Znikające 5 litrów - zagadka logiczna

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ancie
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.02
    • 7

Na początku 14,5 Blg i 20,5 litra (to w tej drugiej warce), ale jak pisałam na początku, warzyłam z ekstraktów. Na końcu 3,7 Blg i 15 litrów (licząc całość). Gdyby nie ubytek płynu, balling końcowy byłby dużo niższy, prawda?
    Czym dłużej się nad tym głowię, tym bardziej jestem przekonana, że płyn wyparował. Fermentor jest dość szeroki - powierzchnia parowania duża. Mimo pokrywy gdzieś się to musiało ulotnić, i to w trakcie burzliwej (górna), bo potem miałam inny kubeł (ups - fermentor), szczelnie pozamykany. Gdyby nie święta i potrzebna powierzchnia kuchennego blatu, zrobiłabym eksperyment z czystą wodą.

Comment

• crizz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.02
      • 1255

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ancie
      No dobrze, ale skoro jakoś tych 5 litrów ubywa, to co? uzupełniać wodą (kiedy?) czy dać sobie spokój?
      Czym dłużej się nad tym głowię, tym bardziej jestem przekonana, że płyn wyparował.
      Kilkanaście postów napisanych przez fachowców z doświadczeniem nie zdołało Cię przekonać, że się mylisz. No to dolej tej wody. Tak z 10 litrów, na wszelki wypadek, bo pewnie znowu wyparuje.

Comment

• Wielki_B
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.02
        • 1968

Ancie, zastanów się, kiedy mierzyłaś objętość (litry). Z Twoich relacji wynika mi, że pewnie uznałaś objętość w garnku do warzenia za tą, która później znalazła się w fermentorze.
        W mojej praktyce mogę stwierdzić (w przybliżeniu), że po włożeniu do gara chłodnicy zanurzeniowej (kiedy brzeczka ma ok. 100 st. C) i schłodzeniu brzeczki, różnica poziomów cieczy wynosi nawet 3-4 litry pomiędzy gorącą a chłodną brzeczką.

O wpływie parowania na Twoim miejscu zapomniałbym.

Comment

• solik
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2005.11
          • 31

Wybacz ze uznałem Cie koleżanko za kolege

Comment

• Titus_Fox
            Porucznik Browarny Tester
            • 2005.10
            • 400

w moim przypadku półtorej godziny gotowania 20l brzeczki doprowadziło do wyparowania jednego litra wody. Końcowa objętość mierzona po schłodzeniu, początkowa w stanie surowym. Wszystko też zależy jak kto zlewa piwko na cichą/do flaszek.

Comment

• Krzysztof
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.04
              • 1689

Wydaje mi się że błędów jest kilka:
              1) zanik rozszerzalnosci termicznej wynosi około 4% - dla temp 20 C może 3,5%
              2) pomiar brzeczki gorącej
              3) ilość piwa w butelkach
              itd.

Chyba że piwo wykipiało podczs fermentacji?
              Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
              www.twojmalybrowar.pl

Comment

• huanghua
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.10
                • 1910

Chyba nie ma takiej możliwości, żeby błąd pomiaru wynoszący 25% był wynikiem rozszerzalności cieplnej brzeczki. Jeśli tak by było, to napewno "starzy wyjadacze" zakomunikowaliby to na poczatku...
                W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

Comment

• Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

... Czym dłużej się nad tym głowię, tym bardziej jestem przekonana, że płyn wyparował...
                  No i mylisz się. Parowanie w niewielkim stopniu wpływa na zmniejszenie ilości piwa w stosunku do brzeczki nastawnej. Główne straty to:
                  1. Powszechny błąd pomiaru powstaje już w momencie gotowania brzeczki - zazwyczaj wydaje się, że jest jej więcej, niż jest naprawdę. W moim przypadku z 45 litrów wody zaciernej i 6 kg słodu otrzymuję 36 - 37 litrów brzeczki przedniej i 30 litrów brzeczki nastawnej, czyli przy gotowaniu odparowuję około 17% płynu.
                  2. Drugie źródła zaników to oczyszczanie brzeczki z osadów gorących przez dekantację (około 1 litr brzeczki z osadami) i piwa młodego z osadów drożdżowych (1 - 2 litry piwa z drożdżami, zależnie od rasy drożdży i stopnia "zsiadnięcia").
                  3. Kolejne źródło ubytków to przecież dwutlenek węgla - wcześniej tworzył substancję w roztworze, a potem znikł - a przecież jest tego niemało, z 5 kilo cukru powstaje około kilograma dwutlenku węgla.
                  4. Parowanie cieczy jest stosunkowo nieznaczne ze względu na niską temperaturę i przy powyższych przyczynach pomijalne, aczkolwiek rzeczywiście zachodzi - przecież uciekający dwutlenek węgla zabiera ze sobą część pary wodnej.

Pomijając punkt pierwszy, czyli błąd pomiaru objętości (a mierzy się przecież "na oko"), głównym źródłem strat jest usuwanie osadó gorących z brzeczk i drożdżowych z młodego piwa.

Comment

• ancie
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2006.02
                    • 7

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika crizz
                    Kilkanaście postów napisanych przez fachowców z doświadczeniem nie zdołało Cię przekonać, że się mylisz. No to dolej tej wody. Tak z 10 litrów, na wszelki wypadek, bo pewnie znowu wyparuje.
                    Bardzo dziękuję za wszystkie posty, i te rzeczowe, i te żartobliwe. Naprawdę (bez ) bardzo cenię wiedzę, doświadczenie i życzliwość obecnych tu fachowców, bo są nieocenione przy stawianiu pierwszych kroków w samodzielnym warzeniu. Absolutnie nie miałam zamiaru lekceważyć niczyich opinii, więc szczerze przepraszam, jeśli ktoś tak to odebrał. Bez urazy

Comment

• Wielki_B
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.02
                      • 1968

Być może przesadziłem z tymi 3-4 litrami, choć w moim 30-litrowym garnku czasem tak mi się wydaje (ale poniżej 2 litrów nie zejdę, bo w końcu wiem co robię w mojej warzelni ). Ale dołożyć należy jeszcze inny fakt: świeżo napowietrzona brzeczka ma też zwiększoną objętość.
                      Jak by nie było, 25 % odparowania w ciągu tygodnia w temp. pokojowej... ? - Tę technologię powinien zakupić np. WES . W sumie to ja też bym chciał, po 3 tygodniach trzymania brzeczki w chałupie, uzyskać ekstrakt "puszkowy"...

PS. Krzysiu podał dane "pijalności" śruty trochę "na oko", aczkolwiek prawie trafnie. Moje doświadczenia mówią, że 1 kg śruty zatrzymuje w sobie 1 l wody.

Ancie, nie przepraszaj, bo ten temat z pewnością nie pomógł tylko Tobie

Comment

• Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

Gwoli podsumowania - jeśli chcesz otrzymać 20 litrów piwa w butelkach, powinnaś nastawić 22 litry brzeczki.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
                        ... Krzysiu podał dane "pijalności" śruty trochę "na oko", aczkolwiek prawie trafnie...
                        To dlatego, że nie wyciskam młóta do suchości. Wysładzam tyle, żeby zapełnić jeden gar duży i dwa małe, reszta wody zostaje w wysłodzinach.

Comment

Przetwarzanie...
                        X