Wczesnie (zbyt) zlany lager.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • messer
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.10
    • 80

    Wczesnie (zbyt) zlany lager.

    Witam!!

    Mam pytanko. Nastawilem lagera w temperaturze okolo 6st. Po 2 tygodniach, chociaz piwo jeszcze pracowalo - zlalem je na cicha do balona i wyrzucilem gestwe drozdzowa. Blg zeszlo z 15stu do 7dniu. Czy popelnilem blad ze zlalem piwo jak jeszcze pracowalo?? Po zlaniu do sterylnego balonu fermentacja sie uspokoila. Ile czasu powinno stac jeszcze w balonie?? Pozdrawiam
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #2
    Po pierwsze 6 st C to trochę mało. Jak przelałeś, znmiejszyłeś ilość drożdży w piwie, więc fermentacja będzie przebiegać dłużej.
    Teraz zosaw piwo aż się wyklaruje, co może potrwać parę tygodni. A najlepiej podnieś temp do 8-10 st C.

    Comment

    • Marcin_wc
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.09
      • 2115

      #3
      Temp 6st jest idealna dla lagera, nic nie musisz podnosić. Jeżeli fermentacja się nie skończyła, to możesz teraz natlenić piwo, żeby blg jeszcze zeszło, a dopiero potem zlać na cichą.

      Comment

      • darko
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.06
        • 2078

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
        Temp 6st jest idealna dla lagera, nic nie musisz podnosić. Jeżeli fermentacja się nie skończyła, to możesz teraz natlenić piwo, żeby blg jeszcze zeszło, a dopiero potem zlać na cichą.
        Natlenić? A po co? Przecież fermentacja to proces beztlenowy. A w takiej temperaturze to dożdże i tak szybko nie urosną.
        Jeśłi nei zależy na czasie fermentacji to możesz temperaturę obniżyć jeszcze o 1 st C

        Comment

        • Marcin_wc
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.09
          • 2115

          #5
          Po to, żeby drożdże się namnożył i szybciej przerobiły pozostały cukier.

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darco112
          Jeśłi nei zależy na czasie fermentacji to możesz temperaturę obniżyć jeszcze o 1 st C
          Jak komuś nie zależy na czasie, to może nawet zamrozić
          Ostatnia zmiana dokonana przez Marcin_wc; 2006-04-09, 15:02.

          Comment

          • darko
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.06
            • 2078

            #6
            Już ja widzę jak się drodże w 6 st C namożą . Trochę pomyśl.

            Comment

            • Marcin_wc
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.09
              • 2115

              #7
              Można to przenieść do temp. pokojowej i napowietrzyć, żeby ruszyło.

              Sam pomyśl raczej nad swoim sposobem, tzn. zostawienia bez napowietrzania w 8st.

              Comment

              • Wesoly
                Porucznik Browarny Tester
                • 2003.10
                • 371

                #8
                Nie kombinujcie, w tym piwie jest jeszcze taka ilośc drożdży, że spokojnie odfermentuje. Kontakt z tlenem w tej chwili to najgorsze rozwiązanie.
                Pozdrawiam, Wesoły

                Comment

                • Marcin_wc
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.09
                  • 2115

                  #9
                  Niejednokrotnie przy zatrzymanej fermentacji, jako środek zaradczy polecane było napowietrzenie, więc nie rozumiem, dlaczego teraz ma być to najgorsze rozwiązanie.

                  Comment

                  • messer
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.10
                    • 80

                    #10
                    nie mam za bardo czym napowietrzyc :/ podczas zlewania do balonu specjalnie lalem z gory i mieszalem wezykiem aby nieco napowetrzyc brzeczke. nie wiem czy to nie za malo. a co jesli nie napowietrze brzeczki i fermentacja stanie dajmy na to na 6st?? czy rozwali mi buteli i czy bedzie to jedyny efekt uboczny??

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10789

                      #11
                      zapomnij o tym piwo na jakieś 2-3 tygodnie a będzie dobrze
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • messer
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.10
                        • 80

                        #12
                        znaczy sie rozlac do butelek najwczesniej za 2 tygodnie?? dzieki za pomoc.

                        pzd

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10789

                          #13
                          tak u mnie cicha przy dolniakach trwa nawet 4 tygodnie , a bywalo że 7-8
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • Wesoly
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2003.10
                            • 371

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                            Niejednokrotnie przy zatrzymanej fermentacji, jako środek zaradczy polecane było napowietrzenie, więc nie rozumiem, dlaczego teraz ma być to najgorsze rozwiązanie.
                            Jutro postaram sie umieścić skan artykułu o wpływie powietrza/tlenu na jakość piwa.
                            Pozdrawiam, Wesoły

                            Comment

                            • messer
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.10
                              • 80

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wesoly
                              Jutro postaram sie umieścić skan artykułu o wpływie powietrza/tlenu na jakość piwa.

                              Byłoby ekstra!!

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X