smak świeżego piwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bisiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.11
    • 10

    smak świeżego piwa

    Witam

    Ostatnio uwarzyłem pierwsze własne piwo-ciemne hefeweizen z zacierana....i tak z ciekawości dzisiaj spróbowałem ciutke piwa-4 dzień fermentacji...i to piwo wcale nie smakuje jak piwo...czy to normalne???...nie czuć tez żeby było zepsute...ale smakowac to to nie smakuje;-(

    niech ktoś po wiem mi szczerze że to normalne..plisss

    pozdrawiam piwowarów;-)
    Daniel
  • Marcin_wc
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.09
    • 2115

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bisiu
    niech ktoś po wiem mi szczerze że to normalne..plisss
    Jak tak bardzo chcesz, to ok.
    To normalne.

    Comment

    • bisiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.11
      • 10

      #3
      tak normalne??? czy tak normalne bo napisałem pliss???

      Comment

      • Marcin_wc
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.09
        • 2115

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bisiu
        czy tak normalne bo napisałem pliss???
        Nie wiem co znaczy "pliss".

        Jeśli chodzi o domowe piwo, to jeśli nie znasz jego smaku, będzie dla Ciebie dziwny.
        Na etapie fermentacji nie spodziewaj się fajerwerków. Poczekaj na produkt finalny i nie panikuj.

        Comment

        • bisiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2003.11
          • 10

          #5
          pliss...zpolszczone please..z angielskiego prosze

          Comment

          • bolek1970
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2005.12
            • 179

            #6
            biśku,
            kurde cierpliwości trochę,
            a może to te świeże piwo tak zaszumiało....

            Comment

            • Wielki_B
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.02
              • 1968

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bisiu
              Witam

              Ostatnio uwarzyłem pierwsze własne piwo-ciemne hefeweizen z zacierana....i tak z ciekawości dzisiaj spróbowałem ciutke piwa-4 dzień fermentacji...i to piwo wcale nie smakuje jak piwo...czy to normalne???...nie czuć tez żeby było zepsute...ale smakowac to to nie smakuje;-(

              niech ktoś po wiem mi szczerze że to normalne..plisss

              pozdrawiam piwowarów;-)
              Daniel
              Koledzy powyżej dobrze Ci radzą - wykaż cierpliwość.
              Poza tym piwa pszeniczne sa trochę inne od popularnych piw jęczmiennych. - Mało w nich chmielu - dlatego nie czujesz charakterystycznej dla innych gatunków goryczki oraz chmielowego smaku i zapachu. I to chyba Cię niepokoi.

              Przy okazji coś Ci jeszcze doradzę: rozpoczął się okres, w którym zaczyna pojawiać sie w powietrzu coraz więcej drobnoustrojów. Staraj sie więc ograniczyć otwieranie fermentora do absolutnej konieczności. - Na początku piwowarskiej przygody jest to wręcz niemożliwe (autopsja ).
              Ja po zadaniu drożdży i stwierdzeniu pierwszych oznak fermentacji, nie otwieram fermentora wcześniej niż po 10-14 dniach (lagery), lub po 7-10 (ale). Potem przelewam na f. wtórną i najczęściej po kolejnych 2 tygodniach, tuż przed "zapuszkowaniem", jeszcze raz dekantuję. Czasami czekam jeszcze kilka dni i po raz kolejny dekantuję. Poza tymi operacjami nie otwieram fermentora.

              Comment

              • bisiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2003.11
                • 10

                #8
                Ok,już jestem spokojny....ale to fakt,za pierwszym razem chyba nie darady nie zaglądać
                Więc następne moje piwo to będzie jakieś piwo jęczmienne...czy zna ktoś może jakiś przepis dla początkującego-oczywiście z procesem zacierania?

                Comment

                • Shlangbaum
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2005.03
                  • 5828

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bisiu
                  czy zna ktoś może jakiś przepis dla początkującego-oczywiście z procesem zacierania?
                  Tia... 5 kg słodu pilzneńskiego i drożdże Windsor albo Safale-US. Zacieranie 64-62*C i 74-72*. Chmielenie lubelskim przez 1 h - 25 g. Wszystko na 20 l wody.

                  Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                  Comment

                  • buran
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2005.12
                    • 110

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                    Tia... 5 kg słodu pilzneńskiego i drożdże Windsor albo Safale-US. Zacieranie 64-62*C i 74-72*. Chmielenie lubelskim przez 1 h - 25 g. Wszystko na 20 l wody.
                    Te 25 gram chmielu i do tego lubelskiego nie pozwoli nazwać tego piwem a raczej przefermentowanym napojem słodowym.
                    Ale o gustach się nie dyskutuje

                    Comment

                    • Marcin_wc
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.09
                      • 2115

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika buran
                      Te 25 gram chmielu i do tego lubelskiego nie pozwoli nazwać tego piwem a raczej przefermentowanym napojem słodowym.
                      Bo jak każdy wie, piwo jest napojem z chmielu

                      Comment

                      • Shlangbaum
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2005.03
                        • 5828

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika buran
                        Te 25 gram chmielu i do tego lubelskiego nie pozwoli nazwać tego piwem a raczej przefermentowanym napojem słodowym.
                        Ale o gustach się nie dyskutuje
                        Szczerze mówiąc to chodziło mi o Marynkę tylko, że się przeklawiaturzyłem A ty buran nie filozofuj

                        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                        Comment

                        • buran
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2005.12
                          • 110

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                          Szczerze mówiąc to chodziło mi o Marynkę tylko, że się przeklawiaturzyłem A ty buran nie filozofuj
                          NIe wiedziałem ,czy żartujesz czy młodego wpuszczasz na minę. Ale przeklawiaturzenie to co innego.

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X