Witam serdecznie znacznie bardziej doświadczonych kolegów.
Mam pytanie, na które nie znalazłem odpowiedzi na forum. Otóż jak każdy nowy dochodzę do chęci uczynienia piwa ze słodu z osobistym zacieraniem. I jak każdy nowy pragnę zacząć od sprawdzonych i podawanych przez specjalistów receptur. Tylko że piwa które chciałbym popełnić wymagają górnej fermentacji. Natomiast moje warunki pozwalają wyłącznie na fermentację i przechowywanie w temperaturze ok 12oC. Pytanie brzmi: czy jeśli do składników z receptury zastosuję drożdze dolnej fermentacji to efekt końcowy będzie podobny do tego z przepisu? Innymi słowy, na ile rodzaj i gatunek piwa zależy od słodów, zacierania itp, a na ile od drożdzy i rodzaju fermentacji?
Być może specjalistom takie pytanie wyda się głupie, ale ja naprawdę nie wiem. Więc proszę, nie krzyczcie na mnie, tylko wyjaśnijcie w miarę klarownie.
Załaczam niskie ukłony.
Mam pytanie, na które nie znalazłem odpowiedzi na forum. Otóż jak każdy nowy dochodzę do chęci uczynienia piwa ze słodu z osobistym zacieraniem. I jak każdy nowy pragnę zacząć od sprawdzonych i podawanych przez specjalistów receptur. Tylko że piwa które chciałbym popełnić wymagają górnej fermentacji. Natomiast moje warunki pozwalają wyłącznie na fermentację i przechowywanie w temperaturze ok 12oC. Pytanie brzmi: czy jeśli do składników z receptury zastosuję drożdze dolnej fermentacji to efekt końcowy będzie podobny do tego z przepisu? Innymi słowy, na ile rodzaj i gatunek piwa zależy od słodów, zacierania itp, a na ile od drożdzy i rodzaju fermentacji?
Być może specjalistom takie pytanie wyda się głupie, ale ja naprawdę nie wiem. Więc proszę, nie krzyczcie na mnie, tylko wyjaśnijcie w miarę klarownie.
Załaczam niskie ukłony.
Comment