Pierwsza brzeczka- prośba o radę

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wielki_B
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.02
    • 1968

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
    Marcin, nie bądź upierdliwy. Po pierwsze, na puszce jest napisane "lager", a nie "prawie jak lager". Po drugie, większość współczesnych lagerów przemysłowych fermentuje się w temp. 16 - 18 C (bo jest taniej i szybciej), więc temperatura fermentacji nie jest już wyznacznikiem stylu. A po trzecie, nawet jeśli drożdże są uniwersalne, to mają więcej cech w większości drożdży dolnych i niż górnych.

    Nie mieszaj ludziom w głowach bez potrzeby. Jak jest napisane, że lager, to jest lager i już.
    Mógłbyś wymienić kilka z "większości współczesnych lagerów przemysłowych, które fermentuje się w temp. 16-18 st. C" ? Zaznaczam, że nie szukam jakiejś "dziury w całym", ale ta informacja mnie zaciekawiła. Przyznam bowiem, że byłem przekonany o temp. do 14 st. C (teraz trochę zwątpiłem, aczkolwiek tylko trochę).

    Nota bene, dzisiaj widziałem na płocie napis "cipa". Jutro będę też ten płot mijał - i co, mam uwierzyć?

    Comment

    • Shlangbaum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2005.03
      • 5828

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
      Nota bene, dzisiaj widziałem na płocie napis "cipa". Jutro będę też ten płot mijał - i co, mam uwierzyć?
      Pozory strasznie mylą... Ja też raz widziałem na płocie napis "niezła dupa" - chciałem pogłaskać i drzazgę sobie wbiłem

      Krakowski Konkurs Piw Domowych !

      Comment

      • angasc
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2006.04
        • 977

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
        Pozory strasznie mylą... Ja też raz widziałem na płocie napis "niezła dupa" - chciałem pogłaskać i drzazgę sobie wbiłem
        Taaa. Ty widziałeś napis, a ja rysunek...... Wiesz jak to boli?

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • SielskieWzgorze
          Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
          SielskieWzgorze
          Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

          W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
          ...
          2024-02-19, 09:28
        • dadek
          Bonn-Pützchen, Alaunbachweg 10, Ale-Mania Brauerei
          dadek
          Gdy w jedynym sensownym browarze (nie warzącym kölschów) Braustelle w Köln https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...59#post2335759 spróbujemy już wszystkich piw, a chcemy jeszcze wypić coś ciekawego, w ciągu niecałej pół godziny jazdy pociągiem możemy przemieścić się do Bonn. Funkcjonują...
          2023-10-18, 02:53
        • dadek
          Gryfice, Nowy Świat 8, Browar Folga
          dadek
          Sierpniową eksplorację nowych browarów Pomorza Zachodniego wypadło mi zakończyć 30.07.2019 w Gryficach. Browar Folga jest częścią dość sporego kompleksu hotelowo-restauracyjnego, powstałego na bazie dawnych magazynów, a oddalonego około 600 m od dworca kolejowego. Piętrowe budynki z czerwonej...
          2019-09-27, 04:46
        • Grbuy
          Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
          Grbuy
          Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
          2023-11-30, 20:57
        • woosaa
          Przyspieszona cicha
          woosaa
          Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
          2025-01-09, 16:18
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...