Początki są najgorsze.... dobre rady są wskazane :)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • trix
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.03
    • 89

    Sprzęt dotarł, nie powiem że cały i zdrowy, bo tak nie jest i dlatego mam kolejne pytanie. Jak już wspominałem zamówiłem zestaw surowców na bazie słodów! Taki zestaw odmierzony jest na 20 litrów piwa. Ze względu na to, że gara jeszcze nie mam (oddałem bo był poobijany,czekam na następny ) chciałbym zrobić 10 litrów piwa! Mam garnek 12 litrowy. aby uwarzyć 10 litrów piwa mogę podzielić zestaw na pół i uważyć 10 L ????
    Proszę o odpowiedż, z góry dziękuję!!!

    Comment

    • Maidenowiec
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.07
      • 2287

      A kto Ci zabroni ?
      Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

      Thou shallt not spilleth thy beer!

      Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

      Comment

      • trix
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2006.03
        • 89

        Haha... właśnie!
        Już wiem wszystko! Chciałem warzyć pierwszą warke tak jak w instrukcji jest napisane, no ale siłą rzeczy muszę poeksperymentować!
        Dzięki joelka za cenne wskazówki!

        Comment

        • trix
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2006.03
          • 89

          Zastanawia mnie brak odpowiedzi na zadane przezemnie pytania.... są zbyt problematyczne żeby pisać o nich w krótkim poście czy zbyt błache żeby marnować czas na odpowiedzi...?
          To może z inne j strony... jaką literaturą "fachową" się wspieracie? Czy jest coś godnego polecenia? Prosiłbym o tytułi autora (jeżeli takowe są)! Z wielkiej góry dzieki!
          .......już nie czekam........ działam

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            Na razie za dużo gadasz. A pytania rzeczywiście są z dziupli. Na wszystykie są odpowiedzi na forum. Zrób może najpierw jakieś piwo, a potem dopiero dziel się wrażeniami. Wspomnienia z oczekiwania na paczkę są mało interesujące.

            Comment

            • trix
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2006.03
              • 89

              Taaa...
              Początki są najgorsze...... drodzy forumowicze musie zrozumieć, że początkujący nie zawsze rozróżniają pytania na te "z dziupli" i te odpowiednie! Cierpliwość przyda się nie tylko mi ale i Wam...
              Mam pytanie dotyczące reduktora. Mam taboret z BA, mam dużą butlę z gazem(ze stacji benzynowej) i potrzebuje reduktor ale jaki??? Czy są różne typy,rodzaje,itp? Znalazłem w piwnicy dużą butlę z gazem z dołączonym reduktorem. Butlę wymieniłem na pełną a reduktor zamierzam użyć do instalacji taboretu. Jeżeli reduktor był używany do dużej butli to zapewne mogę go teraz użyć do takiej samej butli. Jedynym wyjątkiem będzie to, że najpierw butla podpięta była do piecyka a teraz do taboretu. Czy taki reduktor będzie spełniał swoją funkcję i czy będzie odpowiedni do dużej butli-11kg i tab. z BA? (dane tech. reduktora: typ 714; propan-butan; max C.D70-1000 kPa; 1,5 kg/h; C.W3.5-3.9 kPa)
              Proszę o odpowiedż.

              Comment

              • trix
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2006.03
                • 89

                Jeżeli chodzi o reduktory to są różne typy! Typ reduktora zależy od butli z , której ciśnienie gazu ma redukować!

                Jak dalece skuteczna jest dezynfekcja środkiem Chemipro Oxi ? Chcę zdezynfekować czujnik od term. elektronicznego. Czujnik i spora część kabla była przez ok 3 lata za oknem. Czy można zdezynfekować do tego stopnia żeby tą końcówke móc umieścić póżniej w brzeczce? Pozdrawiam!

                Comment

                • AndrewZG
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2009.08
                  • 261

                  Czy warto?

                  Witam.
                  Może nie do końca najlepszy wątek wybrałem, ale generalnie moję wątpliwości można zaliczyć do rozterk początkującego amatora.
                  Otóż jestem obecnie na zaawansowanym etapie planowania zakupu sprzętu (do tej pory nie miałem do czynienia z domowym piwowarstwem), ale im więcej czytam na forum tym więcej wątpliwości mnie ogarnia.
                  Mianowicie:
                  - na początku pytanie kluczowe: w związku z tym, że do tej pory miałem okazję spróbować tylko dwukrotnie piwa domowego (raz całą butelkę od dalekiego znajomego, raz małą porcję na festiwalu w Leśnicy) zastanawiam się jak ma się piwo domowe pod względem smaku i innych walorów do coraz szerzej dostępnych piw niekoncernowych wszelakiego typu? Czy warto tą całą zabawę zaczynać, biorąc pod uwagę, że z uwagi na własną produkcję moje możliwości spożywania "kupnych", często świetnych gatunków będą dużo mniejsze. Jakie są Wasze doświadczenia w tym względzie - jak wygląda Wasze porównanie piw warzonych amatorsko w stosunku do tego co można kupić? Szczególnie interesują mnie stouty, ale, piwa ciemne i pszeniczniaki. Dodam, że niższa cena piwa własnej roboty nie jest dla mnie argumentem - jestem ustabilizowany finansowo i stać mnie na większość moich piwnych zachcianek.
                  - czytając na forum opisy amatorów-warzelników o kolejnych wylanych zakażonych i nieudanych warkach ogarniają mnie wątpliwości, czy w warunkach mieszkania blokowego podołam wszystkim wymogom
                  - proszę też o uczciwą odpowiedź od doświadczonych piwowarów czy piwa z brew-kitów są lepsze, porównywalne, czy gorsze od zacieranych samodzielnie

                  Dzisiaj zabieram się za porządkowanie piwnicy (muszę gdzieś to wszystko trzymać) i czekam na konstruktywne i uczciwe odpowiedzi.
                  Z góry dziękuję i pozdrawiam.

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    Moje zdanie jest takie. Zacierane piwo jest lepsze, ciekawsze, pełniejsze w smaku od piwa z gotowca. Jak porównać do przemysłowych? To zależy co do czego porównujesz. Jeśli "wynalazki" z polskich browarów, to jest spora szansa, że uwarzysz lepsze piwo. Jeśli światową ekstraklasę to szansa... maleje.
                    To jak z jedzeniem. W porównaniu do fast-food czy przydrożnej knajpy pewnie uda Ci się ugotować w domu lepsze jedzenie (jeżeli masz trochę talentu). Czy jednak dorównasz kiedykolwiek kucharzom z pięciogwiazdkowych hoteli?
                    Z drugiej strony po prostu nie lubię czysto jadać w restauracjach i nie zawsze mam ochotę na Chimaya.
                    Warzenie w domu to przede wszystkim olbrzymi zastrzyk wiedzy z dziedziny piwowarstwa. Olbrzymie możliwości eksperymentowania itp itp.
                    Jeśli nie szukasz oszczędności możesz iść na całość ze sprzętem (pogadaj np z użytkownikiem Mark33 - ma kilka fajnych pomysłów za całkiem rozsądną cenę). Nie musisz też warzyć co tydzień ani nawet co dwa (zwłaszcza jak Ci nie szkoda wydać tych 30zł na drożdże). W Twoim przypadku pięć dopieszczonych na maksa warek rocznie będzie pewnie lepszym pomysłem niż 20 średnich...

                    Comment

                    • mareks
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.05
                      • 1939

                      Warto rozpoczynać tą zabawę.
                      Daje to możliwość warzenia takich piw jakie Tobie smakują oraz eksperymentowania.

                      Piwa domowe są inne i zawsze takie będą bo praktycznie nie ma technicznych możliwości aby powtórzyć warkę.

                      Przy zachowaniu reżimu sanitarnego ryzyko kwasu lub zakażenia jest minimalne.
                      Osobiście na 55 warek miałem 1 kwas (warzyłem w letnie upały) i 3 zakażenia na cichej lub podczas rozlewu (apteka, zapach kanalizacji). Teraz nie warzę latem i pilnuje dezynfekcji przy rozlewie.

                      Zacząłem od zacierania i nie żałuję. Daje większe możliwości "zabawy" w kształtowanie charakteru/smaku piwa i przyjemność mieszania w garze.

                      Comment

                      • fidoangel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 3491

                        A może troszkę poczekaj bo co roku odbywa się coś takiego http://browar.biz/forum/showthread.php?t=86354
                        Tam będziesz miał możliwość spróbowania pełnej gamy piw z najlepszych browarów domowych i to w normalnych "kuflowych" ilościach.

                        Czy w przyszłym roku też jest planowane to musisz zapytać dotychczasowych organizatorów.
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19275

                          Mnie to zawsze dziwią takie wątki (na piwo.org bardziej bo jest tego więcej). W "moich czasach", kiedy ja zaczynałem przeczytało się poradnik lukuja czy inne wątki osób zaczynających wcześniej i dalej uczyło się na własnych błędach. A teraz 15 razy ludziska zadają te same pytania zamiast czytać.
                          Jasne, wsparcie jest potrzebne, ale bez przesady...

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            Andrew, zrobimy Ci szybki kurs teoretyczny w Varnsdorfie
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • AndrewZG
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2009.08
                              • 261

                              Szanowny Panie e-prezesie!
                              Pozwolę sobie zauważyć, że od "Pańskich czasów" sporo zmieniło się na rynku piw niekoncernowych, nietypowych, zagranicznych, także dostępności do nich - w związku z tym (przynajmniej wg mnie) moje pytania stają się aktualniejsze.
                              Poza tym wątek dotyczy początków piwowarstwa domowego i dobrych rad dla zaczynających - jeżeli Pana to nudzi proponuję tego po prostu nie czytać.
                              Pozdrawiam i życzę więcej cierpliwości.

                              P.S. Marusia - z chęcią skorzystam z porad bezpośrednich w Varnsdorfie, chociaż mam zamiar wybrać się do CP osobiście po sprzęt i pierwsze zakupy i dopytać o szczegóły u Was na miejscu.

                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AndrewZG Wyświetlenie odpowiedzi
                                P.S. Marusia - z chęcią skorzystam z porad bezpośrednich w Varnsdorfie, chociaż mam zamiar wybrać się do CP osobiście po sprzęt i pierwsze zakupy i dopytać o szczegóły u Was na miejscu.
                                Zapraszamy, tylko daj znać odpowiednio wcześniej - poodkurzam Nastąpi to jak mniemam jednak PO Varnsdorfie, zatem jeszcze pogadamy.

                                A wracając do tematu: piwa samodzielnie zrobionego nic nie zastąpi. Jednakże jeśli o mnie chodzi, to fakt, że warzę piwo w domu, nie oznacza, że piwa nie kupuję, zwłaszcza, że lubię trzymać rękę na pulsie branży piwowarskiej
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X