Na temat chmielenia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • messer
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.10
    • 80

    #31
    A butelka jaki miała kolor?? Z doświadczenia wiem że w zielonych chmielowośc "lepiej wychodzi".

    Comment

    • mapajak
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.12
      • 1187

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
      Kilka dni temu w Oleśnicy, mieliśmy przyjemność próbować piw Alchemycha i co słusznie zauważyła Marusia, jego piwa mają przyjemny, dobrze wyczuwalny smak i zapach świeżego chmielu.
      Co ciekawe, Alchemych sam nie wie jak to osiąga.
      A na jakich drożdżach to piwo?
      Bo zauważyłem, że są szczepy drożdży, które podkreślają aromat chmielu np. Saflager S-23. Piwa na tych drożdżach mają bardziej wyeksponowany chmielowy charakter niż np. piwa na Safale S-04, Safbrew S-33 mimo użycia podobnych dawek chmielu.

      Comment

      • Marcin_wc
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.09
        • 2115

        #33
        To, że drożdze dolne bardziej podkreślają chmielowość jest oczywiste, alchemych twierdził, że dekokcja pomaga mu uwydatnić aromat chmielowy. Może tez chmieli jeszcze przed zagotowaniem brzeczki.

        Comment

        • olorider
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2006.01
          • 123

          #34
          Też próbowałem chmielenia na zimno. Zapakowałem 30g aromatycznego w szyszkach do woreczka muślinowego i wrzuciłem na fermentacje cicha. Efekt był mizerny, tzn aromatu nie uzyskałem. Może trzeba było wrzucić podczas fermentacji burzliwej?

          Comment

          • franekf
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2004.06
            • 944

            #35
            Mam pytanie odbiegające trochę od wcześniejszej dyskusji. Otóż dostałem od kolegi trochę (ok. 200g) chmielu aromatycznego (5,38 % alfa) i chciałbym go wkrótce użyć. I teraz moje pytanie - czy używając większej ilości chmielu o mniejszej ilości alfa - kwasów otrzymam podobny efekt jak przy użyciu mniejszej ilości tego samego typu chmielu ale już z wyższą zawartością a. - kwasów? Czy można co do chmielu i zawartych w nim alfa-kwasów stosować prostą zasadę stężeń procentowych i na tej podstawie określać, ile a.-k. jest potrzebnych do nachmielenia konkretnego piwa?
            Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
            http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
            Piwny Janusz bez Teku

            Comment

            • Czes
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2001.06
              • 752

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika franekf Wyświetlenie odpowiedzi
              Mam pytanie odbiegające trochę od wcześniejszej dyskusji. Otóż dostałem od kolegi trochę (ok. 200g) chmielu aromatycznego (5,38 % alfa) i chciałbym go wkrótce użyć. I teraz moje pytanie - czy używając większej ilości chmielu o mniejszej ilości alfa - kwasów otrzymam podobny efekt jak przy użyciu mniejszej ilości tego samego typu chmielu ale już z wyższą zawartością a. - kwasów? Czy można co do chmielu i zawartych w nim alfa-kwasów stosować prostą zasadę stężeń procentowych i na tej podstawie określać, ile a.-k. jest potrzebnych do nachmielenia konkretnego piwa?
              Tak, można!
              Potencjał goryczkowy to masa chmielu razy % alfa-kwasów, czyli masa alfa-kwasów w danej porcji surowca chmielowego.
              Porównania muszą jednak dotyczyć tej samej formy chmielu, np. granulatu.

              Amerykańscy piwowarzy domowi używają specjalnej jednostki miary w tym względzie AAU (alpha acid units). W recepturze czasami nie specyfikuje się odmiany chmielu, a jedynie podaje zalecaną porcję AAU. W zależności od tego czym dysponuje piwowar, albo jakie ma odmianowe preferencje, używa chmielu w ilościach odpowiadających zalecanej wartości AAU.

              P.S. dokładność przytoczonej wartości (5,38 %) to gruba przesada. Zawartość alfa-kwasów zwykle wyznacza się z dokładnością do dziesiątych części procenta, a trzeba mieć świadomość, że i ta wartość dość szybko się dezaktualizuje.
              O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

              Comment

              • franekf
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2004.06
                • 944

                #37
                Dzięki za odpowiedź. A co do dokładności, z jaką podana jest zawartość a-kwasów - podałem tylko wartość, która znajduje się na opakowaniu. Z resztą wartość pewnie i tak już jest niższa, bo chmiel od jakiś 2 miesięcy leży w zamrarzarce i czeka na użycie.
                Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
                http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
                Piwny Janusz bez Teku

                Comment

                Przetwarzanie...
                X