Problem z drożdzami

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

Zrezygnować z malanoidynowego i zrobić na początek zwykłe ale albo wyciąć ze słodów specjalnych (Carared,Caraaroma, Caraamber) dwa i zostawić tylko Caraaroma. W drugim przypadku melanoidynowy zrobi swoje i Carareda nie potrzeba.

Mi wyszło czerwone według takiej prostej receptury.
    Last edited by Shlangbaum; 2006-04-23, 20:03.

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• angasc
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2006.04
      • 977

No, no, przyznać muszę że opis wrażeń smakowo- zapachowych zwala z nóg. Ponadto są tam Saflagery, czyli drożdzyki kochające moją piwnicę i temperatury w niej panujące.
      Zachęciłeś mnie, aż mi ślina pociekła. Ponadto Saflagery mam
      Bardzo Ci dziękuję. W długi weekend biorę się do roboty. Oczywiście zdam relację z działań.

Wracając do przedstawionego przedtem pomysłu, to opis Red Ale zamieszczony przez Browarzyciela również wyglądał smakowicie. Moje zmiany to zastąpienie części Pale Ale pilzneńskim, zmniejszenie ilości słodów specjalnych, brak ekstraktu barwiącego i kaszki kukurydzianej. Autor pisał, że jego dzieło było zaskakująco dobre. Kiedyś pewnie też popróbuję to zrobić, ale na początek Twoja receptura wydaje się prostsza. I tańsza.
      Jeśłi wypali, to z zamówionych surowców starczy na 2 warki

Comment

• Shlangbaum
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2005.03
        • 5828

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc
        Oczywiście zdam relację z działań.
        Najlepiej zakładając własny mikrobrowarowy temat w tym dziale. Powodzenia

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

Początkującym piwowarom najlepiej jest zaczynać od prostych składów. Nie dlatego, że jak jest więcej rodzajów słodów będzie trudniej, tylko dlatego, zeby zorientować się, co z czego wynika. Jeśli na dzień dobry walniesz sobie tyle dobra do gara, to za cholerę nie będziesz wiedział, który słód daje jaki efekt.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• angasc
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2006.04
            • 977

Tak, rzeczywiście masz rację. Ale mam nadzieję że wybaczycie mi takie " wpadnięte" pomyły. Jak już pisałem ART-owi, jestem w browarnictwie na etapie rozwoju komórkowego. I jestem Wam wszystkim bardzo wdzięczny że staracie się by coś sensownego ze mnie wyrosło. Tylko że im więcej czytam i się dowiaduję, tym bardziej uświadamiam sobie ile jeszcze przede mną. I znowu czytam, czytam, czytam.... a w domu żadnego piwa do wypicia nie ma

Comment

• Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc
              I znowu czytam, czytam, czytam.... a w domu żadnego piwa do wypicia nie ma
              no to bierz się do roboty, jak nie popełnisz podstawowych błędów, głównie dotyczących higieny w trakcie fermentacji, to piwo Ci wyjdzie dobre
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• angasc
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2006.04
                • 977

Kiedy nie mam z czego!
                Czekam na dostawę. Myślałem że w sobotę dotrze, ale nic z tego.
                W tygodniu nic nie uwarzę, dopiero w sobotę mogę.

Ale może to i lepiej: o tydzień nauki więcej.

Comment

Przetwarzanie...
                X