A czy trzeba gotować brzeczkę z brewkita? Jeśli tak, to ile? Ja sobie gotuję, tak ile mi się chce- czasem dziesięć minut, czasem dwadzieścia. Czy to ma wpływa na balling? Ostatnio miałem problemy po 25-minutowym gotowaniu. Balling miałem 7. Kiedys z tych samych składników było 12, ale krótsze gotowanie. Już sam nie wiem
Czy trzeba gotować brzeczkę z brewkita?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AntałekA czy trzeba gotować brzeczkę z brewkita? Jeśli tak, to ile? Ja sobie gotuję, tak ile mi się chce- czasem dziesięć minut, czasem dwadzieścia. Czy to ma wpływa na balling? Ostatnio miałem problemy po 25-minutowym gotowaniu. Balling miałem 7. Kiedys z tych samych składników było 12, ale krótsze gotowanie. Już sam nie wiemMniej książków więcej piwa
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AntałekOstatnio miałem problemy po 25-minutowym gotowaniu. Balling miałem 7. Kiedys z tych samych składników było 12, ale krótsze gotowanie. Już sam nie wiem
Balling to w oznaczenie gęstości brzeczki. Im dłużej gotujesz, tym więcej wody odparowuje=brzeczka robi się gęściejsza=balling wzrasta. Jeśli Ci wyszło 7, to coś tu nie gra.
Comment
-
-
Fajnie, że odpowiedzieliście na pytanie.
Tak, brzeczkę z brewkita należy gotować, ponieważ sposób jej przygotowania nie pozwala na strącenie osadów gorących. Zagotowanie brzeczki strąca osady gorące, poprawia klarowość, a w ogóle zastępuje całą masę przemysłowych procesów, nadających piwu prawidłowe własciwości optyczne.
Comment
-
Comment