Problem z drożdzami
Collapse
X
-
-
No, no, przyznać muszę że opis wrażeń smakowo- zapachowych zwala z nóg. Ponadto są tam Saflagery, czyli drożdzyki kochające moją piwnicę i temperatury w niej panujące.
Zachęciłeś mnie, aż mi ślina pociekła. Ponadto Saflagery mam
Bardzo Ci dziękuję. W długi weekend biorę się do roboty. Oczywiście zdam relację z działań.
Wracając do przedstawionego przedtem pomysłu, to opis Red Ale zamieszczony przez Browarzyciela również wyglądał smakowicie. Moje zmiany to zastąpienie części Pale Ale pilzneńskim, zmniejszenie ilości słodów specjalnych, brak ekstraktu barwiącego i kaszki kukurydzianej. Autor pisał, że jego dzieło było zaskakująco dobre. Kiedyś pewnie też popróbuję to zrobić, ale na początek Twoja receptura wydaje się prostsza. I tańsza.
Jeśłi wypali, to z zamówionych surowców starczy na 2 warkiComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angascOczywiście zdam relację z działań.Comment
-
Początkującym piwowarom najlepiej jest zaczynać od prostych składów. Nie dlatego, że jak jest więcej rodzajów słodów będzie trudniej, tylko dlatego, zeby zorientować się, co z czego wynika. Jeśli na dzień dobry walniesz sobie tyle dobra do gara, to za cholerę nie będziesz wiedział, który słód daje jaki efekt.Comment
-
Tak, rzeczywiście masz rację. Ale mam nadzieję że wybaczycie mi takie " wpadnięte" pomyły. Jak już pisałem ART-owi, jestem w browarnictwie na etapie rozwoju komórkowego. I jestem Wam wszystkim bardzo wdzięczny że staracie się by coś sensownego ze mnie wyrosło. Tylko że im więcej czytam i się dowiaduję, tym bardziej uświadamiam sobie ile jeszcze przede mną. I znowu czytam, czytam, czytam.... a w domu żadnego piwa do wypicia nie maComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angascI znowu czytam, czytam, czytam.... a w domu żadnego piwa do wypicia nie maComment
Related Topics
Collapse
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
Channel: Surowce
2024-11-23, 19:56 -
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...-
Channel: Surowce
-
-
Została mi jedna szklana butla i czasem z niej korzystałem, choć plastik wydawał się do szybkich zakupów z kranu w drodze lepszy. Ale mam i uszczelka już od dawna nie "trzymała"... no i się rozpadła. Szukałem na aledrogo, ale tam nic. To dość niszowy towar. Ma ktoś jakieś namiary...
-
Channel: Słup ogłoszeniowy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment