Czy trzeba gotować brzeczkę z brewkita?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Antałek
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.12
    • 164

Czy trzeba gotować brzeczkę z brewkita?

A czy trzeba gotować brzeczkę z brewkita? Jeśli tak, to ile? Ja sobie gotuję, tak ile mi się chce- czasem dziesięć minut, czasem dwadzieścia. Czy to ma wpływa na balling? Ostatnio miałem problemy po 25-minutowym gotowaniu. Balling miałem 7. Kiedys z tych samych składników było 12, ale krótsze gotowanie. Już sam nie wiem
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Antałek
    A czy trzeba gotować brzeczkę z brewkita? Jeśli tak, to ile? Ja sobie gotuję, tak ile mi się chce- czasem dziesięć minut, czasem dwadzieścia. Czy to ma wpływa na balling? Ostatnio miałem problemy po 25-minutowym gotowaniu. Balling miałem 7. Kiedys z tych samych składników było 12, ale krótsze gotowanie. Już sam nie wiem
    trzeba gotować ok 20 min aby zapewnić sterylność brzeczki , czym dłużej gotujesz to baling powinien być wyższy bo wyparowuje woda
    Mniej książków więcej piwa

Comment

• Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Antałek
      Ostatnio miałem problemy po 25-minutowym gotowaniu. Balling miałem 7. Kiedys z tych samych składników było 12, ale krótsze gotowanie. Już sam nie wiem
      Oj, Antałku, Ty najwyraźniej warzysz totalnie " w ciemno". Coś czuję, ze wiele sie nauczysz w najbliższą sobotę

Balling to w oznaczenie gęstości brzeczki. Im dłużej gotujesz, tym więcej wody odparowuje=brzeczka robi się gęściejsza=balling wzrasta. Jeśli Ci wyszło 7, to coś tu nie gra.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• Ezber
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2005.11
        • 6

Różne wskazanie cukromierza prawdopodobnie wynika z innej niż nominalna tremperatury pomiaru. Zmniejszenie lub zwiększenie zawartości cukru nie zależy od czasu warzenia, no chyba że wygotowała się połowa wody.

Comment

• mark33
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.04
          • 3283

Według mojej tabeli spisanej z ProMash'a pomiar 7Blg w 70*C (+4,8blg) = 11,8 w 20*C, jeżeli więc mierzyłeś gorąca brzeczkę to może wszystko jest OK.

Comment

• Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

Fajnie, że odpowiedzieliście na pytanie.

Tak, brzeczkę z brewkita należy gotować, ponieważ sposób jej przygotowania nie pozwala na strącenie osadów gorących. Zagotowanie brzeczki strąca osady gorące, poprawia klarowość, a w ogóle zastępuje całą masę przemysłowych procesów, nadających piwu prawidłowe własciwości optyczne.

Comment

Przetwarzanie...
            X