jakie kapsle? miękkie czy twarde?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • grzesiu_p
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.03
    • 23

jakie kapsle? miękkie czy twarde?

zabieram sie powoli za zrobienie swojego pierwszego piwa. zastanawiam sie jakich kapsli najlepiej uzyc. zamierzem kupic kapslownice mlotkową. twardym moge nie dać rady a miękkie mogą nie trzymac gazu w butelce, co wybrac ??
  • strzelczyk76
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2003.11
    • 823

Daruj sobie kapslownicę młotkową, jeśli chcesz uwarzyć i zakapslować więcej niż jedno piwo - potem będziesz żałować wyrzuconych piniędzy, a kapsle - zdecydowanie TWARDE.
    NORMALNOŚĆ

Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.

Comment

• e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19260

też ważne jakie twarde. kupowane w biowinie nie nadają się na wyparzania, bo odkleja się guma. a te miękkie co myślisz wcale nie są takie miękkie

Comment

• peter007
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.06
        • 2820

Co do kapslownicy to się zgadzam. Lepiej zainwestować i kupić np. gretę, ale tej trochę szkoda katować twardymi kapslami.
        Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

Comment

• kony
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.08
          • 1701

Kupiłem raz kaple miękkie z BA. Nigdy więcej ! Nie trzymają niestety ale przypuszczam, że zależy to od typu butelki. Na twardych jeszcze się nie zawiodłem ale słyszałem opinie, że Greta się na nich szybciej zużywa.

Comment

• Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika peter007
            Lepiej zainwestować i kupić np. gretę, ale tej trochę szkoda katować twardymi kapslami.
            Dlaczego? Ja już gretę katuję twardymi kapslami od 51 warek (a każda po conajmniej 45 butelek, zazwyczaj 55-60) i jeszcze działa
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• kmusial
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2005.09
              • 37

Miękkie z BA niejednakowo trzymają. Część butelek jest bardzo słabo nagazowana. Zacznę używać twardych.

Comment

• tomcio83
                Porucznik Browarny Tester
                • 2006.02
                • 258

Ja mam na razie mam kapsle z biowinu (były w zestawie "MIKROBROWAR")
                i uważam, że były niezłe.
                Powoli się kończą- jakie kapsle polecacie? (twarde/miękkie i jaka firma)
                rowarek esoła

Comment

• kopyr
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2004.06
                  • 9475

Ja używam miękkich i twardych. Nigdy nie miałem problemu z nagazowaniem piwa. Natomiast miękkie mają dla mnie jedną zaletę - przy butelkach 0,33 z długa szyjką np. Żywiec 0,33l, które mają wąski kołnierz zdarza, się, że siła wywyierana na kołnierz przez kapslownicę (przy twardych kapslach) sprawia, ze dochodzi do ukruszenia kołnierza. Miękkie w tym wypadku kapslują znakomicie.
                  Muszę też przyznać, ze z twardymi na początku nie bardzo mi szło. Przyzwyczajony do miękkich, po przejściu na twarde bałem się, że mi się Greta połamie. Oczyma wyobraźni widziałem naprężenia jakim poddawane są ramiona Grety i trzaskający plastik. Na szczęście nauczyłem się kapslować z pewnym wyczuciem i teraz już jest dobrze.
                  Twarde mają dla mnie podstawową zaletę, ze mają estetyczniejszą gumkę, która nie zostaje na butelce, co w wypadku miękkich jest sprawą nagminną.
                  blog.kopyra.com

Comment

• e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19260

ja staram się mieć i miękkie i twarde, gdyż rozlewam do różnych butelek. też miałem problemy z niektórymi kombinacjami kapsel/butelka jak kopyr. natomiast jak stosuje się jeden typ grubościennej butelki to polecam te, które opisywane są jako twarde (białe) u ARTa.
                    Last edited by e-prezes; 2006-04-28, 14:10.

Comment

• Shlangbaum
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2005.03
                      • 5828

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzesiu_p
                      Zamierzem kupic kapslownice mlotkową.
                      Nie kupuj. Oddam Ci taką kapslownicę za piwo.

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• DanielJakubowski
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.12
                        • 791

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                        Dlaczego? Ja już gretę katuję twardymi kapslami od 51 warek (a każda po conajmniej 45 butelek, zazwyczaj 55-60) i jeszcze działa
                        A gdzie kupujesz kapsle ?
                        Pozdrawiam
                        dj

Comment

• peter007
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.06
                          • 2820

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                          Ja używam takich i takich a to z tego względu, że miękkie kupiłem w BA a twarde regularnie otrzymuję od znajomego, który pracuje w miejscowej rozlewni mineralki (są jeszcze inne plusy tego). Przy twardych czuć wyraźny opór i z tego co tu czytałem (jak dobrze pamiętam, Krzysiu o tym pisał) również wyraźnie skraca się żywot wyżej wspomnianej.
                          Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

Comment

• Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

Gwoli jasności - pierwsze kapsle, które dostałem w rozlewni oranżadek, były bardzo twarde (trudno je było zgiąć w palcach) i ogólnie jakieś takie dziadowskie. Metalowe blaszki w Grecie, które zaciskają kołnierz butelki, szybko się odkształciły i pozdzierały, a tuleja dociskająca przekrzywiła się w obsadzie. Potem przeszedłem na "browarowe" kapsle i teraz nie ma żadnego problemu.

Ale nie bardzo rozumiem stosowane tutaj kryterium podziału na "twarde" i "miękkie", bo jeżeli wyznacznikiem ma być odlepiająca się uszczelka, to w tych moich pierwszych kapslach nie tylko nie była przyklejona, ale przy próbie wyparzania zmieniała kształt. Jak dla mnie między tymi kapslami nie ma żadnej różnicy.

Comment

Przetwarzanie...
                            X