Dzieki i przepraszam za zamieszanie.
Wczesnie (zbyt) zlany lager.
Collapse
X
-
Tlen jest potrzebny w początkowym etapie fermentacji, drożdżom do oddychania. Zachodzi przy tym ich intensywne rozmnażanie, prowadzące do uzyskania właściwej ilości komórek. Po wyczerpaniu tlenu z brzeczki drożdże zaczynają pozyskiwać go z cukrów, rozkładając je jednoczesnie do alkoholu i dwutlenku węgla.
Dlatego można uruchomić leniwą fermentację w pierwszym etapie za pomoca natlenienia, bo zwiększy to ilość komórek drożdżowych i przyśpieszy fermentację, natomiast po zakończonej fermentacji natlenianie brzeczki sensu wielkiego nie ma, a może wybitnie pogorszyć parametry piwa poprzez utlenienie nienasyconych kwasów tłuszczowych, co nada piwu nieprzyjemny, ostry smak, oraz może wręcz doprowadzic do skażenia innymi drobnoustrojami.
Comment
-
-
Artykuł Aspekty stabilności smakowej do pobrania http://krypton.pl/wino/Browar/ass.pdfPozdrawiam, Wesoły
Comment
-
-
Nie chce mi się otworzyć załącznik od Wesołego Mam nadzieję, że się nie powtórzę z tym, co ja zamieszczę z własnych zbiorów. A jak się powtórzyłam, to najwyżej bardziej się utrwali czytającymAttached Files
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika messerZnowu te brazowe butelki :/ Czy naprawde zielone butelki sa takie zle jesli chodzi o wartosci smakowe piwa??
Comment
-
Comment