Znikające 5 litrów - zagadka logiczna

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ancie
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.02
    • 7

    Znikające 5 litrów - zagadka logiczna

    Witam serdecznie bractwo piwne!
    Proszę o pomoc w rozwiązaniu zagadki i radę. Wczoraj zabutelkowałam drugą warkę z ekstraktów i znowu spotkała mnie ta sama niespodzianka: z 20 litrów brzeczki zostało mi 15 litrów młodego piwka. Zdarzyło się wam coś takiego?
    Podejrzewam, że cisnące się na usta pytanie "Wyparowało?!" nie jest tak całkiem od rzeczy. Fermentację burzliwą przeprowadzam w za dużym fermentorze (ok. 40 litrów), więc przez te 7-8 dni mogło ubyć trochę płynu, ale aż 1/4 ????
    I tu pojawiają się pytania:
    1. Jak to się ma do jakości piwa? Każdy z założonych parametrów się przez to zmienia...
    2. Blg końcowe jest w takiej sytuacji trochę zawyżone, czy jakoś dałoby radę przeliczyć o ile?
    3. Czy przy następnej warce dolać 5 litrów więcej wody (w efekcie uzyskałabym 20 litrów piwa), nie zważając na założoną gęstość początkową?
    4. Albo rozcieńczyć przed butelkowaniem, nie martwiąc się o Blg końcowe?
    5. A może się nie przejmować?
    Najprostszego rozwiązania, czyli kupna odpowiedniego pojemnika, jako zbyt łatwego, na razie nie biorę pod uwagę
  • kony
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.08
    • 1701

    #2
    Myślę sobie, że wyparowanie 5 litrów jest raczej mało prawdopodobne.
    Na jakiej podstawie masz pewność, że rozpoczynając fermentację masz dokładnie 20 litrów a po jej zakończeniu 15 l ? Jeżeli masz wyskalowany pojemnik do fermentacji to zaobserwuj codziennie ewentualny ubytek. Jeśli nie masz wyskalowanego pojemnika to moja teza jest taka, że tylko Ci się wydaje że masz 20 l przed fermentacją. Zakładam, że objętość po fermentacji znasz np. z ilości użytych butelek (czyli w miarę dokładnie).

    Comment

    • ancie
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2006.02
      • 7

      #3
      Mnie też się wydawało, że 5 litrów nie może wyparować i że pewnie źle zmierzyłam początkową objętość. Sprawdziłam to jednak za pomocą różnych "miarek", które też zweryfikowałam w różnych kombinacjach (garnek litrowy, garnek półlitrowy, szklanka 0,25, butelka 0,5l, miarka 2l ). Objętość końcowa - po butelkach (z uwzględnionym marginesem błędu) + liczę nawet pozostałe drożdże, próbki 150 ml do pomiaru Blg itp.

      Comment

      • kony
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.08
        • 1701

        #4
        A w jakich warunkach przebiega fermentacja ? Chodzi mi o miejsce i temperaturę, w pokoju, piwnicy, na grzejniku

        Comment

        • Krzysztof
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.04
          • 1689

          #5
          W jaki sposób zmierzyłes objetość gorącej brzeczki?
          Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
          www.twojmalybrowar.pl

          Comment

          • mgła_na_kocich_łapkach
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2006.03
            • 56

            #6
            Czy masz w domu zwierzęta które ostatnio opanowała niby wiosenna euforia ?
            Czy masz rodzeństwo które zaczęło okazywać Ci nazbyt wylewną miłość ?
            Czy po przelewaniu piwa świat nie wydaje się Ci piękniejszy i czy nie zacząłeś popierać Braci K. ?

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kony
              Myślę sobie, że wyparowanie 5 litrów jest raczej mało prawdopodobne.
              Ja bym się wręcz posunęła do stwierdzenia, że niemozliwe
              Gdzies musiał zaistnieć bład w pomiarze.
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Marcin_wc
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.09
                • 2115

                #8
                20l wody(nie wiem, jak to jest z brzeczką) po zmianie temp o 80st(ze 100 do 20) zmienia objętość o 0,336l, część piwa zostaje w gęstwie drożdżowej, dodając do tego błąd pomiaru mamy ok 5l.
                Ostatnia zmiana dokonana przez Marcin_wc; 2006-04-10, 15:28.

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                  20l wody(nie wiem, jak to jest z brzeczką) po zmianie temp o 80st(ze 100 do 20) zmienia objętość o 0,336l, część piwa zostaje w gęstwie drożdżowej, dodając do tego błąd pomiaru mamy ok 5l.
                  Chyba 0,5L
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Marcin_wc
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.09
                    • 2115

                    #10
                    0,5l plus duży błąd pomiaru

                    Jak pierwszy raz zbierałem gęstwę, to był w niej litr piwa, więc może być to już 1,5l plus duży błąd

                    Comment

                    • Krzysztof
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.04
                      • 1689

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                      20l wody(nie wiem, jak to jest z brzeczką) po zmianie temp o 80st(ze 100 do 20) zmienia objętość o 0,336l, część piwa zostaje w gęstwie drożdżowej, dodając do tego błąd pomiaru mamy ok 5l.
                      Dlaczego 0,336 L?
                      Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                      www.twojmalybrowar.pl

                      Comment

                      • Marcin_wc
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.09
                        • 2115

                        #12
                        zmiana V=objętość początkowa*zmiana T*wsp. rozszerzalności objętościowej

                        objętość początkowa, to 20l, zmiana temt 80st, a dla wody wsp. rozszerzalności objętościowej wynosi 0,00021/K

                        Comment

                        • solik
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2005.11
                          • 31

                          #13
                          Ja mysle ze temu jest winien UKŁAD jak wszystkiemu dzisiaj . ktoś pytał jak kolega zmierzył objetość na moje oko najlepiej z wzoru na objetośc walca jezeli oczywiście fermentor ma kształt walca

                          Comment

                          • ancie
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2006.02
                            • 7

                            #14
                            khym khym, ja w kwestii formalnej: nie "kolega", a koleżanka jestem Ale skoro nowa, to można siem pomylić (na razie).
                            No dobrze, ale skoro jakoś tych 5 litrów ubywa, to co? uzupełniać wodą (kiedy?) czy dać sobie spokój?

                            Comment

                            • huanghua
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.10
                              • 1910

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ancie
                              khym khym, ja w kwestii formalnej: nie "kolega", a koleżanka jestem Ale skoro nowa, to można siem pomylić (na razie).
                              No dobrze, ale skoro jakoś tych 5 litrów ubywa, to co? uzupełniać wodą (kiedy?) czy dać sobie spokój?
                              Nie uzupełniać. Prawdopodobnie ten wynik to błąd pomiaru na poczatku. Ile miałaś balingów? A może policz wydajność zacierania? Ciekawi mnie jak to wyszło...
                              W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X