Cicha fermentacja- rurka fermentacyjna

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tomcio83
    Porucznik Browarny Tester
    • 2006.02
    • 258

    #1

    Cicha fermentacja- rurka fermentacyjna

    Jak przygotować rurkę ferm. przy cichej?
    trzeba dolać wody, ale ile?

    Dzięki za pomoc
    rowarek esoła
  • Infam
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.05
    • 715

    #2
    Ja może zachowuję nadmiar ostrożności - otóż wyparzam rurkę i wlewam do niej przegotowaną wodę (nie więcej niż do początku "bąbelków" w rurce).
    To z tej prostej przyczyny, że może się tak zdarzyć, iż przy zdejmowaniu pokrywy fermentor zassie przez rurkę i jakaś część wody znajdzie się w fermentorze. Ogólnie rzecz ujmując raczej do tego przelania nie dopuszczam :-)
    "Dużo to nie znaczy Dobrze
    Dobrze znaczy dużo"

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      Dlatego przed zdjęciem pokrywy najpierw wyjmuje się rurkę.

      Rurka jest z jednego końca otwarta, więc całe to wyparzanie jest psu na budę.

      K...a, jakie wy szkoły kończycie ???

      Comment

      • Infam
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.05
        • 715

        #4
        A co cię to k. obchodzi
        "Dużo to nie znaczy Dobrze
        Dobrze znaczy dużo"

        Comment

        • Infam
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.05
          • 715

          #5
          Uczony
          zdajesz sobie sprawę, że na rurce od strony wewnętrznej fermentora może wykraplać się para? I jeśli ta rurka jest jałowa to skroplina też taka pozostaje. Dalej sobie dokończ, bo mi się nike chce.
          "Dużo to nie znaczy Dobrze
          Dobrze znaczy dużo"

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #6
            Stop! Przechmieliny się nisko kłaniają
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • huanghua
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.10
              • 1910

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
              Dlatego przed zdjęciem pokrywy najpierw wyjmuje się rurkę...
              No zobacz... a za moich czasów już nie uczyli jak rurke wyjmować Eeeech...te szkoły
              W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

              Comment

              • Infam
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.05
                • 715

                #8
                Cały temat można skwitować następującą radą:
                najważniejsze, żeby nie próbować tej rurki prostować.

                A co do postów pewnej osobistości to się w końcu naprawdę wkurzę.
                I proszę nie odpowiadaj na ten post!
                "Dużo to nie znaczy Dobrze
                Dobrze znaczy dużo"

                Comment

                • Marcin_wc
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.09
                  • 2115

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Infam
                  A co do postów pewnej osobistości to się w końcu naprawdę wkurzę.
                  To dawaj teraz, już dawno nic się ciekawego na forum nie działo.

                  Comment

                  • peter007
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.06
                    • 2820

                    #10
                    Ja wypełniam rurkę wodą do połowy i nie certolę się z jakąś sterylizacją itp. A Krzysia uwaga co do rurki jest słuszna (przynajmniej ta część o wyciąganiu).
                    Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • woosaa
                      Przyspieszona cicha
                      woosaa
                      Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
                      2025-01-09, 17:18
                    • SielskieWzgorze
                      Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                      SielskieWzgorze
                      Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                      W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                      ...
                      2024-02-19, 10:28
                    • rozpuszczalny
                      Pierwsze piwo - od 3 dni to samo (wysokie?) blg
                      rozpuszczalny
                      Witam.
                      Przed przystąpieniem do uwarzenia swojego pierwszego piwa dużo się naczytałem, mam nadzieje, że w dobrych źródłach Na początek zabrałem się za coś prostego, czyli za brewkit'a Bitter "Traditional Series Northern Star Bitter". Na opakowaniu pisało, aby dodać kilogram...
                      2017-09-25, 21:46
                    • balon91
                      porada dotycząca temperatury
                      balon91
                      Witam serdecznie.
                      Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
                      Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
                      Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę....
                      2021-07-10, 14:47
                    • fligiert
                      Drożdże na cichą?
                      fligiert
                      Witam
                      Robiłem stouta i spieprzyłem wysładzania o wyszedł mi baling 20. Po 2 tygodniach mam 9, oddzieliłem od gęstwy i przerzuciłem na cichą, i się zastanawiam czy nie dodać drożdży bo strasznie dużo cukru zostało, czy tak można robić?
                      Pozdrawiam

                      Sent from my...
                      2019-06-24, 19:34
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...