nie tylko śrutownik...
Początki są najgorsze.... dobre rady są wskazane :)
Collapse
X
-
Właśnie wczoraj użyłem po raz pierwszy swój filtrator pokazany tutaj: http://www.browar.biz/artykuly.php?id=89&str=1 - w moim przypadku miedź.
Naprawdę warto coś takiego zrobić.
Jeśli chodzi o teorię, polecam: http://www.howtobrew.com/
Powodzenia / Wojtek
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika solikSpełnia to swoje zadenie? Myślałem nad tym ,ale wkońcu zdecydowałem sie na wiadro za 7zł z domu towarowego i nienarzekam moze dlatego ze niemam porównania
Sądzę, że przefiltrowanie 5 kg słodu (i uzyskanie ok. 25 l brzeczki) jest do zrobienia w 30-45 minut. To ponoć szybciej niż przy użyciu kadzi filtracyjnej z BA a i sam zestaw jest tańszy (ja zrobiłem z rurek PCV do ciepłej wody użytkowej)
Comment
-
-
Potwierdzam, co napisał Tomek, działa świetnie. Niestety nie zrobi się tego za 7zetów . To niewątpliwa wada. W moim przypadku używam 30l KEG i jest to kadź zacierno filtracyjna. Na dnie niestety pozostaje trochę wilgotnego wysłodzonego słodu.
Comment
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelkaNie namawiam do ekstraktów. Zauważyć jedynie chciałam, że WES stworzył zestawy, w skład których wchodzą niektóre sprzęty. Co do opłacalności, to się nawet nie wypowiadam.
Jak będziemy mu tyle w głowie mieszać, to nigdy nie zacznieOstatnia zmiana dokonana przez Marcin_wc; 2006-04-11, 22:49.
Comment
-
-
Decyzja zapadła! Czekam już na zakupiony sprzęt! Dziękuję wszystkim za dyskusję i rady.
Teraz kolejne problemy... Mam nadzieję już w nastepnym tygodniu wystartować z produkcją...
Apropos zakupu: maksimator, 300szt. kapsli, zestaw surowców PILS, taboret gaz., kilka niezbędnych gadżetów;
cały koszt tej inwestycji (z przesyłkami,rabatami,itp.) to 670zł.
Pozdrawiam!
Comment
-
Comment