Początki są najgorsze.... dobre rady są wskazane :)

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • joelka
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.03
    • 817

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika trix
    Zestaw "MAX..." faktycznie jest drogi ale zawiera co najważniejsze: gar 30l i zestaw surowców na bazie słodów.
    Gar jest niezbędny. określ się jaką masz kuchenkę bo może się okazać, że na płycie ceramicznej mało zrobisz, sądząc po doświadczeniach innych piwowarów.
    Zestaw na bazie słodów, jak sam się niedługo przekonasz, jest tym samym co kupione osobno surowce. Przeróżniastych kombinacji ze słodów możesz zrobić i zawsze dobre piwo stworzyć. Bo najważniejsze jest, nie proporcja słodów, tylko czy je w dobry sposób ześrutujesz, zatrzesz i nachmielisz. I żeby potem nie zakazić jak już będzie fermentacja.

Comment

• Maggyk
      Szara Adminiscjencja
      🍼
      • 2004.05
      • 5618

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
      Nie rozumiem co miałoby dać ci zrobienie piwa z brew kitu Kto to wymyślił że powinno się od tego zaczynać? ja zaczęłam pełną parą z zacieraniem i odrazu dobre piwo zrobiłam. A błędy jeszcze nie raz będę robić i tego brew kit nie załatwi. trzeba czytac, czytać i praktykować.
      Zgadzam się w pełni. My też zaczęliśmy od zacierania. A drugie zrobiliśmy z brewkitów i to była porażka. Jeszcze je mam w piwnicy, mamy nadzieję, że z czasem dojrzeje Co prawda nie był to konkretny brewkit, a mix, ale to nie zmienia stanu rzeczy - nigdy więcej!
      Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
      Piwo domowe -
      Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
      PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

Comment

• joelka
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.03
        • 817

Ewentuale kupno zestawu (nie koniecznie największego) pasuje mi dlatego, że
        - wygodne (mam wszystko pomimo tego,że z części nie będe potrzebował).
        To nie ma co dalej się zastanawiać tylko kupować skoro masz fundusze i Ci nie żal.

- mam za mało wiedzy praktycznej żebym mógł wybierać pojedyńcze sprzęty lub ich zamienniki.
        Ja nie miałam żadnej wiedzy. Surowce dostałam od Marusi ( dziękuję ) Sprzęt na początek pożyczyłam a potem odgapiłam bo przekonałam się, że prócz gara, łyżki, woreczków na chmiel, trzech wiader ( w tym 2 na filtracje to dlatego), kapslownicy i kapsli i butelek i kuchenki w kuchni nic więcej nie potrzebuję. I tak zrobiłam 17 warek. powodzenia w podejmowaniu decyzji

Comment

• trix
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2006.03
          • 89

Ten zestaw jest interesujący, ale...
          Na szybko podliczyłem koszt zakupu Twojego całego zestawu (zrobie to jeszcze raz bo nie chce mi się wierzyć!) => ok. +/-300zł! (nie licząc kosztów przesyłek i poświęconego czasu)
          Jeżeli się pomyliłem w obliczeniach albo wyniosło Ciebie to dużo mniej to z góry przepraszam ale przy takim zestawie jestem bardziej przychylny do zakupu zestawu "MAX..."!
          (POPRAWCIE MNIE JAK SIĘ MYLĘ)
          Rozwiązania a propos palnika? czym i gdzie podgrzewasz gar?
          Dzięki, pozdrawiam!

Comment

• trix
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2006.03
            • 89

Jak zaznaczyłem wcześniej brew kity odpadają! (no chyba, że ktoś przekona mnie , że jest sens z nimi zaczynać)
            Planuję zacząć od razu od zacierania ale najpierw musze mieć cały sprzęt, żeby wiedzieć, że niczego mi niezabraknie! I tu nasuwa się myśl "kup zestaw" no ale może można taniej/może w zestawie nie ma wszystkiego/może ... / itd. dlatego pytam.
            Dzięki za rady i opinie. Jak dobrze wszystko pójdzie to zaczynam już 14 kwietnia!!!!!!!!

Comment

• Marek-C
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.12
              • 848

Ewentuale kupno zestawu (nie koniecznie największego) pasuje mi dlatego, że
              - wygodne (mam wszystko pomimo tego,że z części nie będe potrzebował)
              - mam za mało wiedzy praktycznej żebym mógł wybierać pojedyńcze sprzęty lub ich zamienniki.
              Twoje rady z pewnością przydadzą się jeżeli zdecyduję się na kompletowanie sprzętu, dzięki.
              A propos mojego "niechcenia", to czytałem, liczyłem, itd. ale kto nie pyta ten błądzi...
              Pozdrawiam.

jak Ci pasuje i masz kasiorę - to kupuj! ot co,

Marek

ps. ale jak zmienisz zdanie i stwierdzisz że to nie Twje hobby to z pretensjami nie na forum!

ps2. na płycie dobrze się zaciera, ale 25l brzeczki zagotować to tragedia!

ps3. to że zaproponowałem brewkita to dlatego żeby kolega nie musiał kupować gara za ok. stówę (porkerta, i kupy innych badziewi za ok 3 stówy) a mógł powąchać o co chodzi.

ps4. gar za stówę to drogo!

(u mnie jest taniej , a jak pogadasz z dziewczynami to i może transport darmowy załatwisz )

ps5. kurde nie znałem się z tej strony!
              Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

Comment

• Marek-C
                • 2005.12
                • 848

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka

woreczków na chmiel,

to też jest zbędne! na spotkaniu dostaniesz w prezencie
                Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

Comment

• Marek-C
                  • 2005.12
                  • 848

Bo nie stać mnie na palnik gazowy proponowany przezBA! jakieś propozycje, czy jestem zmuszony go kupic?
                  dzięki!

na allego kupiłen za 90PLN + 14 PLN przesyłka..... (no dochodzi butla i reduktor)

Comment

• huanghua
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.10
                    • 1910

Ja cenię sobię wygodę.
                    Jeśli miałbym lekko przepłacić, a przy tym naganiac się po Polsce, przebierać, itp...to wole jednak zakupić "cały pakiet".
                    Zestaw MAX faktycznie jest MAX-cenowy. Ale to i tak jest kasa jaką trzeba wydać na "rozkręcenie interesu'
                    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

Comment

• DanielJakubowski
                      • 2005.12
                      • 791

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C
                      na allego kupiłen za 90PLN + 14 PLN przesyłka..... (no dochodzi butla i reduktor)
                      Od kilku tygodni czatuje na allegro na taki palnik, ale taniej niz za ok 130 zl nie idzie wyrwac
                      Pozdrawiam
                      dj

Comment

• Marek-C
                        • 2005.12
                        • 848

kupiłem od tego gościa:

czasami puszcza 1-dniowe promocje

Marek

Comment

• Marcin_wc
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.09
                          • 2115

Ja proponuję Maximatora, nie będziesz musiał czekać, aż wszystko skompletujesz, będzesz miał 11% zniżki i przesyłkę za darmo, dostaniesz zestaw surowców do zrobienia pilsa zacieranego.

Odradzam gotowce, bo bardzo ciężko jest puszki otworzyć, a przy zacieranych warkach nie ma tego problemu.

Comment

• Marek-C
                            • 2005.12
                            • 848

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc

Odradzam gotowce, bo bardzo ciężko jest puszki otworzyć, a przy zacieranych warkach nie ma tego problemu.

no to jest argument nie do odparcia!

Comment

• Tomek-Pasieka
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2005.10
                              • 197

faktycznie całość wyszła gdzieś w okolicach 300 zł (nie licząc zestawów do uwarzenia). i fakt, że zamiast śrutownika używam ręcznego młynka żarnowego (który wygrzebałem w piwnicy). Gar ląduje na 2 palnikach kuchenki gazowej, więc uroków płyty ceramicznej nie znam.
                              I zacznij faktycznie od zacierania. Porównując je do warzenia z ekstraktów nie jest to sprawa przerażająca i trudna

Comment

• trix
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2006.03
                                • 89

Pomału spisuję zamówienie. Do gotowych zestawów surowców na bazie słodów ( bo od tego chcę zacząć) wymagany jest dodatkowo ekstrat słodowy lub glukoza. Co wybrać bo jest duża różnica w cenie? Jaka jest póżniej różnica w smaku piwa?

Comment

Przetwarzanie...
                                X