Goryczka w brzeczce i ew. dochmielenie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tomcio83
    Porucznik Browarny Tester
    • 2006.02
    • 258

    Goryczka w brzeczce i ew. dochmielenie

    Dziś nastawiłem swoje drugie piwo!
    I mam pewne wątpliwości= wydaje mi się, że brzeczka ma za mało goryczki.
    Pierwsza brzeczka to był jasny lager z brewkita i miała większą goryczkę.

    Czy można coś z tym zrobić, tzn zwiększyć goryczkę?
    (planuję jeszcze chmielenie na zimno, ale to w tym nie pomoże )
    Czy może zostawić jak jest i będzie dobrze?
    Dzięki za wszelkie rady




    Parametry (HO HO! jak to fachowo zabrzmiało! ) piwa:
    ekstrakt słodowy WES ciemny= 3,6 kg, drożdże safbrew S-33, chmiel Magnum Nowotymski (14% alfa kwasów) ok 10g i chmiel Lomik nowotymski (7% alfa ) też 10g, bo będę jeszcze chmielił na zimno.
    rowarek esoła
  • buran
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.12
    • 110

    #2
    Goryczki to już raczej nie zwiększysz. Musiałbyś w tym celu zagotować część brzeczki z chmielem, granulatem. Pamiętaj im mniejsza pojemność gotowanej brzeczki, tym aromaty trudniej się ekstrachują. Myślę, że w Twoim przypadku można zostawić to co jest i nie kombinować, ale chmielu faktycznie mało. Ile czasu go gotowałeś?

    Comment

    • tomcio83
      Porucznik Browarny Tester
      • 2006.02
      • 258

      #3
      60 minut
      rowarek esoła

      Comment

      Przetwarzanie...
      X