A butelka jaki miała kolor?? Z doświadczenia wiem że w zielonych chmielowośc "lepiej wychodzi".
Na temat chmielenia
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghuaKilka dni temu w Oleśnicy, mieliśmy przyjemność próbować piw Alchemycha i co słusznie zauważyła Marusia, jego piwa mają przyjemny, dobrze wyczuwalny smak i zapach świeżego chmielu.
Co ciekawe, Alchemych sam nie wie jak to osiąga.
Bo zauważyłem, że są szczepy drożdży, które podkreślają aromat chmielu np. Saflager S-23. Piwa na tych drożdżach mają bardziej wyeksponowany chmielowy charakter niż np. piwa na Safale S-04, Safbrew S-33 mimo użycia podobnych dawek chmielu.Comment
-
Też próbowałem chmielenia na zimno. Zapakowałem 30g aromatycznego w szyszkach do woreczka muślinowego i wrzuciłem na fermentacje cicha. Efekt był mizerny, tzn aromatu nie uzyskałem. Może trzeba było wrzucić podczas fermentacji burzliwej?Comment
-
Mam pytanie odbiegające trochę od wcześniejszej dyskusji. Otóż dostałem od kolegi trochę (ok. 200g) chmielu aromatycznego (5,38 % alfa) i chciałbym go wkrótce użyć. I teraz moje pytanie - czy używając większej ilości chmielu o mniejszej ilości alfa - kwasów otrzymam podobny efekt jak przy użyciu mniejszej ilości tego samego typu chmielu ale już z wyższą zawartością a. - kwasów? Czy można co do chmielu i zawartych w nim alfa-kwasów stosować prostą zasadę stężeń procentowych i na tej podstawie określać, ile a.-k. jest potrzebnych do nachmielenia konkretnego piwa?Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
Piwny Janusz bez TekuComment
-
Mam pytanie odbiegające trochę od wcześniejszej dyskusji. Otóż dostałem od kolegi trochę (ok. 200g) chmielu aromatycznego (5,38 % alfa) i chciałbym go wkrótce użyć. I teraz moje pytanie - czy używając większej ilości chmielu o mniejszej ilości alfa - kwasów otrzymam podobny efekt jak przy użyciu mniejszej ilości tego samego typu chmielu ale już z wyższą zawartością a. - kwasów? Czy można co do chmielu i zawartych w nim alfa-kwasów stosować prostą zasadę stężeń procentowych i na tej podstawie określać, ile a.-k. jest potrzebnych do nachmielenia konkretnego piwa?
Potencjał goryczkowy to masa chmielu razy % alfa-kwasów, czyli masa alfa-kwasów w danej porcji surowca chmielowego.
Porównania muszą jednak dotyczyć tej samej formy chmielu, np. granulatu.
Amerykańscy piwowarzy domowi używają specjalnej jednostki miary w tym względzie AAU (alpha acid units). W recepturze czasami nie specyfikuje się odmiany chmielu, a jedynie podaje zalecaną porcję AAU. W zależności od tego czym dysponuje piwowar, albo jakie ma odmianowe preferencje, używa chmielu w ilościach odpowiadających zalecanej wartości AAU.
P.S. dokładność przytoczonej wartości (5,38 %) to gruba przesada. Zawartość alfa-kwasów zwykle wyznacza się z dokładnością do dziesiątych części procenta, a trzeba mieć świadomość, że i ta wartość dość szybko się dezaktualizuje.O!Nanobrowar Domowy "PiwU"Comment
-
Dzięki za odpowiedź. A co do dokładności, z jaką podana jest zawartość a-kwasów - podałem tylko wartość, która znajduje się na opakowaniu. Z resztą wartość pewnie i tak już jest niższa, bo chmiel od jakiś 2 miesięcy leży w zamrarzarce i czeka na użycie.Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
Piwny Janusz bez TekuComment
Related Topics
Collapse
-
Wreszcie analizy i certyfikaty porobione, można działać z szyszkami 2024
Do naszego magazynu zawitało kilka odmian z naszych polskich upraw:Nie ma tego specjalnie dużo, więc zapraszam póki są
https://www...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2024-11-27, 16:20 -
-
Browar z miasteczka Geiselhöring w Dolnej Bawarii.
https://www.erl-braeu.de/
Eksportowy helles, 5,5% alk.
Aromat - słodowy z wyraźnym zbożowym ziarnem, po przelaniu minimalne owoce i odrobina chmielowej kwiatowości
Piana - zdecydowanie wysoka, umiarkowanie...-
Channel: Niemcy
2025-01-21, 02:15 -
-
Tym razem również od piątku, ale dopiero od 16:00, choć o 17:00 niektórzy byli na etapie "chmielenia." Gdzieś z boku Lord Jack'a coś tam ponastawiane, na głównej płycie Rynku, tylko takie postojówki, stolik wysoki, postaw se piwo i stój jak ten... prezes. Nie ma gdzie opłukać...
-
Channel: Festiwale piwne
2023-08-25, 20:15 -
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
W Jaberwocky krany przejęte będą przez Artezana.
To świetna okazja, aby zamówić deskę trzech wariantów imperialnego stoutu!
Na kranie 3 wersje:
Klasyczna odsłona Samca, jak co roku leżakowanego w beczkach po bourbonie
Klasyk wzbogacony o kolumbijskie ziarna kawy San...-
Channel: Biesiady piwne, koncerty i inne
2024-12-07, 10:07 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment