienie butli 30-40PLN.
no cóż to jest opcja 'zaawansowna', a następnym krokiem jest drugi keg 50l
i
no to mam bana jak nicUważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
To jak już się rozpędziliśmy w temacie i doszliśmy do kegów, to polecam zainteresować się w jakiś knajpach czy nie mają na zbyciu lub w jakiś browarach typu Lwówek cy cóś.
Butelek też nie polecam kupować. Lepiej kupić skrzynkę piwa i wypić a kaucji nie odzyskiwać. Wyjdzie 35 gr za sztukę . Taniej niż z huty
Albo zajrzeć po okolicznych sklepach czy nie wywalają przypadkiem butelek, których nie oddają na wymianę. Oczywiście nie grzebać po śmietnikach tylko pogadać z kim trzeba
A jak kupować wiadra to min 1 na fermentację, a 2 na filtrację chyba, że kolega sprawi sobie filtr w postaci rurki.
Nadal nie jestem za gotowym zestawem. Lepiej jest dostosować sprzęt do własnych potrzeb, a nie dostosowywać się do gotowych części. Termometr wtedy można dobrać z odpowiednią czułością na allegro lub biowin.itd
I jedyne czego nie da się zastąpić, to Grecia, poczciwa kapslownica. tania i dobra
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowskiJestes pewien ze zawyżają ? Używam takiego właśnie i muszę przyznać, że mnie lekko wystraszyłeś Zazwyczaj zacierałem po 30 minut w 62 i 72 stopniach, piwko wychodziło chyba ok, choć fakt - nie mam żadnego punktu odniesienia.
No i sprawdziłem organoleptycznie:
Wczoraj przelałem Ale na cichą. Burzliwa 11 dni od 15blg do 3.5! Już miałem dość czekania na wolny fermentor i coś mi ta pianka za długo pływała!
Po pomiarze degustowałem i ... jak to piszą piwko 'bardziej wytrawne' w smaku. wrrr a miało być z 'bukietem'
Niby zacierałem w 67, ale jak uwzględnić błąd pomiarowy to ... 62`C przez 120min!
Drżyjcie browary nadchodzi Mareczek ze swoim 'strong Ale'! Warka Strong się może ....Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
Z Waszych wypowiedzi wnioskuje, że za gotowe zestawy sprzętu dopłaca sie za wygode, tzn. wszystko naraz i bez szukania. Co do jakości sprzętu to nieróżni sie od kupowanego pojedyńczo ( nie w BA). Pomimo tak wielu argumentów za składaniem sprzętu dalej zastanawiam się nad zakupem zestawu. Z jednego powodu, pomijając wygodę, trudno nie znając się na rzeczy wybierać i kupować najlepsze zamienniki. Wdzięczny bym był za rady co/dzie/za ile/w zamian za co...
a propos pierwszej warki... jakies propozycje? Wybrać jak najtaniej? Czy może są rodzaje piw, które warzy się bezproblemowo a i warunki do ich warzenia nie są zbyt wymagające.....
Dzięki, pozdrawiam!
Comment
-
-
Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
Ciężko będzie Ci doradzić, bo widzę, że masz wielkie "parcie" na kupno Maximatora.. i nie chcesz przeczytać, że kupno podstawowych rzeczy pojedyńczo w browamatorze wyjdzie taniej, a za resztę kupisz surowce na warki.
Ja radzę sobię w dużym garze, dwóch beczkach plastikowych, takich jak w sklepach rolniczych, filtrator zrobiony z oplotu wężyka sanitarnego (koszt wraz ze złączkami ok 20 zł), wężyków silikonowych ( w rolniczych ok 2-3 zł za m), w Obi cukromierz - 9,90 zł, polecam jeszcze rurkę z pompką, zamiast zasysania, służy do filtracji i do dekantacji i rozlewu - ok 17 zł; termometr w sklepie z odczynnikami, elekronicznych; łycha - AGD; butelki po piwie; i to wszystko + dokładne przeczytanie jak inni warzyli.
Bo skąd wiesz, że jak wydasz na Maximatora to ta zabawa będzie Ci się podobać? Maximator sam piwa nie zrobi - ważny jest czynnik ludzki.fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl
Comment
-
-
Dzięki Marek-C. za tak konkretne rady. Sugerujesz pierwsze piwo z brew-kitów? Zestaw "MAX..." faktycznie jest drogi ale zawiera co najważniejsze: gar 30l i zestaw surowców na bazie słodów. Jeżeli chciałbym to dokupić to w BA musze doliczyć ok130 zł - w sumie różnica jest niewielka. Problem ten rozwiążę tylko wtedy jak uda mi się kupić gar taniej niż w BA! Brew kita planuje zastąpić zestawem surowców na bazie słodów (np. takim jak jest w zestawie "MAKSIMATOR") DLATEGO GAR BĘDZIE NIEZBĘDNY.
Mam kolejne pytanie: gdzie można gotować w tym ganku? Czy na zwykłej kuchence elektrycznej, takiej z płaskim blatem? Czy kuchenka wytrzyma? Bo nie stać mnie na palnik gazowy proponowany przezBA! jakieś propozycje, czy jestem zmuszony go kupic?
dzięki!
Comment
-
-
Zerknij na mój pierwszy wpis. Wymieniłem to, co zakupiłem przy pierwszym podejściu. Później doszedł do tego termometr (do 100 st.), zacisk na wąż, wskaźnik skrobii i filtrator z rurek PCV - na zdjęciu tutaj http://www.browar.biz/forum/showthre...561#post563561
Comment
-
-
Ewentuale kupno zestawu (nie koniecznie największego) pasuje mi dlatego, że
- wygodne (mam wszystko pomimo tego,że z części nie będe potrzebował)
- mam za mało wiedzy praktycznej żebym mógł wybierać pojedyńcze sprzęty lub ich zamienniki.
Twoje rady z pewnością przydadzą się jeżeli zdecyduję się na kompletowanie sprzętu, dzięki.
A propos mojego "niechcenia", to czytałem, liczyłem, itd. ale kto nie pyta ten błądzi...
Pozdrawiam.
Comment
-
-
Nie rozumiem co miałoby dać ci zrobienie piwa z brew kitu Kto to wymyślił że powinno się od tego zaczynać? ja zaczęłam pełną parą z zacieraniem i odrazu dobre piwo zrobiłam. A błędy jeszcze nie raz będę robić i tego brew kit nie załatwi. trzeba czytac, czytać i praktykować.
Comment
-
Comment