A butelka jaki miała kolor?? Z doświadczenia wiem że w zielonych chmielowośc "lepiej wychodzi".
Na temat chmielenia
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghuaKilka dni temu w Oleśnicy, mieliśmy przyjemność próbować piw Alchemycha i co słusznie zauważyła Marusia, jego piwa mają przyjemny, dobrze wyczuwalny smak i zapach świeżego chmielu.
Co ciekawe, Alchemych sam nie wie jak to osiąga.
Bo zauważyłem, że są szczepy drożdży, które podkreślają aromat chmielu np. Saflager S-23. Piwa na tych drożdżach mają bardziej wyeksponowany chmielowy charakter niż np. piwa na Safale S-04, Safbrew S-33 mimo użycia podobnych dawek chmielu.
Comment
-
-
Też próbowałem chmielenia na zimno. Zapakowałem 30g aromatycznego w szyszkach do woreczka muślinowego i wrzuciłem na fermentacje cicha. Efekt był mizerny, tzn aromatu nie uzyskałem. Może trzeba było wrzucić podczas fermentacji burzliwej?
Comment
-
-
Mam pytanie odbiegające trochę od wcześniejszej dyskusji. Otóż dostałem od kolegi trochę (ok. 200g) chmielu aromatycznego (5,38 % alfa) i chciałbym go wkrótce użyć. I teraz moje pytanie - czy używając większej ilości chmielu o mniejszej ilości alfa - kwasów otrzymam podobny efekt jak przy użyciu mniejszej ilości tego samego typu chmielu ale już z wyższą zawartością a. - kwasów? Czy można co do chmielu i zawartych w nim alfa-kwasów stosować prostą zasadę stężeń procentowych i na tej podstawie określać, ile a.-k. jest potrzebnych do nachmielenia konkretnego piwa?Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
Piwny Janusz bez Teku
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika franekf Wyświetlenie odpowiedziMam pytanie odbiegające trochę od wcześniejszej dyskusji. Otóż dostałem od kolegi trochę (ok. 200g) chmielu aromatycznego (5,38 % alfa) i chciałbym go wkrótce użyć. I teraz moje pytanie - czy używając większej ilości chmielu o mniejszej ilości alfa - kwasów otrzymam podobny efekt jak przy użyciu mniejszej ilości tego samego typu chmielu ale już z wyższą zawartością a. - kwasów? Czy można co do chmielu i zawartych w nim alfa-kwasów stosować prostą zasadę stężeń procentowych i na tej podstawie określać, ile a.-k. jest potrzebnych do nachmielenia konkretnego piwa?
Potencjał goryczkowy to masa chmielu razy % alfa-kwasów, czyli masa alfa-kwasów w danej porcji surowca chmielowego.
Porównania muszą jednak dotyczyć tej samej formy chmielu, np. granulatu.
Amerykańscy piwowarzy domowi używają specjalnej jednostki miary w tym względzie AAU (alpha acid units). W recepturze czasami nie specyfikuje się odmiany chmielu, a jedynie podaje zalecaną porcję AAU. W zależności od tego czym dysponuje piwowar, albo jakie ma odmianowe preferencje, używa chmielu w ilościach odpowiadających zalecanej wartości AAU.
P.S. dokładność przytoczonej wartości (5,38 %) to gruba przesada. Zawartość alfa-kwasów zwykle wyznacza się z dokładnością do dziesiątych części procenta, a trzeba mieć świadomość, że i ta wartość dość szybko się dezaktualizuje.O!Nanobrowar Domowy "PiwU"
Comment
-
-
Dzięki za odpowiedź. A co do dokładności, z jaką podana jest zawartość a-kwasów - podałem tylko wartość, która znajduje się na opakowaniu. Z resztą wartość pewnie i tak już jest niższa, bo chmiel od jakiś 2 miesięcy leży w zamrarzarce i czeka na użycie.Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
Piwny Janusz bez Teku
Comment
-
Comment