Koelsch - temperatura fermentacji

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ushi
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.03
    • 148

    #16
    Jak spadnie do 2-3 i przez kolejne 2 dni nie będzie się obniżać, to wtedy przelej na cichą. Chyba, że zatarłeś "na słodko" - czyli dłuższa przerwa w temperaturze 73-71 st. to wtedy może nie zejść poniżej 4, ale wtedy się też nie ma czym martwić, po prostu piwo będzie mniej alkoholowe.[/QUOTE]

    Yes Master! Tak było.

    Comment

    • Tormod
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.10
      • 18

      #17
      Serdeczne dzięki!
      Teraz nawet i owego "ZŁA" będę używał z większą świadomością

      A jak już zleję na cichą, to jaką temperaturę mam utrzymywać?

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #18
        A przeczytałeś ten temat od początku?
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Tormod
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2010.10
          • 18

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
          Moje pytanie jest z tej samej bajki. Fermentacje burzliwą robię w 16-18C, cichą (pytanie jak długą, myślę że minimum 2 tygodnie, może 3) w temp. 5-6C. Butelkuję i teraz czy zostawić w ciepłym na 3-5 dni, czy od razu spowrotem do piwnicy na 5-6C. Chodzi mi o to, czy może byc tak, ze przez te 3-5 dni w 20C zniweczę efekty fermentacji cichej w niskiej temp.

          Podobne zalecenia były w instrukcji Alta i wtedy zrobiłem właśnie tak jak napisałem wyżej, czyli po 3 tyg. cichej w 5C, po butelkowaniu zostawiłem 6 dni w 22C. Zastanawiam się czy nie było to bezsensu?
          Czytałem .
          I dalej mam wątpliwości... 2-3 tygodnie cichej w (5-6) st. C?
          Następnie, po zabutelkowaniu, kilka dni w temp. pokojowej i z powrotem do (5-6) st. C?

          Comment

          • Robert13
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2010.04
            • 899

            #20
            A właściwie to czemu nie stosuje się takiej oto zasady, że temperatura fermentacji cichej=minimalnej temperaturze dla danego gatunku drożdzy (ewentualnie minus 1-2 stopni)?

            Ja bym sie bał tego, że drożdze potraktowane na cichej zbyt niską temperaturą nie nagazują piwa w butelkach.
            Natomiast lagerowanie jak najbardziej tak, ale już po pełnym nagazowaniu piwa w butelkach.

            Comment

            • Robert13
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2010.04
              • 899

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
              Czy fermentacja się skończyła poznaje się po tym, że blg przestało spadać, nie po bulkaniu Dlatego cały czas stoję na stanowisku, że rurka fermentacyjna dla początkującego piwowara to ZŁO.
              Oj nie.. Nie w rurce jest problem, ale w uszczelce ktora ją niby uszczelnia.
              Jest to jeden z najważniejszych argumentów, że kanister bije na głowę wiaderko, gdyz w nim można bez najmniejszych problemów zamontowac rurke na stałe (szczególnie nadaje się do tego nakretka z odpowietrznikiem) i wówczas jej wskazania bulkowe i poziom wody po ich ustaniu są bezbłędne.

              Bo z tą uszczelką jest róznie: sama może być różnie wykonana, wyrabia się z upływem czasu, różnie można tę rurke wcisnąć, w końcu może byc coś nie tak z dociśniętą pokrywą, a wówczas w końcowym efekcie przy dużej produkcji co2 może ona bulkać, a przy mniejszej już nie.

              Comment

              • zgoda
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.05
                • 3516

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
                A właściwie to czemu nie stosuje się takiej oto zasady, że temperatura fermentacji cichej=minimalnej temperaturze dla danego gatunku drożdzy (ewentualnie minus 1-2 stopni)?
                A niby czemu miałaby taka zasada służyć? Fermentuje się w zakresie pracy drożdży i tyle. Obojętne czy na cichej czy na burzliwej. W ogóle rozróżnienie "burzliwa-cicha" jest sztuczne, bo zwykle "na cichą" zlewa się już w trakcie cichej.

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
                Ja bym sie bał tego, że drożdze potraktowane na cichej zbyt niską temperaturą nie nagazują piwa w butelkach.
                Natomiast lagerowanie jak najbardziej tak, ale już po pełnym nagazowaniu piwa w butelkach.
                Jeżeli lageruje się piwo, to do refermentacji zwykle daje się świeże drożdże albo wręcz fermentującą brzeczkę.
                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                Comment

                • pnabzdyk
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2009.11
                  • 35

                  #23
                  Dołączając się do tematu mam jedno pytanie dotyczące piwa Koelsch. Piwo robiłem rok temu i jeśli dobrze pamiętam było ono klarowne. Teraz tez jestem na etapie zlewania na fermentacje cichą tego piwa i zero klarowności. Piwo w smaku dobre ale klarowność lipa.

                  Comment

                  • zgoda
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.05
                    • 3516

                    #24
                    Wyklaruje się. Jak nie na cichej, to w butelkach.
                    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #25
                      Albo coś poszło nie tak - skrobia w piwie, brak przełomu, inne. Jeśli piwo nie sklaruje się w ciągu miesiąca w butelkach, to wiem jedno - trzeba je wypić jak najszybciej, bo z czasem będzie coraz gorsze, zamiast coraz lepsze. Właściwie to po tygodniu w butelkach już powinien być w miarę klar.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      Related Topics

                      Collapse

                      • smir
                        Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                        smir
                        Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                        ...
                        2021-05-24, 21:09
                      • etman
                        Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
                        etman
                        Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
                        White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

                        Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
                        2024-11-23, 18:56
                      • RomaNzRumunii
                        Kolsch temperatura fermentacji
                        RomaNzRumunii
                        Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
                        2023-11-25, 21:07
                      • Daray
                        Brak wyraźniej fermentacji po 48h
                        Daray
                        Dzień dobry,

                        W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

                        Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
                        2023-03-13, 20:01
                      • SielskieWzgorze
                        Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                        SielskieWzgorze
                        Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                        W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                        ...
                        2024-02-19, 09:28
                      • Loading...
                      • Koniec listy.
                      Przetwarzanie...