Ja może zachowuję nadmiar ostrożności - otóż wyparzam rurkę i wlewam do niej przegotowaną wodę (nie więcej niż do początku "bąbelków" w rurce).
To z tej prostej przyczyny, że może się tak zdarzyć, iż przy zdejmowaniu pokrywy fermentor zassie przez rurkę i jakaś część wody znajdzie się w fermentorze. Ogólnie rzecz ujmując raczej do tego przelania nie dopuszczam :-)
Uczony
zdajesz sobie sprawę, że na rurce od strony wewnętrznej fermentora może wykraplać się para? I jeśli ta rurka jest jałowa to skroplina też taka pozostaje. Dalej sobie dokończ, bo mi się nike chce.
Ja wypełniam rurkę wodą do połowy i nie certolę się z jakąś sterylizacją itp. A Krzysia uwaga co do rurki jest słuszna (przynajmniej ta część o wyciąganiu).
Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się
Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....
Witam.
Przed przystąpieniem do uwarzenia swojego pierwszego piwa dużo się naczytałem, mam nadzieje, że w dobrych źródłach Na początek zabrałem się za coś prostego, czyli za brewkit'a Bitter "Traditional Series Northern Star Bitter". Na opakowaniu pisało, aby dodać kilogram...
Witam serdecznie.
Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę....
Witam
Robiłem stouta i spieprzyłem wysładzania o wyszedł mi baling 20. Po 2 tygodniach mam 9, oddzieliłem od gęstwy i przerzuciłem na cichą, i się zastanawiam czy nie dodać drożdży bo strasznie dużo cukru zostało, czy tak można robić?
Pozdrawiam
Comment