Po poprzednim Koelschu, zostało mi już tylko wspomnienie. Czas uwarzyć następną turę, gdyż piwko nadzwyczajnie nam zasmakowało.
Zalecana temperatura fermentacji to 16 -18 stopni. Czyli "normalna" dla drożdzy górnej fermentacji. Natomiast zalecana temperatura fermentacji wtórnej i leżakowania to juz poniżej 10 stopni (a według niektórych źródeł 5 - 7 stopni).
Tak jest piwo warzone w oryginale i nie zamierzam z tym polemizować, ale pojawia się pytanie dlaczego ?
Czyli inaczej mówiąc co daje takie obniżenie temperatury ? (oprócz tego że spowalnia proces fermentacji )
Które z walorów piwa zmienią się w stosunku do fermentacji wtórnej w 18 stopniach.
Zalecana temperatura fermentacji to 16 -18 stopni. Czyli "normalna" dla drożdzy górnej fermentacji. Natomiast zalecana temperatura fermentacji wtórnej i leżakowania to juz poniżej 10 stopni (a według niektórych źródeł 5 - 7 stopni).
Tak jest piwo warzone w oryginale i nie zamierzam z tym polemizować, ale pojawia się pytanie dlaczego ?
Czyli inaczej mówiąc co daje takie obniżenie temperatury ? (oprócz tego że spowalnia proces fermentacji )
Które z walorów piwa zmienią się w stosunku do fermentacji wtórnej w 18 stopniach.
Comment