Pierwsza brzeczka- prośba o radę

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wielki_B
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.02
    • 1968

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
    Marcin, nie bądź upierdliwy. Po pierwsze, na puszce jest napisane "lager", a nie "prawie jak lager". Po drugie, większość współczesnych lagerów przemysłowych fermentuje się w temp. 16 - 18 C (bo jest taniej i szybciej), więc temperatura fermentacji nie jest już wyznacznikiem stylu. A po trzecie, nawet jeśli drożdże są uniwersalne, to mają więcej cech w większości drożdży dolnych i niż górnych.

    Nie mieszaj ludziom w głowach bez potrzeby. Jak jest napisane, że lager, to jest lager i już.
    Mógłbyś wymienić kilka z "większości współczesnych lagerów przemysłowych, które fermentuje się w temp. 16-18 st. C" ? Zaznaczam, że nie szukam jakiejś "dziury w całym", ale ta informacja mnie zaciekawiła. Przyznam bowiem, że byłem przekonany o temp. do 14 st. C (teraz trochę zwątpiłem, aczkolwiek tylko trochę).

    Nota bene, dzisiaj widziałem na płocie napis "cipa". Jutro będę też ten płot mijał - i co, mam uwierzyć?

    Comment

    • Shlangbaum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2005.03
      • 5828

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
      Nota bene, dzisiaj widziałem na płocie napis "cipa". Jutro będę też ten płot mijał - i co, mam uwierzyć?
      Pozory strasznie mylą... Ja też raz widziałem na płocie napis "niezła dupa" - chciałem pogłaskać i drzazgę sobie wbiłem

      Krakowski Konkurs Piw Domowych !

      Comment

      • angasc
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2006.04
        • 977

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
        Pozory strasznie mylą... Ja też raz widziałem na płocie napis "niezła dupa" - chciałem pogłaskać i drzazgę sobie wbiłem
        Taaa. Ty widziałeś napis, a ja rysunek...... Wiesz jak to boli?

        Comment

        Przetwarzanie...
        X