Dziś nastawiłem swoje drugie piwo!
I mam pewne wątpliwości= wydaje mi się, że brzeczka ma za mało goryczki.
Pierwsza brzeczka to był jasny lager z brewkita i miała większą goryczkę.
Czy można coś z tym zrobić, tzn zwiększyć goryczkę?
(planuję jeszcze chmielenie na zimno, ale to w tym nie pomoże )
Czy może zostawić jak jest i będzie dobrze?
Dzięki za wszelkie rady
Parametry (HO HO! jak to fachowo zabrzmiało! ) piwa:
ekstrakt słodowy WES ciemny= 3,6 kg, drożdże safbrew S-33, chmiel Magnum Nowotymski (14% alfa kwasów) ok 10g i chmiel Lomik nowotymski (7% alfa ) też 10g, bo będę jeszcze chmielił na zimno.
I mam pewne wątpliwości= wydaje mi się, że brzeczka ma za mało goryczki.
Pierwsza brzeczka to był jasny lager z brewkita i miała większą goryczkę.
Czy można coś z tym zrobić, tzn zwiększyć goryczkę?
(planuję jeszcze chmielenie na zimno, ale to w tym nie pomoże )
Czy może zostawić jak jest i będzie dobrze?
Dzięki za wszelkie rady
Parametry (HO HO! jak to fachowo zabrzmiało! ) piwa:
ekstrakt słodowy WES ciemny= 3,6 kg, drożdże safbrew S-33, chmiel Magnum Nowotymski (14% alfa kwasów) ok 10g i chmiel Lomik nowotymski (7% alfa ) też 10g, bo będę jeszcze chmielił na zimno.
Comment