Garnek 30 l na kuchence

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tomcio83
    Porucznik Browarny Tester
    • 2006.02
    • 258

    Garnek 30 l na kuchence

    Mam zamiar kupić sobie 30 litrowy garnek. Problem w tym, że nie mam pewności czy garnek zmieści się na mojej kuchence. Największy palnik jest dość duży
    i ma szeroką podstawę pod garnek (krzyżak 25X25cm ).
    Co o tym sądzicie? jakie macie doświadczenia ?
    (Nie uśmiecha mi się kupno taboretu i butli, przynajniej na razie )
    rowarek esoła
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #2
    Duży garnek nie zmieści się na duży palnik? Nie rozumiem
    Last edited by darko; 2006-04-26, 17:38.

    Comment

    • Tomek-Pasieka
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.10
      • 197

      #3
      ja grzeję dwoma palnikami z kuchenki i jest git
      Attached Files

      Comment

      • Maidenowiec
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.07
        • 2287

        #4
        Ja mój 40-litrowy garnek stawiam na wszystkich 4 palnikach, wypracowałem już zresztą technikę sterowania temperaturą Bardziej bym się przejmował ewentualnym okapem, jeżeli planujesz chłodnicę zanurzeniową.
        Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

        Thou shallt not spilleth thy beer!

        Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

        Comment

        • buran
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.12
          • 110

          #5
          Również mam 30 litrowy gar. Zacieram na jednym dużym palniku, do wrzenia doprowadzam na 2 i brzeczkę gotuję na jednym.
          Nie ma problemu.

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            #6
            Widziałem w akcji garnek 51 litrów i się zmieścił , można było używać wszystkich palników ponieważ przykrył całą kuchenkę .

            Comment

            • tomcio83
              Porucznik Browarny Tester
              • 2006.02
              • 258

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
              Bardziej bym się przejmował ewentualnym okapem, jeżeli planujesz chłodnicę zanurzeniową.
              W czym problem?

              W każdym razie mam okap i planuję chłodnicę zanurzeniową
              (Czym to grozi?)
              rowarek esoła

              Comment

              • Maidenowiec
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.07
                • 2287

                #8
                Grozi tym, że jak masz za nisko okap to będziesz musiał trochę się namęczyć i nakombinować by włożyć chłodnicę do gara by się wygotowała.
                Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                Thou shallt not spilleth thy beer!

                Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                Comment

                • Marcin_wc
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.09
                  • 2115

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
                  Grozi tym, że jak masz za nisko okap to będziesz musiał trochę się namęczyć i nakombinować by włożyć chłodnicę do gara by się wygotowała.
                  Jak ktoś ma aż tak nisko okap, to może zdjąć gar, włożyć chłodnice, a następnie włożyć gar na kuchenkę. Wiele roboty nie ma, więc nie wiem w czym problem.

                  Comment

                  • Maidenowiec
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.07
                    • 2287

                    #10
                    Wiesz, dla mnie to też nie jest problemem, ale mimo wszystko gorący gar z iluśtam litrami wrzącej cieczy niekoniecznie każdy musi podnieść.
                    Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                    Thou shallt not spilleth thy beer!

                    Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                    Comment

                    • DanielJakubowski
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2005.12
                      • 791

                      #11
                      Tym bardziej jak ktoś wypełni go po brzegi (żeby tylko miejsce na chłodnicę zostawić) brzeczką.
                      Pozdrawiam
                      dj

                      Comment

                      • miodzik
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2004.08
                        • 103

                        #12
                        Ja zacieram na jednym palniku z 30 litrowym garem. Z doprowadzeniem brzeczki do wrzenia ciężko, ale się da. Jedyny problem to wyginająca się od ciężaru kratowinca na kuchence (podpieram kawałkami korka).
                        ------------------------------------------------------
                        Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?

                        Comment

                        • angasc
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2006.04
                          • 977

                          #13
                          Ja póki co dopiero noszę się z zamiarem kutna taboretu, ale daję jakoś radę. Mam kuchenkę, a właściwie płytę gazową z sześcioma palnikami. Gar 29 litrów staje mi idealnie na 4 palnikach, i to tych największych. W związku z tym zagrzanie brzeczki czy zagotowanie nie stanowi problemu. Taboret kupię dopiero gdy żona nie wytrzyma i da mi eksmisję z kuchni. Ale na razie mam sposoby by ją ułagodzić .....

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X