Marcin, nie bądź upierdliwy. Po pierwsze, na puszce jest napisane "lager", a nie "prawie jak lager". Po drugie, większość współczesnych lagerów przemysłowych fermentuje się w temp. 16 - 18 C (bo jest taniej i szybciej), więc temperatura fermentacji nie jest już wyznacznikiem stylu. A po trzecie, nawet jeśli drożdże są uniwersalne, to mają więcej cech w większości drożdży dolnych i niż górnych.
Nie mieszaj ludziom w głowach bez potrzeby. Jak jest napisane, że lager, to jest lager i już.
Mógłbyś wymienić kilka z "większości współczesnych lagerów przemysłowych, które fermentuje się w temp. 16-18 st. C" ? Zaznaczam, że nie szukam jakiejś "dziury w całym", ale ta informacja mnie zaciekawiła. Przyznam bowiem, że byłem przekonany o temp. do 14 st. C (teraz trochę zwątpiłem, aczkolwiek tylko trochę).
Nota bene, dzisiaj widziałem na płocie napis "cipa". Jutro będę też ten płot mijał - i co, mam uwierzyć?
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....
Gdy w jedynym sensownym browarze (nie warzącym kölschów) Braustelle w Köln https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...59#post2335759 spróbujemy już wszystkich piw, a chcemy jeszcze wypić coś ciekawego, w ciągu niecałej pół godziny jazdy pociągiem możemy przemieścić się do Bonn. Funkcjonują...
Sierpniową eksplorację nowych browarów Pomorza Zachodniego wypadło mi zakończyć 30.07.2019 w Gryficach. Browar Folga jest częścią dość sporego kompleksu hotelowo-restauracyjnego, powstałego na bazie dawnych magazynów, a oddalonego około 600 m od dworca kolejowego. Piętrowe budynki z czerwonej...
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
Comment